A fordítósok is rázódnak

Sapientia.ro Sapientia.ro
Neptun  Moodle  ISSUU  Könyvtár 
A fordítósok is rázódnak
A fordítósok is rázódnak
A fordítósok is rázódnak
2013. november 6.

A fordító és tolmács szak végzős hallgatói és tanárai idén harmadik alkalommal szervezik meg a fordítós összerázót.

A rendezvény elsődleges célja az első-, másod- és harmadéves diákok, az alumni tagjai és a tanári kar közötti kapcsolatok megteremtése, illetve megerősítése. Az előző két évben a rendezvény igen nagy sikernek örvendett, 2011-ben körülbelül 60, 2012-ben mintegy 70 résztvevővel. Mivel idén hallgatóink száma az eddigi legnagyobb, illetve három évfolyam is végzett, akik mind hivatalosak az összerázóra, a visszajelzések alapján körülbelül 100 résztvevőre számíthatunk.

Az összerázó időpontja: 2013. november 6., 18.00 óra.

Trendence Graduate Barometer 2013
Pályaválasztásra és egyetemi képzésre vonatkozó kérdőív, értékes nyereményekkel!

Lelkigondozás, egyéni és párterápia
Fordulóponthoz érkezett életed? Kérdéseid vannak, melyeket nem tudsz megválaszolni? Nehéz időszakban vagy, és nincs kivel megoszd gondjaidat?

Álláshirdetés - kapus
A Sapientia EMTE marosvásárhelyi Műszaki és Humántudományok Kara versenyvizsgát hirdet a következő állás betöltésére: kapus.

Légy te is MIFIKE tag!
Ismerd meg a Marosvásárhelyi Ifjúsági Keresztény Egyesület tevékenységét!

Légy te is önkéntes!
A Sapientia EMTE marosvásárhelyi kara 2013. november 5-én, kedden, Önkéntes Börzét szervez "Légy te is önkéntes!" címmel.

Előadás a biztosítás világáról
Az Omniasig képviselői tájékoztatási szemináriumot tartanának 2013. november 6-án, szerdán.

Szigorúan tilos a munkatelepre való belépés!
Tisztelettel kérjük az egyetemi közösség tagjait, hogy ne sétáljanak, nézelődjenek a bentlakás építkezési telepén!

November 1-je ünnepnap
A Szenátus 2013. május 10-i, 1362-es döntése alapján 2013. november 1-je, péntek, hivatalos munkaszüneti nap!

Itt a Miújság.zip októberi száma!
Megjelent a MIÚJSÁG.zip októberi száma, felidézve a hónap elején lezajlott Bötmön Gólyatábor hangulatát, nemcsak a címlappal, hanem élménybeszámolókkal is!

Megalakul az ANyT Tanszék
A 2013/2014-es tanévben az Alkalmazott Társadalomtudományok Tanszék átszerveződött.

Rövidített program a könyvtárban
2013. október 28-31. között rövidített programmal működik a könyvtár: az olvasóterem és a kölcsönző: 8:00 -15:30 óra között lesz nyitva. November 1-je munkaszüneti nap.

Pályázati felhívás kommunikáció szakos diákok figyelmébe: Komyathy-ösztöndíj 2013
Brian Komyathy úr támogatásával a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem ösztöndíjat hirdet a 2013/2014-as tanévre.

A megküzdés személyiségtényezői
A megküzdés személyiségtényezői, a pszichológiai immunrendszer. A pozitív személyiségvonások. A flow élmény és az érzelmi intelligencia. címmel tart előadást Dr. Oláh Attila és Dr. Vargha András.

Nőtt az ügyintézési díj!
A Kari Vezetőtanács 2013. szeptember 25-i döntése alapján, azok a hallgatók, akik a Neptun ETR-be való regisztrációs és tárgyfelvételi időszakban (2013. szeptember 27., 12:00 óráig) elmulasztották a jelentkezést, ügyintézési díjat kötelesek fizetni!

Tilos felhajtani!
Parkolóátépítés miatt holnap, 2013. október 22-én is tilos lesz felhajtani a campus területére!

Tandíj kifizetési határidő!
A 2013/2014-es tanévben a tandíj első félévi részletének a kifizetési határideje 2013. október 31.

E-könyv csomag
E-könyv csomaghoz van ingyenes hozzáférésünk egy hónap erejéig (október 17. - november 18. között): a World Scientific Kiadó e-könyveit lehet tanulmányozni az egyetem hálózatán.

Velux ösztöndíj a 2013/2014-es tanévben
A Velux ösztöndíjprogram keretében két dániai felsőoktatási intézmény fogad hátrányos anyagi vagy szociális helyzetű, tehetséges hallgatókat:

Elkezdődött a bentlakás építése!
Október 16-án megtörtént a munkaterület átadása a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem marosvásárhelyi Műszaki és Humántudományok Karán a diákotthon építésének céljából.

Holnap szigorúan tilos gépkocsival felhajtani!
MINDENKINEK SZIGORÚAN TILOS lesz holnap, 2013. október 17-én, gépkocsival felhajtani a campus fele vezető úton! Az autóbuszok feljönnek a körforgalomig, az érintettek szíves elnézését kérjük!

Érdekel az Európai Unió?
Az Európai Unió kihívásairól tart előadást Sógor Csaba EP képviselő, aki 2013. október 18-án, pénteken, 12 órakor látogat intézményünkbe.

Európai elismerést nyert a Sapientián kidolgozott informatika oktatási módszer
Az „Informatics Europe” a Microsofttal karöltve harmadik éve hirdette meg a „Best Practices in Education” díjat, amelyet idén a Sapientia színei alatt pályázó Dr. Kátai Zoltán, Tóth László és Adorjáni Alpár által kidolgozott módszer nyerte el.

Traps of translation könyvbemutató
A Sapientia EMTE Műszaki és Humántudományok Kara tisztelettel meghívja Önt a brassói Transilvania Egyetemi Kiadó gondozásában megjelent IMRE ATTILA: TRAPS OF TRANSLATION című kötetének bemutatójára.

Bővült a Büfé kínálata!
A mai naptól kezdődően új szolgáltatással bővült az egyetemi büfé kínálata! Ezentúl telefonkártyákat is lehet tölteni nálunk!

EME Agrártudományi Konferencia 2013
Az Erdélyi Múzeum Egyesület Agrártudományi Szakosztálya 2013. november 16-án a Velünk élő tudomány témájú Magyar Tudomány Napja Erdélyben rendezvénysorozathoz kapcsolódóan megtartja a már hagyományossá vált éve s szakmai konferenciáját, amelynek ismét a Sapientia EMTE, Műszaki és Humántudományok Kar főépülete ad otthont Marosvásárhelyen.

Kukoricahibrid bemutató - beszámoló
A Kertészmérnöki Tanszék Kísérleti és tangazdasága keretén belül már második éve folyik a kukoricahibridek vizsgálata.

Indul a Murvai Olga Beszédművelő Önképzőkör!
A hallgatók beszédtechnikai és mondatjelölési gyakorlatok során ismerkednek az írott szöveg „felhangosításának”, az igényes beszédnek a művészetével.

Tenderfelhívás - bentlakás műszaki ellenőrzésére
A Sapientia EMTE marosvásárhelyi kara pályázatot hirdet: 240 férőhelyes bentlakás kivitelezésének műszaki ellenőrzésére vonatkozóan.

MACRo 2013
Negyedik alkalommal szervezi meg a MACRo nemzetközi konferenciát a Gépészmérnöki és Villamosmérnöki Tanszék 2013. október 4-5. között.

Álláshirdetés - vegyésztechnikus (IV.)
A Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyem marosvásárhelyi Műszaki és Humántudományok Kara versenyvizsgát hirdet a következő állás betöltésére: vegyésztechnikus.

Testnevelés órák 2013/2014-es tanévben
A Sapientia EMTE marosvásárhelyi Műszaki és Humántudományok Kar Testnevelési óráin a 2013/2014-es tanév I. félévében a következő tevékenységekre van lehetőség:

Bötmön reloaded
Meghosszabbítottuk a jelentkezési határidőt! Hétfőn, 2013. szeptember 30-án, 10 és 12 óra között is lehet iratkozni Gólyatáborba a HÖK irodában (241-es terem)!

Ügyintézési díj befizetése Neptun regisztráció mulasztása esetén
A Kari Vezetőtanács 2013. szeptember 25-i döntése alapján, azok a hallgatók, akik a Neptun ETR-be való regisztrációs és tárgyfelvételi időszakban (2013. szeptember 27., 12:00 óráig) elmulasztották a jelentkezést, ügyintézési díjat kötelesek fizetni!

VI. Erdélyi Vándoregyetem
Az ErGo Egyesület idén hatodik alkalommal szervezi meg az Erdélyi Vándoregyetem interdiszciplináris szabadegyetemet és szakmai konferenciát.

Kukoricahibrid bemutató
Szakmai rendezvény keretén belül bemutatásra kerül 45 kukoricahibrid pénteken, 2013. szeptember 27-én.

Két éves a Miújság.zip
Megjelent a Miújság.zip várva-várt, harmadik évfolyamának első lapszáma, amely ünnepi lapszám is egyben, ugyanis már két éve havi rendszerességgel szórakoztat és lát el friss információkkal.

Gólyatábor 2013
Október 4-6. között a Marosvásárhelyi Hallgatói Önkormányzat újból megszervezi a gólyatábort, mely idén Bötmön Gólyatábornak lett megkeresztelve.

Fekete-piros kedvezményes előadás Sapientiásoknak
Sapientiások kedvezményesen válthatnak jegyet a Fekete-piros című néptánc-színház előadásra.

Gyakorlati órák pótlása
A Kari Tanács 2013. szeptember 10-én elhatározta, hogy a laboratóriumi gyakorlatok pótlása a következőképpen történik:

1. Mi a pálya?
Beszélgetések végzett Kommunikáció és közkapcsolatok szakos diákokkal eddigi szakmai pályájukról

Ünnepélyes tanévnyitó 2013
Rendhagyó tanévnyitó ünnepségre kerül sor a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetemen 2013. szeptember 20-án, 15 órai kezdettel!

Meghosszabbítjuk a regisztrációs és tárgyfelvételi időszakot
A regisztrációs és tárgyfelvételi időszakot meghosszabbítjuk 2013. szeptember 27., 12:00 óráig!

Szociális ösztöndíj a 2013/2014-es tanév I. félévére
A 2013/2014-es tanév I. félévére szociális ösztöndíjat igénylő hallgatók 2013. október 7-ig, naponta 11-14 óra között nyújthatják be ösztöndíj pályázatukat

Nemzeti Kiválósági Ösztöndíj Program
A Collegium Talentum a Nemzeti Kiválósági Ösztöndíj Program keretében a mester (magister) hallgatók számára kiírt „Határon Túli Kiváló Hallgatói Ösztöndíj a konvergencia régióban” pályázat határidejét a pályázatkezelő 2013. szeptember 30-ig meghosszabbította.

V. Medvetábor
Ötödik alkalommal is megszervezik a Medvetábort, azaz a Sapientia EMTE marosvásárhelyi Műszaki és Humántudományok Kar Alumni találkozóját!

Tanévkezdés 2013
Idén rendhagyó módon zajlik a tanévkezdés a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem marosvásárhelyi Műszaki és Humántudományok Karán.

Megvannak az őszi felvételi eredmények!
2013. szeptember 6-11. között zajlott az őszi felvételi a Sapientia EMTE marosvásárhelyi Műszaki és Humántudományok Karán. Itt megtalálhatóak az eredmények.

II. Pneumobil Gálafutam
A 4GO TEAM pneumobilcsapat 2013. szeptember 7-én részt vett a II. Pneumobil Gálafutamon, amelyet Budapesten az Óbudai Egyetem és a Bosch Rexroth szervezett.

Megvannak a mesteri eredmények!
2013. szeptember 2-4. között zajlott az őszi felvételire való beiratkozás mesteri képzéseinkre.

Pályázati felhívás oktatók és adminisztratív személyzet számára
A Sapientia EMTE pályázatot hirdet a 2013/2014-es tanévre LLP/Erasmus oktatói és adminisztratív személyzeti mobilitási programban való részvételre

Óraadói állások 2013/2014-es tanév I. félévére
A Sapientia EMTE marosvásárhelyi Műszaki és Humántudományok Kara pályázatot hirdet a következő órák megtartására a 2013/2014-es egyetemi év I. félévére:

Nemzetközi Matematika Versenyen díjazott hallgatóink
Zsombori Attila, első éves Számítástechnika hallgató III. díjban, míg Gyéresi Hunor, első éves Mechatronika szakos hallgató dícséretben részesült a XX. Nemzetközi Matematika versenyen.

Forogtunk, ahogy csak tudtunk!
Nagy sikernek örvendett a Sapientia sátor az első alkalommal megszervezett Vásárhelyi Forgatagon 2013. augusztus 30. és szeptember 1-je között!

Őszi Felvételi 2013
Maradtak még tandíjmentes és tandíjas helyeink is! Ezekre iratkozni az őszi felvételi alkalmával lehet 2013. szeptember 6-11. között. A jelentkezési iratcsomókat naponta 9 és 16 óra között lehet beadni.

Pályázati felhívás - campus szépítésére
A koronkai Campus főépületének északkeleti oldalán fekvő részek szépítésre, jobbításra, felújításra várnak. Három különálló akcióra hírdetünk ezúton pályázatot, lehet jelentkezni külön-külön, egyesével, vagy mindenikre, bármilyen kombinációban.

Őszi kiegészítő vizsgaidőszak 2013
A Sapientia EMTE marosvásárhelyi Műszaki és Humántudományok Kar 2013-as őszi pótvizsgabeosztása itt található. Kellemes vakációzást és sok sikert a továbbiakban.

Sapientia is forgásban!
A Sapientia EMTE marosvásárhelyi Műszaki és Humántudományok Kara is ott lesz a Vásárhelyi Forgatagon, 2013. augusztus 30. és szeptember 1-je között!

Tenderfelhívás
Tenderfelhívás bentlakás kivitelezésére.

Mi is hazatértünk a világ közepéről
Tudományt könnyedén szlogennel, zöld héliumos lufik társaságában vett részt egyetemünk idén, a 24. Bálványosi Nyári Szabadegyetemen Tusnádfürdőn.

Felvételi eredmények 2013
Megvannak a 2013-as felvételi eredményei!

Tusványos 2013
Már csak egy nap van hátra és ott tündöklünk mi is a fogyasztható tudomány társaságában a Tusványosi Nyári Szabadegyetemen. Ha betérsz hozzánk és értékeled programjainkat, bizony nagy nyereménnyel távozhatsz szombaton!

Látogassatok meg Félszigeten!
Ha a felhőtlen szórakozás mellett egy kis szellemi táplálékra vágysz, vagy Luke Skywalker bőrébe bújnál, nézz el a sátrunkhoz a hétvégén!

Mesteri felvételi - eredmények
Eredmények kifüggesztve - 2013. július 18., 16 óra.

Beiratkozás 2013 - jelentkezők száma
A 2013 júliusi felvételire jelentkezők száma itt tekinthető meg.

Kiegészítő vizsgaidőszak - meghosszabbított jelentkezési határidő
Figyelem! Meghosszabbítottuk a KIEGÉSZÍTŐ vizsgára való jelentkezés (=kifizetni a vizsgadíjat a tantárgyra) határidejét: 2013. augusztus 16-ra.

Tájépítész hallgatók kiállítása
Az első éves Tájépítész hallgatók fél éves munkáiból nyitottunk tárlatot a Sapientia EMTE marosvásárhelyi Műszaki és Humántudományok Kar aulájában.

Felvételi 2013
Hétfőtől lehet beiratkozni a Sapientia EMTE marosvásárhelyi Műszaki és Humántudományok Kar tizenegy alapképzési és négy mesteri szakára. A mappa összeállításának megkönnyítésére egy kisfilmet is készítettünk.

Könyvtári nyitvatartás a nyári vakációban
2013. július 1. és augusztus 31-ike között a Sapientia EMTE marosvásárhelyi karának könyvtára a következő program szerint működik: Hétfő - Péntek: 8:00 és 15:30 óra között Szombat - Vasárnap: Zárva

Mesterképzések a 2013/2014-es tanévben
A Romániai Felsőoktatási Minőségbiztosítási Hatóság négy mesteri képzés indítását hagyta jóvá a Sapientia EMTE marosvásárhelyi Műszaki és Humántudományok Karán a 2013/2014-es tanévtől kezdődően.

Idén is Szabadegyetemen az Egyetem
2013. július 23–28. között ismét ott tündöklünk a fogyasztható tudomány társaságában a Tusványosi Nyári Szabadegyetemen.

Előadás az emberkereskedés megelőzéséről
2013. július 4-én az emberkereskedés megelőzéséről, a más országokban munkátvállaló személyek kizsákmányolásárol (Prevenirea exploatării prin munca în țările de origine și destinație) tartanak előadást.

Utolsó ingyenes érettségi felkészítő
2013. június 22-én, utolsó alkalommal tartunk ingyenes érettségi felkészítőt Matematikából, valamint Román nyelv és irodalomból.

Pótvizsgabeosztás 2012/2013 II. félév
A Sapientia EMTE marosvásárhelyi Műszaki és Humántudományok Kar 2012/2013-as tanév II. félévi pótvizsgabeosztása itt található.

Könyvtári nyitvatartás nyári vizsgaidőszakban
2013. május 27.- június 23. között Hétfő–péntek: 800 – 1930 (olvasóterem) 800 – 1530 (kölcsönző) Szombat: 900– 1400...

Érettségi felkészítők június 15-én
Az M1-es Matematika felkészítőt ezúttal Dr. Szász Róbert, a Sapientia EMTE oktatója, az M2-es Matematika felkészítőt pedig Simon János...

Harangot avatunk
A Kommunikáció és közkapcsolatok szak III. éves hallgatói egy harangot adományoznak az egyetemnek, amelyet 2013. június 5-én, 11:30-kor kezdődő ünnepség keretében adnak át. A harang déli 12 órakor szólal meg először.

MACRo 2013 - konferencia felhívás
Negyedik alkalommal szervezi meg a MACRo nemzetközi konferenciát a Sapientia EMTE marosvásárhelyi Műszaki és Humántudományok Kar Villamosmérnöki és Gépészmérnöki Tanszéke.

Nem lesz érettségi felkészítő június 1-én, és 8-án
Elmaradnak az érettségi felkészítők 2013. június 1-én, és június 8-án.

Ballagás 2013
Idén három napos rendezvénysorozat keretén belül ballagnak a Sapientia EMTE marosvásárhelyi Műszaki és Humántudományok Kar végzős hallgatói június 6-9. között.

Vizsgabeosztás 2012/2013 nyári
A 2012/2013-as tanév II. félévi vizsgabeosztása innen letölthető. Folyamatosan frissítjük az adatokat!

Érettségi felkészítők május 25-én
Folytatódnak az érettségi felkészítők Matematikából és Román nyelv és irodalomból.

Rész és egész - Böjte Csaba előadása
A Sapientia EMTE marosvásárhelyi Műszaki és Humántudományok Kar Rész és egész címmel lelki gyakorlatot szervez az alkalmazottak számára 2013. május 23-24. között.

Érettségi felkészítők május 18-án
Folytatódnak az érettségi felkészítők Matematikából valamint Román nyelv és irodalomból.

Erasmus pótpályáztatás!
Az Erasmsus ösztöndíj keretén belül megmaradt helyeket újra meg lehet pályázni.

Május 20-a munkaszüneti nap
Pünkösd első és másodnapja hivatalos ünnep, tehát május 20-a, hétfő munkaszüneti nap.

Ingyenes érettségi felkészítők május 11-én
Folytatódnak az érettségi felkészítők Matematikából valamint Román nyelv és irodalomból.

Átmenet a fenntarthatatlanság felé? - dr. Szili Katalin előadása
A magyar Országgyűlés volt elnöke Átmenet a fenntarthatatlanság felé? címmel tart előadást szerdán 12 órától a 114-es amfiteátrumban.

Sapientia ECN 2013
Nyolcadik alkalommal szervezik meg a Sapientia ECN 2013 nemzetközi programozó és matematika versenyt a Sapientia EMTE marosvásárhelyi Műszaki és Humántudományok Karán 2013. május 11-én.

Nyelvi sokszínűség Európában konferencia
Nyelvi sokszínűség Európában címmel szervez nemzetközi konferenciát a Sapientia EMTE marosvásárhelyi Műszaki és Humántudományok Kar Alkalmazott Társadalomtudományok Tanszéke 2013. május 10-11. között.

Megjelent a MIÚJSÁG.zip évzáró száma!
Megjelent a MIÚJSÁG.zip évzáró száma! Borítóképén a 2. Töredékek Fotóverseny nyertes Tévedése, benne sok ropogós írással.

Utolsó Sapientia nyelvvizsga lehetőség
Május 17-én, pénteken, szervezzük az utolsó Sapientia nyelvvizsga-pótvizsgát a végzős hallgatók számára.

Szakmai gyakorlat a Telenor-nál
A Telenor Magyarország budapesti kirendeltsége Erasmus szakmai gyakorlatra fogadna tehetséges, angolul jól beszélő, céltudatos diákot, akik a gazdasági vagy kommunikációs esetleg műszaki képzésben vesznek részt.

Arany János életműdíjat kapott Weszely Tibor
A 184. ünnepi közgyűlésen átadták a Magyar Tudományos Akadémia 2013. évi elismeréseit: az Akadémiai Díjakat, az Akadémiai Újságírói Díjat, a Wahrmann Mór-érmet, valamint az Arany János-életműdíjat.

Aktuális felvételi információk
A Felvételizőknek menüpontban megtalálható minden aktuális információ a 2013-as felvételivel kapcsolatosan!

Folytatódnak a konzultációk
2013. május 4-én, szombaton, reggel kilenc órától lesz érettségi felkészítő Matematikából, valamint Román nyelv és irodalomból is.

Sapientia nyelvvizsga - pótvizsga
2013. április 26-án, pénteken zajlik a Sapientiás nyelvvizsga - pótvizsga.

Végzősök vizsgajelentkezési időszaka
Elkezdődött a végzős hallgatók vizsgajelentkezési időszaka a Neptun-rendszerben.

Kedvezményes előadás Sapientiásoknak
Sapientiások kedvezményesen válthatnak jegyet a Két lengyelül beszélő szegény román című előadásra, amelyet 2013. április 25-én, csütörtökön, 20 órától játszanak a Marosvásárhelyi Nemzeti Színház Kistermében.

Véget ért a XII. TDK
2013. április 19-20. között zajlott a Tudományos Diákköri Konferencia.

Sapientiások adtak elő az IVeTár-EMT tanácskozáson
2013. február 14-17. között közös tanácskozást tartott a pécsi székhelyű Informatikai Vezetők Társaságának és az Erdélyi Magyar Műszaki Tudományos Társaság Számítástechnika Szakosztályának képviselői.

Sapientia.ro

Sapientia - Erdélyi Magyar Tudományegyetem

Sapientia EMTE

A Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem a romániai magyarság önálló egyeteme Európában, melynek célja nemzeti közösségünk oktatásának és tudományos életének elismert szakmai színvonalon való művelése.

Kapcsolat

Marosvásárhelyi Kar

Marosvásárhely/Koronka,  Calea Sighișoarei nr. 2.
Postacím: 540485 Târgu-Mureş, O.p. 9, C.p. 4


Tel: +40 265 206 210, fax: +40 265 206 211
E-mail: office@ms.sapientia.ro

btz webdesign