Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem – Marosvásárhelyi Kar – ms.sapientia.ro

sapientia.ro

Főoldal / Rendezvények / Versenyek /

Elektromobil

A magyarországi Robert Bosch Power Tool Kft. szervezésében 2009-ben indult először az év egyik legizgalmasabb és legérdekesebb versenye, ahol a magyarországi és külföldi mérnökhallgatók saját tervezésű járgányokkal állnak rajthoz.

A verseny két futamból áll: elért menetteljesítmény a legrövidebb idő elérése az adott pályán illetve a legnagyobb sebesség elérése adott távon. A verseny menete: a gépátvételt követően a verseny reggelén a gyorsulási futammal indul a verseny. Minden járműnek egy adott táv áll rendelkezésére a legnagyobb sebesség / legrövidebb idő elérésére.
Ezután mindenki felkészítheti a járművét a gyorsasági (zárt pályás) futamra. Ezen a futamon adott számú kört kell teljesíteni egy zárt pályán. A verseny hossza és a pálya rajza a későbbiekben kerül közlésre. A verseny rajtjánál – hasonlóan a Le Mans-i rajtokhoz – a versenyautók felsorakoznak, melyekből a verseny előtt kötelezően ki kell szerelni a meghajtásra alkalmazott BOSCH PSR 18 LI-2 szerszámgépeket. A rajtvonalnál felsorakozott járművek csapatainak a rajt indítását követően kell a 4 db szerszámgépet a hajtásba beszerelni. A 4 gép rögzítéséhez 1 plusz gépet szintén kapnak még a csapatok. Végül a rögzítés után a pilótát fel lehet ültetni a „járműre” és elindítani a pályán. A zárt pályás futamra további 4 db akkumulátort kapnak a csapatok, amiket a RBPT biztosít a csapatok részére. Ezt a 4 db akkumulátort a pályaverseny alatt a kötelező kiálláskor fel kell használni. A kiállás időpontját a csapatok szabadon választhatják meg.

 

2011. április 16-án harmadik alkalommal mérhették össze tudásukat azok az elektromos hajtással rendelkező járművek, melyeket döntően műszaki felsőoktatási intézmények hallgatóiból álló csapatok terveztek és kiviteleztek. Elsősorban Magyarországról, de a környező országokból is szép számmal voltak jelentkezők a miskolci Robert Bosch Power Tool Kft. által szervezett versenyre, többek közt a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem marosvásárhelyi Műszaki és Humántudományok Karáról is

Három kategóriában hirdettek győztest: a versenytávot (2000 métert) leggyorsabban teljesítőt, a legjobb műszaki megoldással bírót és a közönség által legdizájnosabbnak ítélt járművet díjazzák.