Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem – Marosvásárhelyi Kar – ms.sapientia.ro

sapientia.ro

Főoldal / Sajtónak / Rólunk írták /

Nők a közéletben

Sikeresen helytállni hölgyként a „férfias” szakmákban is

Hogyan tudnak helytállni a szebbik nem képviselői például a férfiak uralta politika, illetve a kutatás terén? Miként lehet maximálisan teljesíteni a szakmában úgy, hogy  közben a család se érezze elhanyagolva magát? – többek között ezekre a kérdésekre keresték a választ a Nők a közéletben című, igen jó hangulatú kerekasztal-beszélgetésen, amelyre pénteken került sor a marosvásárhelyi Sapientián tartott nyári egyetem keretében. Ferencz Katalin moderátor meghívottai Csép Éva Andrea parlamenti képviselő, dr. Mara Gyöngyvér kutató, a Sapientia EMTE rektorhelyettese és Simó Barbara vállalkozó, a Barbara’s Cakes cukrászipari vállalkozás tulajdonosa voltak.

A politika, valamint a kutatás is olyan területek, amelyeken többségben vannak a férfiak, azaz férfias szakmáknak számítanak, és főként a politikában  nehezebb nőként érvényesülni, ugyanis mintha jobban kellene bizonyítaniuk a szebbik nem képviselőinek, hogy csupán ne dekoratív elemként, hanem szakmai partnerként tekintsenek rájuk.  Mindhárom meghívottnak igen érdekesen alakult az életútja, amíg megtalálták „az igazit”, azaz azt a szakmát, amelyben igazán jól érzik magukat. Dr. Mara Gyöngyvér elismerte, ő valójában szerencsés pályatévesztettnek tartja magát, ugyanis sokáig az volt az álma, hogy élelmiszeripari mérnök legyen, viszont amikor egyetemet kellett választania, élelmiszeripari mérnöki szak csupán Galacon és román nyelven volt, ő pedig kissé megijedt a román nyelvű várostól, közegtől. 

Igazából nem ő választotta ezt az utat, hanem az út választotta őt – vallotta be Csép Éva Andrea is.  Mint mondta, az eredeti szakmája ékszerész volt, ezen a területen dolgozott, alapított először vállalkozást, és utána kezdett továbbtanulni a marosvásárhelyi Sapientia kommunikáció és közkapcsolatok szakán. Eredetileg a bank, könyvelés terület felé kacsingatott, viszont az unokatestvére döbbentette rá, hogy az, hogy naphosszat üljön egy irodában,  nem az ő világa. A kommunikáció szakon pedig egyből azt érezte, hogy ez neki volt kitalálva. Andrea meggyőződése, hogy a türelem és az alázat minden szakmában nagyon fontos, csak így lehet fokozatosan felfelé lépegetni. Több mint másfél évtizeddel ezelőtt, amikor az RMDSZ-hez került önkéntesként, nem azzal a szándékkal tette, hogy parlamenti képviselő legyen, hanem az vonzotta, hogy volt ott egy jó csapat, és nagyon érdekelte, hogyan is zajlik egy kampány. 

Simó Barbara vállalkozó útja a siker felé sem mindennapi történet, a fiatal nő újságírói szakot, valamint jogot végzett, ma pedig süteményeket  süt, és az általa alapított Barbara’s Cakes sikeres vállalkozássá nőtte ki magát. 

– Bevallom őszintén, fogalmam sincs, hogy miért végeztem el az újságírást. A joggal picit más a helyzet, mivel az mindig is érdekelt. Udvarhelyen két évig dolgoztam egy ügyvéd mellett, de eben a szakmában sem találtam magamra. Erre akkor jöttem rá, amikor elkezdtem sírni egy ügyfélért, annyira sajnáltam. Hazamentem, és elmondtam édesanyámnak: én nem leszek ügyvéd. Én sütök, ezt szeretem, ez az én világom – elevenítette fel a kezdeteket Barbara.

Fontos, hogy mit üzen magáról a nő

A moderátor kérdésére, hogy miként áll helyt egy nő egy olyan szakmában, ahol elsöprő többségben vannak a férfiak, Csép Andrea rámutatott, sajnos még mindig sok a sztereotípia, a nők igencsak meg vannak bélyegezve ezen a területen. Mint mondta, annak érdekében, hogy a női politikusokra ne virágcserépként tekintsenek, amely jól mutat esetleg egy tárgyalóasztalnál, hölgyként meg kell tanulni odaülni az asztal mellé, és vállalni, megtalálni azt a területet, ami hozzá a legközelebb áll. Hozzátette, kerüli a helyzeteket, hogy nőként felhívja magára a figyelmet, és a kollégákban nem a férfit, hanem a szakmai partnert látja. 

Dr. Mara Gyöngyvér hangsúlyozta, kutatóként soha nem érezte, hogy a szakmában különbséget tennének nő és férfi között, a kutatásban nincsenek nemek, csupán az eredmények számítanak. Az egyetemi oktatásban az évek során kissé változott a nők-férfiak aránya, egyre több hölgy választja ezt a pályát – tette hozzá. A tanszékvezetők körében általában fele-fele arányban vannak a két nem képviselői, de magasabb beosztásban már ritkábban vannak jelen a hölgyek, például kevés a női dékán, és még kevesebben képviselik a szebbik nemet a rektori berkekben. Ennek azonban a rektorhelyettes szerint nem az az oka, hogy a közösség nem fogad el női vezetőket, hanem az, hogy elég nehéz terület. Dr. Mara Gyöngyvér rámutatott, nagyon fontos, hogy mit üzenünk magunkról, hogy egy ilyen környezetben például ne köldökig érő dekoltázzsal jelenjünk meg. Ha azt üzenjük, hogy szakmailag felkészültek vagyunk, nem pedig a női oldalunkat akarjuk kidomborítani, akkor elkerülhetők a félreértések, és komolyan fognak venni. 

Barbara elmondta, a sütemények világa, ahol ő dolgozik, nem férfias szakma, ő inkább a fiatal kora miatt érezte gyakran úgy, hogy nem veszik komolyan. – Nehéz fiatalként elérni, hogy tiszteljenek, hiszen minden alkalmazottam jóval idősebb nálam. Kezdetben volt egy ötven év körüli alkalmazottam, és mindenhol azt gondolták, ő a főnök asszony, engem a korom miatt nem igazán vettek számba – ismerte el. 

Valamit valamiért...

Mindhárman egyetértettek abban, hogy nem könnyű egyszerre több téren, azaz a szakmában és a családban is tökéletesen helytállni, úgy, hogy néha még a barátokra is jusson némi idő. Csép Andrea szerint mindig minden valaminek a rovására megy. Amikor a gyerekei tanulási nehézségekkel küszködtek, mindig úgy érezte, ő a hibás, mert többet kellett volna foglalkoznia velük. Ugyanúgy lelkiismeret-furdalás gyötri, amikor eszébe jut, hogy esetleg nem találkozik az édesanyjával olyan gyakran, mint ahogyan szeretne. Mindennek megvan az ára, ami azt jelenti, hogy néha a családi ebédet fel kell áldoznia azért, hogy részt vehessen a közösségi rendezvényeken, és ezzel megtisztelje az adott közösséget. Egy megértő család és egy támogató társ nélkül, aki hajlandó a távollétében felvállalni a pótanya szerepet is, nagyon nehéz sikeresnek lenni. A háromgyerekes édesanya határozottan állítja: a politikai karriert, az ingázást Vásárhely és a főváros között azért tudja bevállalni, mert már felnőttek a gyerekei, egyébként lehetetlen volna. 

Dr. Mara Gyöngyvér is elismerte, szinte estig dolgozik, ezért ennek velejárója, hogy esetleg a háztartásában nem annyira tökéletes minden, viszont ahhoz tartja magát, hogy otthon nem dolgozik, sosem visz haza munkát. Ennek ellenére gyakori, hogy a fejében otthon is a munkahelyi teendői járnak – tette hozzá mosolyogva. 

Simó Barbara vállalkozásának velejárója a hétvégi munka, hiszen ekkor vannak az esküvők, keresztelők, születésnapok, amelyekre tortákat,  desszerteket rendelnek tőle az ügyfelek. Mint mondta, bántja, hogy egyes barátok lemorzsolódtak, mivel kénytelen volt lemondani a hétvégi programokról. Kezdetben mindent elvállalt, még akkor is, ha már sok volt a rendelése, de most úgy döntött, meg kell tanulnia néha nemet mondani, ugyanis egy szabadnap a párjával, valamint a barátaival többet ér néhány száz lej pluszbevételnél.

Forrás: https://www.e-nepujsag.ro/op/article/n%C5%91k-k%C3%B6z%C3%A9letben