Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem – Marosvásárhelyi Kar – ms.sapientia.ro

sapientia.ro

Főoldal / ERASMUS+ beszámolók / Tanulmányi mobilitás 2017/2018-as tanév /

Orosz Eszter

Minden emberben lakozik egy kisebb vagy nagyobb mennyiségű kíváncsiság, mert többet szeretnénk tudni napról napra, mivel nem akarunk butáknak tűnni és lemaradni a világ minden egyes mozdulatáról. Persze erre nem szabad egyáltalán negatívan tekinteni, hiszen a saját fejlődésünkről és tapasztalatainkról van szó. Engem legalábbis ez motivált, hogy jelentkezzek az egyetem által meghirdetett Erasmus+ ösztöndíjra. A két legfőbb gondolat evvel rögtön társítani tudok az az utazás illetve a diverzitás. Az, hogy megismersz különböző kultúrákat, embereket, tájakat (ha már a szakmáról van szó), élményekkel gazdagodsz és új tapasztalatokat szerzel, szinte semmihez sem hasonlítható számomra.

Persze, ahogy mondani szokták előbb a munka aztán a szórakozás. Munka alatt pedig azt a sok adminisztrációs intézkedést értem. Papírmunka. Szegény őserdők. Ettől eltekintve, ki akarom hangsúlyozni, hogy semmiképpen sem szabad az utolsó pillantra hagyni, mint azt a féléves dolgozatot abból a bizonyos tantárgyból. Nem éri meg!!

Venni kell a fáradtságot és utána kell nézni mindennek, ez alatt a tantárgyakat, a krediteket és a vizsgákat értem. Utána neki lehet fogni lakást keresni. Ez idő alatt a tanulmányi szerződés lesz életed legfontosabb papírja. Számomra ez volt a legnehezebb rész. Elfogadtatni az itthoni tanárokkal, a majd külföldön letett vizsgákat. És igen, meg van az esélye annak, hogy nem lesz pozitív a válaszuk, de felnőtt emberek vagyunk és vállaljuk a döntéseink utáni következményeket, de ebben az esetben higyétek el, teljesen megéri.

Hogy voltak-e elvárásaim? Persze, hogy voltak, mindenkinek vannak. Tudom, hogy ilyenkor azt mondják, hogy nem legyenek mert akkor nem fogsz csalódni sem, de talán már ez is kezd egy kicsit túl mainstream lenni. A lényeg annyi, hogy reális elvárásaid legyenek.

Ezek után rá lehet térni a lényegre. Az első az utazás. Budapest Kolozsvártól 400 km-re található (Marosvásárhely még 120 km pluszba) és bárhogy osztjuk vagy szorozzuk, illetve számoljuk bele az időeltolodást vagy a vámnál való hosszas várakozást, az egy 7 órás utazás. Persze repülővel akár 50 perc alatt is ott lehetünk, akkor viszont nem lelhetjük örömünket a tájban, ami szerintem kihagyhatatlan, függetlenül attól, hogy már többször láttam. Ilyenkor el kell dönteni, hogy a hangsúly a gyorsaságon vagy az élményen van. Ami pedig a szállásfoglalást illeti, sokat nem tudok segíteni, hiszen rokonoknál laktam, úgyhogy nem tapasztaltam nehézségeit.

Nehezek-e az első napok? Azok a legijesztőbbek, attól függetlenül, hogy egy olyan városban voltam, ahol még értettem is a nyelvet. Míg megtanultam, hogy melyik a legközelebbi üzlet, hogy a hányas metrora vagy villamosra kell felülni, hogy eljussak különböző pontokba, hogy melyik a legközelebbi bankautomata, hogy lehet-e euróban fizetni, hogy hol árulják a legfrissebb pékárut vagy honnan érdemes gyümölcsöt venni, addig eltelt egy kis idő. Addig nehéz eligazodni, ameddig ki nem derül, hogy szinte minden ki van írva, csak éppen el kell olvasni.

Mindent meg akartam nézni az első napokban, egészen addig a pontig amíg rájöttem, hogy ez a város lesz életem helyszíne a következő hónapokban és nem kell siessek, mert nem megy sehova, hiszen nem én voltam az egyetlen aki kiváncsi volt rá. Az a rengeteg turista, akivel szembe mész minden nap, csak tovább fokozza az a város egyediségét és hangulatát.

Ha nekifogunk felfedezni a várost, akkor az első lépés a havi bérlet, ami elkészítéséhez csak a diákigazolvány szükséges. 3450 forintért utazni egy hónapig, legyen az busz, metro, villamos vagy akár vonat is, kimondottan jó dolog, főleg ha egy fővárosról beszélünk. Viszont a kerékpározók is előnyben részesülnek, hiszen a kerékpárutak behálózzák a helyszínt.

Ami a tantárgyfelvételt illeti, nem kell megijedni. A Szent István Egyetemen is a Neptun rendszert használják, ami eléggé nagy meglepetés volt számomra. Az egész procedura úgyan olyan, mint itthon egyes részektől eltekintve (és nem felejtsem el megemlíteni, hogy az itthoni tantárgyakat is fel kell venni, az adott félévre). Persze a papírmunka itt sem elhanyagolandó.

Az órákkal kapcsolatosan csak akkor tudok hasznos információkkal és tapasztalatokkal szolgálni, ha azt angolul fogjátok elvégezni, hiszen a magyarországi rendszerbe nem láttam bele, viszont tudok egy annyit, hogy sokkal nehezebb. Hogy miért? Mert ha magyarul szeretnétek végezni akkor az ottani/magyarországi rendszer szerint kell órára járni, tanulni, projekteket leadni és végül vizsgázni. Aki angolul végzi, annak sokkal könnyebb a dolga és talán, sőt biztos, hogy érdekesebb és értékesebb is. A csoport, ahova tartoztam franciától elkezdve, svéd, finn, orosz, török és még sok más nemzetiségű diákokból állt. Mekkora a különbség, mikor ennyi különböző emberrel veszed magad körül? Félreértés ne legyen, nem azt mondtam, hogy ha magyarul tanulod akkor nem is állhatsz szóba velük, viszont nem szerezhetsz annyi tapasztalatot, amennyit úgy szereznél ha folyamatosan együtt járnátok órákra. Az első nagy félelmem, amikor megkezdödőtt a tanítás, az az volt , hogy nem fogok érteni semmit abból amit mondani fognak, hiszen egy teljesen más szinten vannak, mint itthon és még angolul is fogják az órát tartani. Viszont kellemesen csalódtam. Olyan egyszerű és érthető nyelvezetet használtak, hogy bárki megértette volna, ha egy kicsit is tud angolul. És ha netán óra végén kérdésem lett volna, azt nyugodtan feltehettem magyarul is, hiszen teljesen megértették volna. A tanárok, mindig annak örülnek a legjobban, ha kérdésekkel fordulnak hozzájuk hiszen az azt jelenti, hogy felkeltette az érdeklődést valami iránt ami számára fontossággal bír. Onnantól kezdve, az egész könnyebb. Amit ezek mellett még el akarok mondani, az az, hogy sokkal gyakorlatiasabbak. Miután megvolt az elméleti rész, kivittek terepre, hogy a megértés teljese legyen. Aztán kiosztották a feladatokat és következő órára várták a kérdéseket, vázlatokat, elemzéseket, hogy segítsék a munkát és, hogy a terv rendezett és jól kigondolt legyen a leadás idejére. A számítógépes tervezési programokkal itt ismerkedtem meg, hiszen otthon ebből hiány van. Ezek mellett még rengeteg kirándulást szerveztek számunkra, a tanterv keretén belül illetve a városnézésből sem maradtunk ki, hiszen  tematikus kiruccanásokat tettünk Budapest különböző pontjaiba. Ami a vizsgákat illeti, könnyűszerrel le lehet őket tenni, hiszen a tanárnak nem az a szándéka, hogy megbuktasson. Ebből a szempontból, a tanulmányi terv tőkéletesen teljesítve.

A rengeteg új információ és szakmai tapasztalat mellett, még szórakozásra is volt lehetőség, hiszen bőven volt idő mindenre, egy olyan órarend mellett ami nem volt telezsúfolva. Legyen szó késő esti kávézásról, sőrőzésről vagy órák utáni piknikezésről a legközelebbi parkaban,  a társaság nagyrésze mindig jelen volt. Meg kell említsem még az egyetem által szervezett, direkt erasmus-os hallgatóknak szervezett programjait (pl. mozizás, korcsolyázás – hiszen februárban még az is lehetséges stb.), melyekből bőségesen lehetett választani. Vagy  egyszerűen foghattad magad is kiülhettél a kivilágított Szabadsághídra, akár egyedül is. Azt ugye nem is kell megemlíteni, hogy minden város éjszaka a legszebb.

Szakmai szempontból vizsgálva az elmúlt félévet, nyugodtan állíthatom, hogy teljesen másképp állok hozzá. Szeretném ezután a legtöbbet kihozni magamból és abból amin éppen dolgozom. Az, hogy többet kaptam ettől az egy félévtől, azt jelenti, hogy még rengeteget kell fejlődjünk itthon annak érdekében, hogy az európai szinteket megüssük. Nem kell gyorsan és egyszerre mindent, hanem lassan, kimért lépésekkel és persze a jó irányban.

Az egyetlen fontos javaslat amit mondani tudok, hogy mindenképpen angolul kell elvégezni a programot. Ott van az a lehetőség, hogy különöző országokból és kultúrákból származó emberekkel létesítsél kapcsolatot. Avval, hogy megismered a hozzáállásukat bizonyos dolgokbhoz, mentalitásukat, meglátásmódjukat, gondolkodásmenetüket, viselkedésüket, 180 fokot csavarsz a saját életeden. Ez egy olyan lehetőség amit nem szabad kihagyni.