Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem – Marosvásárhelyi Kar – ms.sapientia.ro

sapientia.ro

Főoldal / Előadások /

Népek és nyelvek a korai magyar Erdélyben

Bereznay András történelmi térképész, az Erdély történetének atlasza szerzője az MTA Kolozsvári Akadémiai Bizottság meghívására Erdély több városában tart előadást. A Népek és nyelvek a korai magyar Erdélyben című előadását Marosvásárhelyen 2012. április 25-én, 18 órától a Sapientia EMTE Műszaki és Humántudományok Kar campusában lehet meghallgatni.

A Londonban élő Bereznay András foglalkozására nézve történész és kartográfus, a historikus térképrajzolás nemzetközi szinten jegyzett mestere. Bár szellemi szabadfoglalkozásúként nagyon sikeresen működött, többek között egy román történelmi atlaszról írt kritikai elemzése politikai okból történt meg nem jelentetésének köszönhetően menedékjogot kapott Angliában. A briteknél azóta is lap-, és könyvkiadók, egyetemek és civil szervezetek keresik a kegyeit. Az előadás keretében a szerző bemutatja az Erdély történetének atlasza című munkáját ésolyan kérdésekre keresi majd a választ, mint:  Milyen népeket találtak a honfoglaló magyarok Erdélyben, és kik éltek ott a XI. század közepén? Kik a székelyek, honnan jöttek Erdélybe és mikor? Kik a szászok? Mikor, honnan kerültek Erdélybe? Mi köze a Székelyföld kialakulásának a szászok Erdélybe településéhez? Miért „három” Háromszék, mi a névadó  háromnak az eredete? Mi magyarázza az aranyosi székelyeknek a többiekétől külön települését? Van-e Erdélyben hagyománya az autonómiának, és ha igen, kiknek volt, mikor, és miből állt? 

Bereznay András előadásainak helyszínei:

- Kolozsvár: április 23, hétfő 18,00 óra, a KAB székháza, Ion Ghica utca 12. szám

- Nagyenyed: április 24, kedd 16,00 óra, a Bethlen Gábor Kollégium előadóterme

- Marosvásárhely: április 25, szerda, 18.00 óra, a Sapientia EMTE marosvásárhelyi Műszaki és Humántudományok Kar campusa, 114-es terem

- Csíkszereda: április 26, csütörtök, 18,00 óra, a Polgármesteri Hivatal díszterme, Vár tér 1. szám

- Sepsiszentgyörgy: április 27, péntek, 18,00 óra, Székely Nemzeti Múzeum előadóterme, Kós Károly utca 10. szám

- Kézdivásárhely: április 28, szombat , 18.00 óra, Incze László Céhtörténeti Múzeum, 10. sz udvar

- Székelyudvarhely: április 30, hétfő, 18.00 óra, a Polgármesteri Hivatal gyűlésterme, Városháza tér 5. szám