Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem – Marosvásárhelyi Kar – ms.sapientia.ro

sapientia.ro

Főoldal / Előadások /

A gömböc története - Dr. Domokos Gábor akadémikus előadása a Sapientián

Dr. Domokos Gábor akadémikus “A gömböc története” címmel tart előadást a Sapientia EMTE marosvásárhelyi Műszaki és Humántudományok Kar campusában 2012. október 9-én, 16 órai kezdettel, a 231-es teremben.

Domokos Gábor fő kutatási területe a nemlineáris mechanika és az alkalmazott mechanika műszaki kérdései. Világhírnévre a “gömböc” elnevezésű test megépítésével tett szert, 2006-ban, ami újból (hányadszor a történelemben) a kimagasló magyar alkotóképességet bizonyítja.

A “Gömböc” rövid története ott kezdődik, hogy Vlagyimir Igorevics Arnold orosz matematikus 1995-ben megsejtette, hogy létezik olyan homogén, konvex test, melynek négynél kevesebb egyensúlyi pontja van. Ezt a tulajdonságot nevezik úgy is, hogy a test mono-monostatikus. Ezt a problémát a homogenitás és konvexitás feltételei teszik nehézzé. Nem-homogén vagy nem-konvex anyagból egyszerűen lehet ilyen testet létrehozni, ilyen például a keljfeljancsi. Számos matematikus úgy vélte, hogy ilyen testet egyáltalán nem is lehet létrehozni, sőt kétdimenziós sokszögekre ezt be is bizonyították. Arnold azonban kitartott amellett, hogy a feladat térben megoldható

Domokos Gábor és felesége kifejlesztett egy osztályozási rendszert, ami a testeket aszerint jellemzi, hogy milyen és mennyi egyensúlyi pontjuk van. Egy korai kutatásukban 2000 mosott kavicsot vizsgáltak meg Rodoszon, és nem találtak köztük olyan testet, ami egyensúlyi szempontból a gömböcre hasonlított volna.

Domokos Gábor és egy munkatársa, Várkonyi Péter, rájöttek, hogy milyen tulajdonságokkal nem rendelkezhetnek ezek a feltételezett testek: nem lehetnek se túl vékonyak, se túl laposak, mert ezek a tulajdonságok eleve kettő vagy több stabil egyensúlyi pontot vonnának maguk után. A gömböcnek tehát gömbszerű tulajdonságai vannak: vastagsága és keskenysége is minimális. Ezen feltételek (a gömböc alakjának) legkisebb sérülése esetén a gömböc megszűnik gömböc lenni: ezért valószínűtlen, hogy gömböc alakú követ találjunk.

A gömböcöt kiállították a Millenáris parkban egy nagyobb kiállítás keretében, ami a magyar találmányokat mutatta be. Felfedezőit kitüntették a Magyar Köztársasági Érdemrend lovagkeresztjével, 2010-ben pedig a “Gömböc” lett a sanghaji világkiállítás magyar pavilonjának központi eleme.

Szeretettel várunk minden kedves érdeklődőt.