Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem – Marosvásárhelyi Kar – ms.sapientia.ro

sapientia.ro

Főoldal / Útmutató /

Általános tudnivalók a COVID-19 vírusról és járványról

 

MIÉRT IS?

Általános tudnivalók a COVID-19 vírusról és járványról:

- Rendkívül agresszív vírus, magas fertőzési rátával, halálos kimenetelű szövődményekkel főleg az egyéb betegségekkel is rendelkező idősek körében, de teljesen egészséges fiatalok is áldozatul estek már. A gyógyultnak nyilvánítottak között is vannak maradandóan sérültek. Egyelőre nincs biztos gyógymódja. EZÉRT KELL VÉDEKEZNI.

- Cseppfertőzéssel (köhögés, tüsszentés, beszéd), vírussal fertőzött tárgyakkal (kilincs, írószer, kapcsoló, billentyűzet, asztallap, egér, készülékek, stb.), valamint széklettel terjed. EZÉRT KELL MASZKOT VISELNI, KEZET MOSNI ÉS FELÜLETEKET FERTŐTLENÍTENI.

- Nagyon életképes különféle felületeken: pl. műanyagon 10 nap kell, hogy elpusztuljon, papíron 3 nap, stb. EZÉRT KELL MEGFELELŐ SZEREKET ÉS MÓDSZEREKET HASZNÁLNI, ÚGY MINT: szappanok (legalább 20 másodpercig!), detergensek, alkohol- és klóralapú fertőtlenítőszerek, UV-sugarak (vigyázat, emberre is veszélyes!), 60oC feletti hőmérséklet.

- Tünetmentes vírushordozó személyek is fertőzhetnek. EZÉRT KELL MINDENKINEK VÉDEKEZNI, MASZKOT VISELNI, KEZET FERTŐTLENÍTENI, KÉZFOGÁST ELKERÜLNI.

- A maszk 5…25%-ban védi viselőjét, és 95…75%-ban embertársait (HU, RO és USA tanulmányok szerint). Tehát, ha nem viseled, az csak nagyon kismértékben hívható személyes bátorságnak, sokkal inkább felelőtlenségnek másokkal szemben. ÉS HA TUDNÁD, HOGY A TE VÍRUSOD FERTŐZTE MEG A TÁRSADAT?

-  Terjedési távolság: kb. 2 m.EZÉRT KELL A TÁVOLSÁGTARTÁS. SZABADBAN IS. Próbáld egyszer kimérni mekkora is ez a 2 m.

-  Lappangási idő: átlagosan 3-7 nap, esetenként 14 napis lehet. EZÉRT KELL MÁR AZ ELSŐ TÜNETEKNÉL ÖNKÉNTES KARANTÉNBA VONULNI, és csak elektronikusan kommunikálni a családorvossal / másokkal.

Lábtöréssel többnyire orvoshoz fordulunk, mert ez orvosi szakterület. EZÉRT KELL A VÍRUSFERTŐZÉSSEL IS ORVOSHOZ FOLYAMODDNI, és nem ülni fel minden álhírnek. Közmondás: „Ne azt nézd, hogy mit mond, hanem azt, hogy ki mondja” – és hogy valóban ki is mondja – nos, ennek nem könnyű utánajárni. TÁJÉKOZÓDJ HITELES, ELLENŐRIZHETŐ FORRÁSBÓL!