Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem – Marosvásárhelyi Kar – ms.sapientia.ro

sapientia.ro

Főoldal / Sajtónak / Rólunk írták /

Megvan a nyertes terv, ami szerint átalakítják Marosvásárhely főterét

Kiemelték az épített örökség szépségeit, arányosan jelenítették meg a zöldövezetet és a burkolattal ellátott részeket, modern, de ugyanakkor a régihez kötődő főteret képzeltek el Marosvásárhelyen – értékelte a zsűri a marosvásárhelyi Hegedűs Noémi és csapata által a városrendezési pályázatra benyújtott tervet, amelyet nyertesnek ítéltek. Az építész diákjaival együtt készítette el a pályázatot, amely alapján átrendezik Marosvásárhely főterét. Következik a szerződéskötés a városháza és a nyertes pályázatot elkészítő szakember között.

Eredményhirdetéskor sokan megnézték a tervet • Fotó: Haáz Vince

A marosvásárhelyi városháza által meghirdetett Az én városom Marosvásárhely pályázatra – amelynek célja a megyeszékhely főterének korszerűsítése – nyolc pályamunka érkezett. A 13 tagú zsűriben neves építészek, képzőművészek, illetve helyi tanácsosok voltak, és közösen értékelték, elemezték a beérkezett munkákat. A pályázónak nem volt egyszerű dolga, hiszen szabad kezet kapott, hogy átrajzolhassa az egész főteret, a Győzelem tértől a Rózsák terén keresztül a Petőfi és Bernády térig, vagyis a főtéri alsó katedrálistól egészen a vár előtti részig. A pályázati kiírásban fontosnak tartották hangsúlyozni, hogy a város főterének átalakításakor figyelembe kell venni az épített örökséget, meg kell őrizni a köztéri szobrokat és a virágórát, lehetőleg csökkenteni kell a gépkocsiforgalmat. A kiírásban az is szerepelt, hogy a városháza a főtér alatt mélygarázst szeretne építeni, de konkrétan nem volt elvárás, hogy ezt belefoglalják a tervekbe.

Pontos és fontos pályázat
A marosvásárhelyi Kim Attila építész – aki többek között a gernyszegi Awake fesztivál művészeti igazgatója is volt – most a zsűri tagjaként kiemelte, hogy a városháza nagyon jól megszervezte és alaposan kidolgozta a pályázatot, és minden segítséget megadott a jelentkezőknek. Az ilyen jellegű pályázatok országszinten még igen ritkák, így nem csoda, hogy csak nyolc pályázat érkezett be, holott ennél sokkal többen kellett volna jelentkezzenek. Kim Attila kiemelte, a zsűri fontosnak tartotta és figyelembe vette, hogy a főtéren kellenek olyan közterek, amelyeket a helyi közösség belak és megóv.

Értékes díjak
A zsűri pontozását és értékeléseit Angela Kovács ismertette, kiemelve, hogy két dicséretet is kiosztottak, melyek közül az egyiket a Vincenziu Sopterean, a másikat pedig a Romeo Cuc és csapata által benyújtott pályázat kapta.

A harmadik helyen a Ványolós Endre és Octavian Lipovan által készített terv állt, ennek az volt az erőssége, hogy környezetkímélő és tartós anyagokat használt a terek berendezésére, de hiányossága többek között az volt, hogy a prefektúra előtti térre nem talált megoldást. Ványolós Endre kolozsvári szakember, az ő tervei alapján alakítottak át a marosvásárhelyi Színház teret, Octavian Lipovan pedgi szintén Marosvásárhelyen dolgozik. A harmadik díjjal 5000 euró is járt.
 

A főtér átalakításakor figyelembe kellett venni az épített örökséget is • Fotó: Haáz Vince

Nagy terek és sok zöldövezet
Első díjat nem osztottak ki, így a második helyezett lett a nyertes. Ennek erőssége, hogy a tervekben jól kiemelte az épített örökséghez tartozó épületeket, megőrizte a virágóra fontos szerepét, jó arányban használta a zöldövezeteket és a burkolattal ellátott tereket, összenyitotta a Színház teret és a Rózsák terét, egy nagy közösségi teret hozva létre. Fontos része a nyertes pályázatnak, hogy hangsúlyt fektet az alternatív közlekedésre: a gyalogosokra, kerékpárosokra.

A tervet a marosvásárhelyi Hegedűs Noémi készítette, aki Kolozsváron szerzett építészeti és városrendezési egyetemi oklevelet, jelenleg egy marosvásárhelyi építészeti cég munkatársa, de tanít a Sapientia egyetem tájépítészeti szakán is. A nyertes pályázatot diákjaival állította össze, ők Kovács Lóránt, Szakács Izabella, Popa Zsuzsa, Patka Zsuzsa Kincső, Simpf Rajmond, Petelei Ambrus Bíborka, Tăslăvan Róbert, Kassay Emese és Klosz Endre.

Hiányzott a szikra
Angela Kovács azzal magyarázta, hogy nem osztották ki az első díjat, és a második helyezett lett a pályázat nyertese, hogy egyik tervben sem találták meg az a többletet, ahogy ő fogalmazott, azt a szikrát, amely kiemelte volna a pályázatot a többi közül. A nyertes pályázat teljesen megfelelt az elvárásoknak, jó megoldásokat kínált, figyelembe vette a régi főtér sajátosságait, és úgy készítette el az új főtér képét – hangsúlyozta a szakember. Kim Attila hozzátette, annak ellenére, hogy a nyertes pályázatból hiányzott a „pláné”, a zsűri tagjai még számos javaslatot fogalmaznak meg, amelyet a végleges terv elkészítője bizonyára figyelembe fog venni, így meggyőződése, hogy Marosvásárhely főtere modern, befogadó és nagyszerű lesz. A város főépítésze, Dana Miheț a pályázati eredmények ismertetése után elmondta, a következő lépés a szerződés megkötése lesz a városháza és a nyertes pályázatot elkészítő szakember között, az elkezdett folyamatot viszik tovább, és nekifognak Marosvásárhely főterének átalakításához.

Forrás: https://szekelyhon.ro/aktualis/megvan-a-nyertes-terv-ami-szerint-atalakitjak-marosvasarhely-foteret