Universitatea Sapientia – Facultatea de Științe Tehnice și Umaniste, Târgu Mureș – ms.sapientia.ro

sapientia.ro

Pagina principală /

Despre noi

Tîrgu-Mureș, oraşul

Tîrgu-Mureș (în maghiară Marosvásárhely, germană Neumarkt, latină Novum Forum Siculorum), este un municipiu, reședință de județ și cel mai mare oraș al județului Mureș, Transilvanis, România. În istorie a fost centrul cultural, industrial, economic și de educație a Ținutului Secuiesc.

Târgu Mureș este amplasat la intersecția a trei zone geografice Câmpia Transilvaniei, Valea Mureșului și Valea Nirajului, la o altitudine de aproximativ 320 m față de nivelul mării. Ridicat inițial pe terasa inferioară de pe stânga râului Mureș, orașul s-a dezvoltat de-a lungul timpului ocupând și povârnișurile și dealurile din apropiere. În prezent orașul se întinde de o parte și de alta a cursului râului Mureș și pe dealul Cornești și dealul Nirajului.

Deși în Târgu Mureș nu s-au păstrat clădiri deosebit de vechi, orașul trecând prin mai multe incendii de-a lungul timpului, vechea urbe reușește să-și păstreze aerul de oraș medieval, cel puțin în partea centrală orașului. Aici, o serie de clădiri frumos ornamentate amintesc de vechiul târg din perioada medievală sau de orașul în plină dezvoltare din perioada interbelică.

Piața centrală, piața Trandafirilor, renumită datorită trandafirilor care împodobesc piața în ultimii zeci de ani, este locul în care se desfășura „Târgul de pe Mureș” fiind totodată și punctul central din care orașul a început să se extindă. În Piața Trandafirilor se regăsesc și principalele simboluri arhitecturale ale orașului. Palatul Culturii este un astfel de simbol, renumit mai ales datorită Sălii oglinzilor și a vitraliilor cu care este ornată clădirea. Alte două clădiri reprezentative pentru municipiu, aflate în apropierea Palatului Culturii, sunt și Palatul Prefecturii din Târgu-Mureș și Palatul Primăriei. În partea opusă a pieței Palatul Apollo și Teatrul Național sunt dovada vie a evoluție orașului de la târg la centru cultural. Un alt reper al orașului și totodată un punct turistic important este Cetatea medievală. Construită la începutul secolului XVII, având ziduri și bastioane puternice, bine păstrate până astăzi, cetatea prezintă în incinta acesteia o biserică reformată cu o arhitectaură gotică din secolul XIV-lea. Cetatea este și locul unde au loc diferite acțiuni cultural-artistice, existând expoziții de pictură, fotografie.

 

Universitatea Sapientia

Facultatea de Ştiinţe Tehnice şi Umaniste din Tîrgu-Mureș

Facultatea de Ştiinţe Tehnice şi Umaniste Târgu Mureş din cadrul Universităţii Sapientia este una dintre cele mai prestigioase instituţii de învăţământ superior de nivel înalt din regiune. Activitatea didactică a facultăţii se desfăşoară la campusului universitar, amplasat pe un teritoriu de 27 ha, pe Calea Sighişoarei, la ieşirea spre Corunca din municipiul Târgu Mureş. ­

În anul universitar 2008-2009 peste 700 de studenţi şi-au început studiile în cadrul a 8 specializări sub coordonarea a 74 cadre didactice.

Facultatea şi-a început activitatea în anul universitar 2001-2002, o dată cu lansarea a cinci specializări: pedagogie, informatică, mecatronică, calculatoare şi automatizări. În anul 2002 oferta s-a extins cu noi specializări: comunicare socială şi horticultură.

Campusul universitar şi noua clădire centrală oferă condiţii infrastructurale la standarde înalte. Studenţii au la dispoziţie 3 amfiteatre şi aproape 50 de auditorii şi laboratoare bine echipate (informatică, electronică, mecanică, microscopie electronică). Clădirea oferă spaţiu pentru departamentele administrative, catedrele şi biblioteca facultăţii

Facultatea din Târgu Mureş este conectată la Internet prin fibră optică cu bandă largă, existând totodată posibilitatea de a se conecta la Internet prin reţea Wireless. Sediul din Târgu Mures este interconectată cu celelalte trei facultăţi din cadrul universităţii prin reţea backbone.

Pentru desfăşurarea activităţilor didactice şi a programului de practică pentru studenţii la specializarea horticultură campusul universitar oferă condiţii adecvate, punând la dispoziţie terenul din preajma clădirii.

Biblioteca asigură baza de informaţii necesară pentru realizarea activităţilor didactice şi de cercetare, oferind o colecţie de peste 22 000 de unităţi, printre care cărţi de specialitate, reviste, ziare, şi CD-uri. Prin dezvoltarea continuă a serviciilor şi a ofertei biblioteca facultăţii încearcă să asigure acces studenţilor şi cadrelor didactice la cele mai recente cărţi şi publicaţii de specialitate. Serviciile de bază ale bibliotecii includ folosirea colecţiei de cărţi şi alte publicaţii, acces la sala de lectură, servicii de împrumut, acces la baze de date (EBSCO, ­EISZ, MathSciNet), şi informare.

Printre serviciile şi facilităţile oferite în cadrul clădirii se numără cantina, cafeneaua şi sala de sport .

Una dintre obiectivele de dezvoltare strategică a facultăţii reprezintă construirea unei noi clădiri, care va oferi spaţiu suplimentar pentru desfăşurarea activităţilor didactice şi administrati, totodată funcţionând ca cămin pentru studenţi.

despre noi, cine suntem, despre universitate, despre Sapientia, Sapientia, despre oraș, Tîrgu-Mureș

Calendar de evenimente

octombrie 2021

LuMaMiJoViDu
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031