Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem – Marosvásárhelyi Kar – ms.sapientia.ro

sapientia.ro

Főoldal / Sajtónak / Rólunk írták /

Első nyári egyetemét tartotta a Sapientia

A vakáció kellős közepén bolydult meg a Sapientia koronkai kampusza, ahol diákok, előadók, vendégek és érdeklődők körében zajlott az első Sapientia Nyári Egyetem. Szó esett mindenről, ami érdekelheti az egyetemistákat, legyen az tudomány, technológia, protokoll, biológia vagy éppen politika.

Előadások, kerekasztal-beszélgetések laza hangulatban. Fotó: Barbócz Zsolt

Az amúgy nyári hónapokban sokszor elég üresnek tűnő Sapientia egyetem egyáltalán nem vakációs hangulatot árasztott az elmúlt napokban, amikor korán reggeltől késő estig élet volt a Marosvásárhely melletti, koronkai kampuszon. Előadások, kerekasztal-beszélgetések, szórakozás gyanánt pedig játékest, néptánc, stand up comedy. A zsúfolt programban pedig beszélgetésekre, ismerkedésre, diákok és előadók közti eszmecserére is jutott idő, mert mire jó a nyári egyetem, ha nem erre.

Célközönség az egyetemisták
Ferencz Katalin, a Sapientia első nyári egyetemének főszervezője úgy véli, noha akadtak hibák, gyengeségek a rendezvényen, mégis állíthatják, hogy jól sikerült. „Bár nem jöttek el annyian, mint amennyien számítottunk rá, az elmúlt napokban 250–300 résztvevő biztosan megfordult. Kiderült közben, hogy sok hallgatói önkormányzatnál vakációban nem is olvasnak e-mailt, a telefonos kapcsolat működik jobban. Amúgy sokan jöttek bejelentkezéssel különböző egyetemekről, mások csak egy-két napra, vagy épp egy érdekes előadás miatt látogattak el hozzánk. Noha a célközönségünk az egyetemisták voltak, sok középiskolás is jelezte, hogy jönni szeretne, valamint az idősebb generáció tagjai is” – mondta kérdésünkre a főszervező, aki a marosvásárhelyi Hallgatói Önkormányzat elnökeként kezdett a szervezésbe, azóta azonban átadta az elnökséget.

Hangzatos cím, ismert előadó
A Sapientia Nyári Egyetemének öt napján összesen 25 előadás, valamint három kerekasztal-beszélgetés zajlott a legkülönfélébb témákban. A főszervező szerint igyekeztek olyan témákat feldolgozni, amelyekről a napi sajtóban lehet hallani, közérdeklődésre tart számot, de nyilván tudományos, technikai újdonságok is szóba kerültek. „Azt vettük észre, hogy azokon az előadásokon voltak a legtöbben, amelyeknek a címe nagyon hangzatos volt, vagy az előadó volt valamilyen szinten érdekes. Ha a kettő összejött, akkor még jobb” – fogalmazott Ferencz Katalin.

Az okos várostól a napi politikáig
Hogy csak néhányat említsünk: Porcsalmi Bálint, az RMDSZ ügyvezető elnöke például a fake news generációról beszélt, vagyis azt boncolgatta, hogy a mai fiatalságnak milyen kötelezettségei vannak, mennyire érdekli a mai fiatalságot a politika, és mennyire vesszük ki részünket a közösségi munkából. Sógor Csaba európai parlamenti képviselő arra a fő kérdésre igyekezett választ adni, hogy miért jó számunkra az Európai Unió. Kodok Márton az IT-technológia egyik legújabb technológiájáról beszélt, amely akár a rendszergazdák leváltását is eredményezheti, míg Lánszki Regő smart city szakértő előadásából az is kiderült, hogy az okos város nem egy jövőbeli, még elérhetetlennek vélt „álom”, hanem már valóság. Hogy az orvosi, genetikai részbe is legyen egy kis belelátásuk a diákoknak, Szabó Mónika belgyógyászt, diabetológust hívták segítségül, míg az önvezető autókról például Márton Lőrincz beszélt.


Huszonöt előadást hallgathattak meg a résztvevők • Fotó:Vass Róbert

A nyári egyetem kiemelkedő részei voltak a kerekasztal-beszélgetések: Az IT – Intröszting Technology nevet viselő kerekasztal-beszélgetésen ismert IT-cégek képviselői beszélgettek a mai marosvásárhelyi és egyben romániai IT-piacról, hogyan látják ők mint szakmabeliek, mit kell tudni ahhoz, hogy valaki bekerülhessen az IT-szakmába. A Nők a közéletben című beszélgetésen Csép Andrea parlamenti képviselő, Mara Gyöngyvér egyetemi docens és Simó Barbara üzletasszony beszélt többek közt arról, hogy a tudás nem nemfüggő. Volt egy politikai kerekasztal is, amelynek célja az volt, hogy „megvilágítsa a közéletet” a diákok számára – itt Sógor Csaba EP-képviselő, Vass Levente romániai parlamenti képviselő, valamint Szenkovics Dezső, a Sapientia kolozsvári karának dékánhelyettese beszélgetett. Ferencz Katalin kérdésünkre elárulta, még nem tudja, lesz-e folytatása a nyári egyetemnek, hiszen ő már nem HÖK-elnök, a rendezvény megszervezése pedig a mindenkori Hallgatói Önkormányzat feladata lenne. „Remélem, lesz folytatás, mert van igény rá, és ha jövőre is lesz rendezvény, akkor már mondhatni jövő héten neki kell fogni, mert nem kis feladat a pályázatoktól az előadókig mindent leszervezni” – összegzett a főszervező.

Forrás: https://szekelyhon.ro/aktualis/elso-nyari-egyetemet-tartotta-a-sapientia