Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem – Marosvásárhelyi Kar – ms.sapientia.ro

sapientia.ro

Főoldal / Könyvtár /

Könyvtári szolgáltatások

A könyvtár alapvető szolgáltatásai:

  • könyvek kölcsönzése;
  • helyben olvasás a 72 férőhelyes szabadpolcos olvasóteremben, illetve a kollégium tanulószobáiban (120 férőhely);
  • az internetes katalógus (http://opac3.ms.sapientia.ro/hu_HU/) használata, mely naprakész információkkal szolgál a könyvtári állomány dokumentumairól
  • adatbázis-szolgáltatás (teljes szövegű elektronikus folyóiratok és könyvek elérése az    adatbázisokban);
  • internet-hozzáférés és számítógép-használat önálló tanulási céllal
  • könyvtári tájékoztatás, eligazítás az adatbázisok használatában;
  • könyvtárközi kölcsönzés (a Sapientia EMTE könyvtárai között).

Helyben olvasás

 

Az olvasóteremben, tematikus rend szerint, szabadpolcon elhelyezett könyvek egy része nem kölcsönözhető, ezeket a dokumentumokat helyben olvasásra ajánljuk: jelük a könyvgerincen elhelyezett piros színcsík. További nem kölcsönözhető dokumentumaink:

  • tájékoztató segédkönyvek (szótárak, lexikonok),
  • folyóiratok,
  • szakdolgozatok (raktárból felkérhető).

 Az olvasóterem ugyanakkor kellemes környezetet biztosít önálló tanuláshoz is.

Kölcsönzés

 
A kölcsönzés helyszíne szintén az olvasóterem. Kölcsönözni csak személyesen, érvényes könyvtári igazolvánnyal lehet. A keresett mű adatairól, elérhetőségéről az elektronikus katalógusban találunk információt (http://opac3.ms.sapientia.ro/hu_HU/).
 
A leggyakrabban igényelt könyvek az olvasóteremben kaptak helyet, az olvasó a szabadpolcról önállóan leveheti és a szolgálatos könyvtárostól kikölcsönözheti azokat. Az olvasóteremben elhelyezett és kölcsönzésre szánt könyvek a következő megkülönböztető színcsíkokat kapták:
sárga jelzés: 2 hétre kölcsönözhető
kék jelzés: egy hónapra kölcsönözhető
zöld jelzés: egy félévre kölcsönözhető
 
A kölcsönözhető könyvállomány másik részét a raktárban őrizzük és olvasói kérésre (kérőlap kitöltése) onnan felküldjük (ez naponta 8 és 15 óra között igényelhető). A raktári könyvek két hétre / egy hónapra kölcsönözhetőek.
 
A hallgatók (kivéve a végzősöket) egy alkalommal 3 művet kölcsönözhetnek. (A járványra való tekintettel 3 tankönyv mellé még 5 másik címet engedélyezünk). A kölcsönzés határidejét kötelező betartani, ellenkező esetben a könyvtár bizonyos időszakra felfüggesztheti az olvasó kölcsönzési jogát. A határidő lejárta előtt viszont hosszabbításra van lehetőség, online, személyesen vagy telefonon / e-mail-ben. Az online katalógusban a Saját könyvtárba való belépéssel ellenőrizhetők az aktuális kölcsönzések és lejárati határidők, illetve lehetőség van előjegyzésre, félretételre, egyszeri hosszabbításra!
 
Tájékoztatás

A könyvtár nyitvatartási idejében tájékoztatást lehet kérni a könyvtár és más könyvtárak állományáról, az állomány használatáról. Az érdeklődők kérdéseire e-mailben is válaszolunk: bibl@ms.sapientia.ro.

Elektronikus szolgáltatások

A könyvtár olvasótermébe telepített, internet-hozzáférést biztosító számítógépek elsősorban a katalógusban való keresést és az adatbázisok használatát szolgálják, de önálló munkavégzésre is alkalmasak. Az adatbázisokból letölthető dokumentumok saját célra lementhetők, e-mail-ben elküldhetők.
A könyvtárban wifin keresztül saját eszközökkel is csatlakozhatnak az internetre.


 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

könyvtár szolgáltatásai, könyvtári szolgáltatások, tájékoztatás könyvtárról, helybenolvasás, kölcsönzés, elektronikus szolgáltatások