Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem – Marosvásárhelyi Kar – ms.sapientia.ro

sapientia.ro

Főoldal / Hírek /

Reccs 2012

A Sapientia EMTE marosvásárhelyi Műszaki és Humántudományok Kar Mechatronika szakja hat csapattal képviselteti magát a RECCS 2012 tésztahídépítő világbajnokságon Magyarországon.

Az Óbudai Egyetem 2012. május 25-én rendezi meg a versenyt, ahol az eddig beérkezett nevezések alapján 9 ország 20 egyeteméről érkező mérnök-hallgatók fogják összemérni tudásukat.

A tésztából épített hidak versengése több évtizedes hagyományokkal rendelkezik, ilyen versenyt több európai és tengeren túli mérnökképző intézményben rendeznek. A versenyzők saját tervezésű szerkezeteket készítenek száraztésztából, és azokat terhelési próbán eltörve kiválasztják a legerősebbet. Az Óbudai Egyetem 2005-ben a magyarországi és a környező országok hallgatói számára RECCS néven saját versenyt szervezett. Az eddigi hét alkalommal született eredmények alapján a RECCS a világ legszínvonalasabb tésztahídépítő versenyévé vált. Mivel a RECCS 2010-en a magyarországi és a szomszédos országok felsőoktatási intézményei mellett már iráni, olasz és lett csapatok is részt vettek, 2011-től világbajnokságot hirdettek. A „RECCS 2011” verseny színvonalát jelzi, hogy 16 szerkezet teherbírása haladta meg a 200 kg-ot.

A versenyen díjazásban részesül a három legnagyobb teherbírású híd, illetve tartószerkezet. A legszebb kivitelű alkotás a szépségdíjat, a leginkább újszerű megoldású szerkezet pedig az innovációs díjat kapja. A legjobb eredményt elérő határon túli magyar hallgatók érdemlik ki a Gyermelyi különdíjat. A fentieken kívül a verseny támogatóinak jóvoltából további díjak átadására is sor kerül. A magyarországi tésztahídépítő fellegvárak (Debrecen, Dunaújváros, Győr, Óbudai Egyetem) csapatain kívül idén Marosvásárhelyről, Szabadkáról, Kolozsvárról, Révkomáromból, Iránból, Lettországból, Német-országból, Portugáliából és Hollandiából is neveztek mindkét kategóriában versenyzők. Megfigyelőként idén először török egyetemisták is érkeznek. A Sapientia EMTE marosvásárhelyi Műszaki és Humántudományok Karáról hat csapat jelentkezett a Reccs 2012 versenyre, amelyeket Kakucs András, a Gépészmérnöki Tanszék vezetője koordinál.