Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem – Marosvásárhelyi Kar – ms.sapientia.ro

sapientia.ro

Főoldal / ERASMUS+ beszámolók / Tanulmányi mobilitás 2017/2018-as tanév /

Kun Emőke-Kinga

A 2017/18-as tanév második szemeszterét az Erasmus + programnak köszönhetöen  Debrecenbe tölthettem, a Debreceni Egyetemen.

Hallottam az Erasmus + programról már előtte, de egyedül magamat ismerve soha nem vágtam volna bele, mig nem a pályázat le adás határideje előtt három órával, két szaktársammal úgy döntöttünk bele vágunk.

Rengeteg előkészület, papir munka előzte meg ezt a nagyszerű négy hónapot amit Debrecenbe tölthettem.

Február 3-án indultunk Debrecenbe 2 szaktársammal, mivel nagyon közel van a határhoz és kényelmesebb is ezért autóval oldottuk meg a kiutazást, így a szükséges holmikat magunkkal tudtuk vinni. 4 hónapra a Markusovszky Lajos 3 számu kollégiumába száltunk meg, ahol kedves fogadtatásban részesültünk.

A megérkezésünket követő hétvégét város nézéssel töltöttük el, mivel a várost még nem ismertük ezért rengeteg olyan helyzetbe kerültünk ami számunkra kétségbe ejtő de ugyan akkor vicces is volt. Örülök, hogy ezt az időszakot választottuk a kiutazásra, hisz ahogy kezdett kitavaszodni a város még szebb lett, mint amilyen eleve volt. Nagyon sok időt töltöttünk a városba még hogyha annyi időnk is volt, hogy egyett fagyizzunk  Debrecen gyönyörü főtéren.

A kollégiumi szobánkból gyönyörű kilátásban volt részünk, minden este megcsodálhattuk a csodálatos Nap lementét.

Az egyetemi élet, amelyet a Debreceni Egyetemen töltöttünk másabb volt, mint azt amit eddig megszokhattunk. A tanárok közvetlensége és segítőkészsége már az első hetekben is megmutatkozott. Nagyon sok támogatást és tanácsot kaptunk, nem csak a tanórákkal kapcsolatosan. Az egyetemi élet a külföldiek miatt  még szinesebbé tette az ott létünket. Az órarendünk kialakításából adódoan  három évfolyammal is voltak óráink, ami nem mindig volt gördülékeny de mindenképp lehetőséget adott arra, hogy több tanárt illetve diákot ismerjünk meg, bele tekinthettünk az ottani népegészségügyi ellenőr szakmába, feladataiba.

A ottani szaktársainkkal az elején  nehéz volt kapcsolatba kerülni, de a végére elég jó viszonyt sikerült kialakítani  velük.

A kollégiumi élet egy teljesen új tapasztalat volt számomra, mivel én még sosem laktam kollégiumba. A másik két szaktársammal voltam a félév során egy szobába, ami az elején számomra új helyzeteket jelentett, de aztán nagyon megszerettem a  kolis életet. Mindig volt mellettem valaki, elég kevés időt töltöttünk külön, általában mindig minden programot együtt szerveztünk.

 

 

 

 

 

 

Ez idő alatt az országon belül sokat kirándultunk, így eljutottunk a nyíregyházi állatkertbe, Budapestre és számos más helyekre is. Nyíregyházára kétszer is adodott lehetőségünk eljutni. Előszőr nagy meglepetésünkre, egyik megszokott reggelünkön az egyik itthoni szaktársunk hívott, hogy két itthoni tanárunkkal utaznak egy program keretén belül Nyíregyházára ahova mi is nagy örömmel csatlakoztunk és nagyon örültünk a találkozásnak, hogy régi ismert arcok vettek körül minket és egy szép délutánt töltöttünk együtt.

A család és barátoktól távol töltött idő hasznos tapasztalat volt számomra, sokat önállósodtam ez idő alatt, és a híányukat pótolta az, hogy olyan kapcsolat alakult ki hármunk között, amely nagyon meghatározó az egész életemre nézve.

Az egyetemi bulik alkalmat adtak arra, hogy a tanulás mellett néha ki is kapcsolódjunk és közelebbi kapcsolatba kerüljünk diáktársainkkal.

Az Erasmus+ programot mindenkinek tudom ajánlani, aki nyított valami új kihívásra, szeretne új kapcsolatokat teremteni, számos lehetőséggel élni és szebbnél szebb örök élményeket gyűjteni, amik egy életre szólnak. Örök élmény volt, amelyet soha nem feledek el és bármikor szivesen visszamennék.