Universitatea Sapientia – Facultatea de Științe Tehnice și Umaniste, Târgu Mureș – ms.sapientia.ro

sapientia.ro

Pagina principală / Studenți / Ghidul studentului /

Informaţii generale despre Universitate

Poţi obţine informaţii detaliate despre instituţie: conducători, locaţii, organizaţia studenţilor etc.

Scurt despre Universitate

Universitatea Sapientia este prezentă între instituţiile de învăţământ superior din România încă din anul 2001, mulţumită sprijinului statului maghiar. Universitatea Sapientia la sediile din Miercurea Ciuc, Târgu Mureş şi Cluj are în prezent în total aproape 2100 studenţi şi circa 300 de cadre didactice din ţară şi din străinătate.

Universitare în cele trei oraşe din Transilvania operează o reţea de 27 programe de studii în limba maghiară în domeniile economie, ştiinţe tehnice, umane, sociale şi naturale, respectiv arte.

Este o universitate care corespunde tuturor standardelor internaţionale. Instituţia are ca scop formarea specialiştilor care, după obţinerea diplomei vor putea face faţă cerinţelor profesionale atât în ţară cât şi în străinătate.

Structura organizatorică

Birourile centrale ale niversităţii - Rectoratul, Decanatul, Direcţia Economică şi Fundaţia Sapientia - se află la Cluj. Facultatea de Ştiinţe Economie şi Umaniste, din Miercurea Ciuc are şapte programe de studii: Contabilitate şi informatică de gestiune, Economie generală, Economia mediului, Economie agroalimentară, Marketing, Statistica si previziune economică, Limba şi literatura română - Limba şi literatura engleză, respectiv Literatură universală şi comparată - limba şi literatura engleză.

La Facultatea de Ştiinţe (Miercurea Ciuc) se află specializările: Sociologie, Comunicare şi relaţii publice, Ingineria produselor alimentare, Ingineria şi protecţia mediului în industrie, Biotehnologii industriale, Inginerie şi management în alimentaţie publică şi agroturism.

În Cluj, la Facultatea de Ştiinţe şi Arte studenţii pot învăţa la programele de studii de licenţă: Ştiinţa Mediului, Drept, Relaţii internaţionale şi studii europene, respectiv Cinematografie, fotografie, media.

La Târgu Mureş la Facultatea de Ştiinţe Tehnice şi Umaniste funcţionează specializările: Informatică, Mecatronică, Calculatoare, Automatică şi informatică aplicată, Tehnologia construcţiilor de maşini, Tehnologii şi sisteme de telecomunicaţii,
Horticultură, Comunicare şi relaţii publice, Servicii şi politici de sănătate publică, Traducere şi interpretare.

Statutul juridic

Legea Educaţiei nr 84/1995 în vigoare prevede dreptul minorităţilor de a avea specializări la toate nivelurile în în limba maternă. Consiliul Naţional pentru Acreditare şi Atestare (CNAA), în anul 2001 a permis lansarea a 9 specializări şi a oferit licenţă de operaţie cu titlu provizoriu instituţiei.

În România, procesul de acreditare al unei instituţii de învăţământ superior cuprinde două etape: predarea începe de la obţinerea unui permis provizoriu, iar demersurile pentru acreditarea propriu-zisă se poate iniţia după numai trei ani de absolvenţi. Universitatea Sapientia momentan operează sub o licenţă temporară, care îi permite organizarea, lansarea programelor de studii de licenţă, respectiv de a derula activităţi de cercetare şi predare. Procesul de acreditare durează cel puţin şapte ani, iar în timpul acesta studenţii absolvenţi ai Universităţii îşi susţin examenul de licenţă în alte universităţi acreditate.

Evaluarea instituţională a fost cerută în iunie 2009. Procesul de evaluare a fost realizat în urma unui aviz pozitiv semnat de către experţi, ca urmare a deciziei ARACIS din 22 iulie 2010. Universitate va fi acreditată prin lege îndată după decizia Guvernului  şi a Parlamentului.

Procesul Bologna

Procesul de la Bologna are ca scop armonizarea învăţământului superior european. Conform Declaraţiei de la Bologna ţările semnatare devin parte al unui sistem european de învăţământ superior.

Interoperabilitatea şi circulaţia liberă între sistemele de învăţământ superior sunt numai câteva dintre avantajele pe care le oferă acest sistem. În Uniunea Europeană tot mai mulţi oameni doresc să participe la o educaţie în străinătate sau ocuparea forţei de muncă. Studentului, datorită Sistemului European de Credite Transferabile, îi este permis să se orienteze spre metode moderne de predare şi învăţare oriunde în Europa.

Ce este un sistem de formare multiciclu?

Conectarea la Spaţiul Unic European al Învăţământului Superior oferă mai multe posibilităţi de alegere şi astfel, mai mult timp ca studenţii să-şi identifice abilităţile.

Primul nivel de formare în domeniul educaţiei de bază (Bachelor, BA) este de 6-8 ani. Obiectivul său principal este de a permite poziţionarea de piaţa forţei de muncă prin obţinerea unei diplome. Astfel educaţia de bază pune accent pe instruirea practică. În acelaşi timp, oferă şi o bază adecvată pentru continuarea studiilor de master.

Al doilea ciclu este cel de master (MA), care durează 2-4 semestre, şi care acordă o atenţie sporită teoriei. Ciclul oferă posibilitatea de a nu se specializa numai pentru domeniul specific, ci de a-şi creşte stăpânirea asupra mai multor domenii.

Masterul se poate continua prin aşezarea pe piaţa forţei de muncă respectiv de a-şi continua studiile prin al treilea ciclu, cu durata de trei ani: doctoratul (PhD sau DLA), care pregăteşte obţinerea unui grad academic.

Relaţii internaţionale

Universitatea Sapientia are contracte de colaborare cu următoarele instituţii: Universitatea din Debreceni, Colegiul Economic din Budapesta, Universitatea Corvinus din Budapesta, Universitatea din Pécs, Universitatea Eötvös Loránd din Budapesta, Universitatea Catolică Pázmány Péter din Budapesta, Universitatea Tehnică din Budapesta, Universitatea Selye János din Slovacia, Colegiul din Nyíregyháza, Colegiul din Kecskemét, Universitatea de Vest Ungaria, Universitatea Pannon din Veszprém, etc.

Biblioteca

Universitatea Sapientia are biblioteci proprii la fiecare facultate. Bibliotecile au sală de lectură şi acces la internet, şi sunt reînprospătate în mod continuu cu literatură de specialitate actuală şi reviste. Calculatoarele bibliotecii sunt conectate la Serviciul Electronic de Informare (www.eisz.hu), prin care Ministerul Maghiar al Educaţiei oferă universităţilor acces la surse electronice de informare, precum revistele electronice (EBSCO). EISZ acoperă mai mult de jumătate din toate revistele ştiinţifice sin lume (în jur de 20.000 reviste electronice).

Viaţa studenţească

În cele trei oraşe, unde Universitatea Sapientia îşi are sediile, studenţii au propria organizaţie, liga studenţilor. Scopul principal al Asociaţiei Studenţilor este reprezentarea intereselor. Studenţii sunt invitaţi de a decide în toate chestiunile de gestionare a universităţii. Responsabilităţile includ totodată şi organizarea diverselor evenimente (tabără şi balul pentru boboci, seri de joacă, meciuri de baschet şi fotbal, cluburi de film, de dans, ateliere, cerc de teatru, seara tinerilor poeţi, conferinţe ştiinţifice studenţeşti etc.).

Asociaţia studenţilor operează un birourile de informaţii, unde studenţii pot cere sfaturi în diverse probleme universitare, de a obţine detalii despre burse, cursuri de formare, ocuparea forţei de muncă.

Asociaţia Studenţilor este finanţat de Universitate, dar având personalitate juridică, poate accesa şi diferite fonduri independente.

Studenţii de succes

Studenţii Universităţii Sapientia au obţinut multe calificări la diferite evenimente ştiinţifice: Comumicările Studenţeşti din ţară şi din Ungaria, Olimpiada Comunicării Naţionale din Bucureşti (unde în 2005-ben au obţinut locul II) etc.

Studenţii de la Cinematografie, fotografie, media au succes la fiecare Conferinţa Internaţională de Studii de Film şi Media organizată de către departament, respectiv la festivaluri de film.

Conducerea Universităţii

  • Dr. Dávid László, egyetemi tanár, a Sapientia EMTE rektora
    e-mail:ldavid@ms.sapientia.ro
  • Dr. Szép Sándor, egyetemi tanár, a Sapientia EMTE rektorhelyettese
    e-mail: alszep@sapientia.siculorum.ro
  • Dr. Kása Zoltán, egyetemi tanár, a Sapientia EMTE tudományos igazgatója
    e-mail: kasa@ms.sapientia.ro

Calendar de evenimente

octombrie 2021

LuMaMiJoViDu
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031