Szolgáltatások

Sapientia.ro Sapientia.ro
Neptun  Moodle  ISSUU  Könyvtár 
Szolgáltatások

A könyvtár alapvető szolgáltatásai:

 • könyvek kölcsönzése;
 • helyben olvasás a 72 férőhelyes szabadpolcos olvasóteremben, illetve a kollégium tanulószobáiban (120 férőhely);
 • az internetes katalógus (http://opac3.ms.sapientia.ro/hu_HU/) használata, mely naprakész információkkal szolgál a könyvtári állomány dokumentumairól
 • adatbázis-szolgáltatás (teljes szövegű elektronikus folyóiratok és könyvek elérése az    adatbázisokban);
 • internet-hozzáférés és számítógép-használat önálló tanulási céllal
 • könyvtári tájékoztatás, eligazítás az adatbázisok használatában;
 • könyvtárközi kölcsönzés (a Sapientia EMTE könyvtárai között).

Helyben olvasás

Az olvasóteremben, tematikus rend szerint, szabadpolcon elhelyezett könyvek egy része nem kölcsönözhető, ezeket a dokumentumokat helyben olvasásra ajánljuk: jelük a könyvgerincen elhelyezett piros színcsík. További nem kölcsönözhető dokumentumaink:

 • tájékoztató segédkönyvek (szótárak, lexikonok),
 • folyóiratok,
 • szakdolgozatok (raktárból felkérhető).

 Az olvasóterem ugyanakkor kellemes környezetet biztosít önálló tanuláshoz is.

Kölcsönzés

A kölcsönzés helyszíne szintén az olvasóterem. Kölcsönözni csak személyesen, érvényes könyvtári igazolvánnyal lehet. A keresett mű adatairól, elérhetőségéről az elektronikus katalógusban találunk információt (http://opac3.ms.sapientia.ro/hu_HU/).  

A leggyakrabban igényelt könyvek az olvasóteremben kaptak helyet, az olvasó a szabadpolcról önállóan leveheti és a szolgálatos könyvtárostól kikölcsönözheti azokat.

Az olvasóteremben elhelyezett és kölcsönzésre szánt könyvek a következő megkülönböztető színcsíkokat kapták:

 • sárga jelzés: 2 hétre kölcsönözhető
 • kék jelzés: egy hónapra kölcsönözhető
 • zöld jelzés: egy félévre kölcsönözhető  

A kölcsönözhető könyvállomány másik részét a raktárban őrizzük és olvasói kérésre (kérőlap kitöltése) onnan felküldjük (ez naponta 8 és 15 óra között igényelhető). A raktári könyvek két hétre / egy hónapra kölcsönözhetőek.  

A hallgatók (kivéve a végzősöket) egy alkalommal 3 művet kölcsönözhetnek. A kölcsönzés határidejét kötelező betartani, ellenkező esetben a könyvtár bizonyos időszakra felfüggesztheti az olvasó kölcsönzési jogát. A határidő lejárta előtt viszont hosszabbításra van lehetőség, online, személyesen vagy telefonon / e-mail-ben. Az online katalógusban a Saját könyvtárba való belépéssel ellenőrizhetők az aktuális kölcsönzések és lejárati határidők, illetve lehetőség van előjegyzésre, félretételre, egyszeri hosszabbításra!  

Tájékoztatás

A könyvtár nyitvatartási idejében tájékoztatást lehet kérni a könyvtár és más könyvtárak állományáról, az állomány használatáról. Az érdeklődők kérdéseire e-mailben is válaszolunk: biblms.sapientia.ro.

Elektronikus szolgáltatások

A könyvtár olvasótermébe telepített, internet-hozzáférést biztosító számítógépek elsősorban a katalógusban való keresést és az adatbázisok használatát szolgálják, de önálló munkavégzésre is alkalmasak. Az adatbázisokból letölthető dokumentumok saját célra lementhetők, e-mail-ben elküldhetők.
A könyvtárban wifin keresztül saját eszközökkel is csatlakozhatnak az internetre.

              

 

Sapientia.ro

Sapientia - Erdélyi Magyar Tudományegyetem

Sapientia EMTE

A Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem a romániai magyarság önálló egyeteme Európában, melynek célja nemzeti közösségünk oktatásának és tudományos életének elismert szakmai színvonalon való művelése.

Kapcsolat

Marosvásárhelyi Kar

Marosvásárhely/Koronka,  Calea Sighișoarei nr. 2.
Postacím: 540485 Târgu-Mureş, O.p. 9, C.p. 4


Tel: +40 265 206 210, fax: +40 265 206 211
E-mail: office@ms.sapientia.ro

btz webdesign