Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem – Marosvásárhelyi Kar – ms.sapientia.ro

sapientia.ro

Főoldal / Előadások /

Kukoricahibrid bemutató 2014

A Kertészmérnöki Tanszék Kísérleti és tangazdasága keretén belül a harmadik éve folyik a kukoricahibridek vizsgálata.

Az idén hat nemesítő cég részéről összesen 61 kukoricahibridet tartalmaz a kísérleti és bemutató parcella. Ezek mellett 5 napraforgóhibrid vizsgálata is folyik.

A kukoricahibridek vizsgálata szerves részét képezi a Kertészmérnöki Tanszék kutatási tevékenységének, gyakorlati helyszínt biztosít a szakoktatás számára és ugyanakkor több kertészmérnök hallgató szakdolgozatához szükséges adatgyűjtést is lehetővé teszi. Végső célja az összehasonlító vizsgálatnak, hogy a termesztők számára megbízható adatokat szolgáljon, annak érdekében, hogy a termőhelyi adottságokhoz és termesztéstechnológiához legjobban megfelelő kukoricahibridet válasszák és ez által gazdasági tevékenységük hatékony és fenntartható legyen.

A Sapientia EMTE Kertészmérnöki Tanszéke az EME Agrártudományi Szakosztálya, illetve a támogató cégek (Caussade Semences, Euralis, DuPont Pioneer, KWS, Maisadur Semences, Limagrain és Alcedo) közreműködésével 2014 szeptember 30-án (kedden) sor került a kukoricahibridek bemutatására egy szakmai rendezvény keretén belül, amely a második ilyen jellegű esemény a Tudományegyetem életében.

A 11 órától kezdődő szakmai bemutató során az általános termőhelyi és technológiai adatok felvázolását követően a résztvevők rövid betekintést nyerhetnek a kukorica vegyszeres növényvédelmébe, majd a kukoricahibridek fontosabb értékmérő tulajdonságait ismerhetik meg.

A terepen történő szakmai rendezvény a Sandoria szálló éttermében zárult, ahol kötetlen beszélgetések formájában a jelenlevők megoszthatják egymással egyéni tapasztalataikat illetve megbeszélhetik a kukoricahibrid választás sarkalatos pontjait.