Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem – Marosvásárhelyi Kar – ms.sapientia.ro

sapientia.ro

Főoldal / ERASMUS+ beszámolók / Tanulmányi mobilitás 2017/2018-as tanév /

Patka Zsolt András

Másodévem második félévét Erasmus+ pályázat keretén belül Budapesten töltöttem, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudomány Egyetemnél. Annak ellenére, hogy problémák voltak az egyetemmel való kapcsolat felvételében, amikor megérkeztem Budapestre, az ügyintézés sokkal egyszerűbben folyt, de problémák csak akadtak. Tantárgyak keretén belül többnyire fel sikerült vennem azt amit kellett, a kötelezőkön kívül egy pár érdekesnek tűnő opcionális tantárgyat is felvettem. Sokan ijesztgettek azzal, hogy nagyon nehéz megszerezni a szükséges kreditszámot, ezért féltem is ettől. Ez valójában nem így van. Annak, aki a küldő intézményénél tanult, ügyeskedett, nem lesz semmi problémája a minimális kredit megszerzésével. A tantárgyak többségét angol nyelven vettem fel, ez egyrészt azért bizonyult jó döntésnek, mert a tanárok nem csodálkoznak az Erasmus-os diákon, másrészt meg sokkal kevesebb a diák, ami azt jelenti, hogy a tanárnak több ideje van mindenkivel foglalkozni. A tanárok a BME-n elképesztően segítőkészek, bármikor problémám volt az anyag megértésével tudtam hozzájuk fordulni segítségért. 

Erasmus-os program rengeteg volt, ezek többségén részt is vettem a félév elején. Az első hetem Budapesten adminisztrációs problémák kezeléséből, és a programokon való részvételből állt. Az Erasmus mentorok szintén segítőkészek, viccesek, jófejek. Egyik nap körbevezettek az egyetemen, és utána elvittek egy közeli szórakozóhelyre. Lehetőségem volt megismerni érdekes embereket Németországból, Franciaországból, Törökországból, ugyanakkor a magyar mentorokkal is könnyen összebarátkoztam (egész egyszerű, ha beszéli az ember a nyelvet). Erasmus-os diákok közül voltak hozzám hasonló, határon túli magyarok (Romániából, Szlovákiából, Németországból), akikkel egyből megkaptam a közös hangot. Volt egy ún. „Freshman camp” ami egy ottalvós kirándulásból állt, Egerben. Érdekes volt, viszont nagyon drága, nyugati zsebeknek is. Minden héten szerdán elvittek egy számunkra ismeretlen szórakozóhelyre a „Pub Crawl” keretén belül. Szerveztek külföldi kirándulásokat is, viszont ezeknek is sokalltam az árát.

Ami számomra a legszebb volt az egész Erasmus alatt, az a város volt.  Budapest egyszerűen gyönyörű. Minden egyes nap, úton az egyetem fele, átmentem az Erzsébet-hídon, a látvány ami elém tárult mindig felderítette a napom. A hidak elképesztően szépek, az épületek is mind remekművek, az ember minden nap felfedez valami újat. Lakótársaimmal elhatároztuk, hogy bejárjuk Budapest összes kilátóját (mármint amelyikekről volt tudomásunk), ez részben sikerült is, hét kilátóból hatot meg sikerült tekintsünk. Megnéztük az Erzsébet-kilátót a János-hegyen, ezt pont akkor sikeredett amikor még volt hó, és a borús idő ellenére remek kirándulás volt.

Az V. kerületben laktam, a belvárosban, Budapest szívében, három, szintén Sapientiás Erasmus-os barátommal. Közel voltunk mindenhez, a bulinegyed csupán egy megállónyira volt tőlünk.

A lakótársakkal egyik nap meglátogattuk a budapesti állatkertet, ami szintén egy élmény volt. Rengeteg érdekes állatot volt alkalmunk megtekinteni, volt külön rész hüllőknek, pillangóknak, voltak kitömött jégkorszaki állatok is. Egy interaktív, anatómiai tudást felmérő játékban is volt lehetőségünk részt venni.

A tantárgyak teljesítése többnyire sikerült, nehézségek akadtak, de ezeket könnyen tudtam kezelni. Mivel nagy egyetemről van szó (több, mint 28 ezer hallgató, Magyarországon megszerzett mérnöki diplomáknak hozzávetőlegesen 70 százalékát bocsájtja ki évente), sokszor ridegnek, barátságtalannak tűnt, nem volt meg az a családias hangulat, mint a Sapientián.

Ami egy hihetetlen élmény volt, az az IT biztonság tantárgy . Az egyetem ilyen téren nagyon sokat tud nyújtani. Rengeteg képzett, tapasztalt emberrel rendelkezik, az egyetemen működő Crysys lab több nagy profilú számítógépes vírus felismeréséért felelős.

A „Lifelong learning and career” tantárgy keretén belül esélyem volt megismerkedni és együtt dolgozni egy portugál és egy német lánnyal.Két feladatot oldottunk meg a félév során, az első egy kutatási feladat volt, a mi témánk a népesség elöregedésének vizsgálata volt, a második meg egy felmérés, az egyetemisták elvárásairól a leendő/aktuális munkahelyükkel kapcsolatosan.

Esélyem volt megtekinteni a május elsején szervezet „Nagy futam” című eseményt, amely keretén belül láthattam különleges autókat felvonulni.

Összegezve az Erasmus mobilitási élményem elképesztő volt. Lehetőségem akadt egy neves egyetemen tanulni, egy elképesztően gyönyörű városban élni, meg új barátokra, élményekre, tapasztalatokra szert tenni.