Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem – Marosvásárhelyi Kar – ms.sapientia.ro

sapientia.ro

Főoldal / ERASMUS+ beszámolók / Tanulmányi mobilitás 2017/2018-as tanév /

Hegyi Botond

Februártól Erasmus+ ösztöndíjasként Debrecenben, a Debreceni Egyetem Informatika karán tanulhattam a félév végéig. Amikor még a papírok begyűjtésével foglalkoztam, fel sem tudtam fogni, hogy mennyi tapasztalattal és tudással fogok majd vissza térni.

A kiutazás előtti napok nagyon nehezen teltek, kíváncsi voltam hogy milyen lesz majd az ottani élet, mennyire lesz nehéz barátokat szerezni és ez az izgalom egyre csak fokozódott. A kiutazás szerencsére gördülékenyen ment, azt leszámítva, hogy vonatot kellett váltanom mert nincs direkt járat Debrecenbe. Miután megérkeztem, nem kellett azzal foglalkozzak, hogy hogyan jutok el a bentlakásba, mert lehetett jelentkezni Pick Up system-re, ami annyiban állt hogy majd várnak amikor megérkezek és elvisznek a bentlakásba amit előzőleg már kiválasztottál, vagy apartmanodba.

Az első hét tennivalóiban segítségem is volt, ugyanis Debrecenben is működik az Erasmus Student Network (ESN) ami a külföldi hallgatókat próbálja minél több szempontból segíteni és szórakoztatni az „unalmas” napokon. Az ESN több olyan eseményt is szervezett melyeken lehetőségünk nyílt az ismerkedésre és a különböző kultúrák és vallások megismerésére. Semmiért sem kellett panaszkodnom, mert bármi kérdésem is volt az indiai buddy-m (Lipsa) azonnal segített, segített megismerni a várost és bemutatott néhány embernek.

Az egyedüli dolog amiben sajnos nehezen tudott segíteni az a különböző akcentusok megszokása és megértése volt, azonban egy szűk hónap alatt és a többiekkel való beszéd nagyban segített a megértésben, és egyre kevesebbszer kellett rákérdeznem hogy mit is mondtak.

A város felépítése számomra elég logikusnak tűnt, és elég volt pár hét ahhoz, hogy megjegyezzem a fontosabb boltokat és kávézókat és nem is egyet ezek közül rendszeresen látogattunk. Autóbusszal és villamossal még könnyebb volt közlekedni, minden fontos helyet érintettek a járatok, de idővel rájöttünk, hogy Debrecen nem is olyan nagy város igazából és egy kis séta sosem árt. Miután kezdett jobb idő lenni, rendszeresen kezdtünk járni a Nagyerdei Parkba, vagy tanulni, vagy beszélgetni vagy csak lefeküdni a fűre és sütkérezni.

Kirándulásban is volt részünk bőven, melyek remek lehetőséget nyújtottak az ismerkedésre. Legelőször Budapestre látogattunk el az ESN jóvoltából, február végén egy pénteki napon indultunk és vasárnap estére értünk vissza Debrecenbe. A hétvége során bemutatták nekünk Budapest látványosságait és esténként a szórakozóhelyeit. A következő túra az már május elején volt, amikor a Tokaji borvidékre vitték el az Erasmusos hallgatókat, mi azonban ezen nem vettünk részt, mert néhány baráttal akikkel a félév során ismerkedtünk meg úgy döntöttünk, hogy elmegyünk az Erasmus Gathering-re Prágába. Az esemény annyiban állt, hogy különböző országokból gyűlnek össze az Erasmusos hallgatók egy fergeteges hétvége erejéig. A félév alatt ez az esemény volt az egész félév fénypontja, Prága egy gyönyörű város volt, tele fantasztikus és új emberekkel, lehetőségünk volt körbe járni a várost és megnézni az Óváros csodálatos épületeit. Vissza fele úton megálltunk Pozsonyban is ahol egy délutánt töltöttünk el, bejártuk ott is az Óvárost és mindezek megpihentünk egy kicsit a Grassalkovich kastély kertjében.

A félév során rengeteget tanultam magamról és a körülöttem lévőkről, sokban segített az is, hogy ilyen nemzetközi környezetben voltam és persze az is, hogy teljesen magamra voltam utalva és rá voltam kényszerülve, hogy barátokat szerezzek és minél több emberrel megismerkedjek. A félév végére már sikerült olyan barátokat szereznem akik remélem egy életre megmaradnak, és annyira közel kerültünk egymáshoz, hogy már hetekkel a hazautazás előtt arról beszéltünk, hogy mikor találkozunk majd legközelebb és a nyári programokat tervezgettük.

Azoknak akik érdeklődnek az Eramus+ iránt azoknak csak annyit tudnék mondani, hogy vágj bele mert ez lesz életed egyik legjobb élménye és életre szóló barátokat szerezhetsz és hogy olyan tapasztalatokkal lehetsz gazdagabb amiket most még el sem tudsz képzelni!