Előadások

Sapientia.ro Sapientia.ro
Neptun  Moodle  ISSUU  Könyvtár 
Előadások

Talaj Humusz Menedzsment
Hogyan gazdálkodj együttműködésben a talajélettel? 2018. március 8., 14-16 óra, 230-as terem.

Újabb Rendhagyó Történelemóra a Sapientián!
A Regeneráció Egyesület 2015. május 14-én újabb előadást szervez a Sapientia EMTE marosvásárhelyi karán, a Rendhagyó Történelemóra előadássorozat keretén belül.

Rendhagyó Történelemóra - Dr. Nógrádi György előadása
A Rendhagyó Történelemóra következő előadásának ismét a Sapientia EMTE marosvásárhelyi Műszaki és Humántudományok Kara ad helyet, 2015. július 20-án, hétfőn, 18.00 órától.

Kiss Elemér Szakkollégium
Részletek a szakkollégium honlapján olvashatóak https://moodle.sapidoc.ms.sapientia.ro/course/index.php?categoryid=7.

Értékek Akadémiája
A Kolozsvári Akadémiai Bizottság előadás-sorozata keretében Dr. Pusztai Gabriella neveléspszichológus, valamint a Debreceni Tudományegyetem tanára, 2015. október 9-én, pénteken "A társadalmi tőke hatása a tanulmányi eredményességre" címmel tart előadást.

AVENTICS - Pneumatikus megoldások
2015. október 8-án, csütörtökön kerül sor az Aventics előadására a különböző pneumatikus megoldásokról délután 15 órától a 128-as teremben.

Dr. Kós Anna lesz a vendégelőadónk
Erdélyi magyar politikai marketing címmel tart előadást Dr. Kós Anna, egyetemi docens, a Marosvásárhelyi Művészeti Egyetem Magyar Művészeti Karának dékánja.

A Mi magyar adásunk
A Mi magyar adásunk című könyv bemutatására kerül sor 2014. november 11-én a Sapientia EMTE marosvásárhelyi karán.

Beszélgetés Szilágyi Zsolttal
Helyszín: a Sapientia EMTE marosvásárhelyi karának szenátus terme Időpont: 2014. október 22., 12 órától

Kis sorozatgyártás az egri Aventics Pneumatika kft.-nél
Az egri Aventics Pneumatika kft munkatársai előadást tartanak a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem marosvásárhelyi Műszaki és Humántudományok Karán.

A jövődhöz te kellesz!
Kelemen Hunor miniszter az államról, közösségről, tabukról tart előadást, 2014. október 13-án, 14 órai kezdettel az érdeklődő oktatóknak és hallgatóknak.

Kukoricahibrid bemutató 2014
A Kertészmérnöki Tanszék Kísérleti és tangazdasága keretén belül a harmadik éve folyik a kukoricahibridek vizsgálata.

Dr. Johann Stan tart előadást a Sapientián
A Matematika-Informatika Tanszék Kiss Elemér Szakkollégiumának keretében dr. Johann Stan tart előadást People Search, The missing Piece of the Puzzle címmel.

Külföldi professzorok a Sapientián
Előadást és laborgyakorlatot tartanak jövő héten a Sapientia EMTE marosvásárhelyi karán a Dortmund-i Műszaki Egyetem munkatársai.

Dr. Henk Tamás ad elő a Sapientián
Távközlési rendszerekről tart előadást Dr. Henk Tamás, a Budapesti Műszaki Egyetem tudományos tanácsadója.

"Vétkesek közt cinkos, aki néma"
Vétkesek közt cinkos, aki néma címmel a külföldi országokban munkát vállaló személyek kizsákmányolásáról tartanak előadást a Sapientián.

Dr. Rimóczi Imre tart előadást a Sapientián
A Tömlősgombákról (Ascomycotina) és Bazidiumos gombákról (Basidiomycotina) tart előadást Dr. Rimóczi Imre, a Budapesti Corvinus Egyetem professzora.

Hidvéghi Balázs tart előadást a Sapientián
„népem, te szent, te kárhozott, te drága!” Kihívások a magyar nemzetpolitikában az ezredfordulón címmel tart előadást Hidvéghi Balázs.

Dr. Christian Mühlig tart előadást a Sapientián
Egyetemünkre látogat Dr. Christian Mühlig fizikus, a Leibniz - Institute of Photonic Technology kutatóintézet lézer diagnosztikai osztály egyik szakembere.

Velux bemutató
A Velux ösztöndíjprogramról tartanak bemutató előadást 2014. február 12-én, 14 órától a Sapientia marosvásárhelyi karán.

Híres magyar nők. Felső-Magyarország nagyasszonyai
Tircsné dr. Propper Valéria, a miskolci II. Rákóczi Ferenc Megyei és Városi Könyvtár igazgatóhelyettese Híres magyar nők. Felső-Magyarország nagyasszonyai címmel tart előadást.

Teljesítményforgácsolás – a jövő szerszámai
Teljesítményforgácsolás – a jövő szerszámai, címmel Fövényesi Erwin, igazgató úr és munkatársai a SECO-TOOLS Kft. szerszámfejlesztő cég részéről előadást tartanak.

Az inkák kincse Magyarországon
Az inkák kincse Magyarországon avagy az amaránt termesztés technológiájának és felhasználásának gépesítése címmel tart előadást dr. Sikolya László.

Hatékony tanulás
A Villámolvasásról és a Hatékony tanulásról tart ingyenes előadást Bakos Kornél 2013. november 20-án, 18 órától.

A megküzdés személyiségtényezői
A megküzdés személyiségtényezői, a pszichológiai immunrendszer. A pozitív személyiségvonások. A flow élmény és az érzelmi intelligencia. címmel tart előadást Dr. Oláh Attila és Dr. Vargha András.

Érdekel az Európai Unió?
Az Európai Unió kihívásairól tart előadást Sógor Csaba EP képviselő, aki 2013. október 18-án, pénteken, 12 órakor látogat intézményünkbe.

Kukoricahibrid bemutató
Szakmai rendezvény keretén belül bemutatásra kerül 45 kukoricahibrid pénteken, 2013. szeptember 27-én.

1. Mi a pálya?
Beszélgetések végzett Kommunikáció és közkapcsolatok szakos diákokkal eddigi szakmai pályájukról

Előadás az emberkereskedés megelőzéséről
2013. július 4-én az emberkereskedés megelőzéséről, a más országokban munkátvállaló személyek kizsákmányolásárol (Prevenirea exploatării prin munca în țările de origine și destinație) tartanak előadást.

Rész és egész - Böjte Csaba előadása
A Sapientia EMTE marosvásárhelyi Műszaki és Humántudományok Kar Rész és egész címmel lelki gyakorlatot szervez az alkalmazottak számára 2013. május 23-24. között.

Átmenet a fenntarthatatlanság felé? - dr. Szili Katalin előadása
A magyar Országgyűlés volt elnöke Átmenet a fenntarthatatlanság felé? címmel tart előadást szerdán 12 órától a 114-es amfiteátrumban.

MSG Systems bemutató
2013. április 16-án az MSG Systems Romania képviselői tartanak előadást a Sapientia EMTE marosvásárhelyi Műszaki és Humántudományok Kar 230-as előadótermében.

Tudomány és helytállás - könyvbemutató
Dr. Balás András Tudomány és helytállás című könyvbemutatójára kerül sor 2013. április 10-én 13 órától a Sapientia EMTE marosvásárhelyi Műszaki és Humántudományok Kar 130-as előadótermében.

Eötvös Collegium diákjai a Sapientián
2013. március 28-án és 29-én az Eötvös Collegium-ból két hallgató látogat intézményünkbe.

Konzultációk a Sapientián IV.
Negyedik állomásához érkezett a Konzultációk a Sapientián nevű rendezvénysorozat.

KUKA SYSTEMS - bemutató
2013. március 20-án, 12 órától a KUKA SYSTEMS munkatársai bemutatót tartanak a cégről a Sapientia EMTE marosvásárhelyi Műszaki és Humántudományok Kar 131-es előadótermében.

Gördülő csapágyak felépítése, típusai és kenése
Bartha Károly és Bölöni Ottó-Csongor, a S.C. LECO Impex S.R.L.képviselői tartanak előadást a Sapientia EMTE marosvásárhelyi Műszaki és Humántudományok Karán.

Peter Burba, a bukaresti Amerikai Nagykövetség konzulja tart angol nyelvű előadást
A Sapientia EMTE marosvásárhelyi Műszaki és Humántudományok Kar vendégeként 2013.02.18-án 12 órai kezdettel a 129-es teremben.

Bolyai-breviárium - könyvbemutató
Bolyai-breviárium címmel Oláh-Gál Róbert könyvbemutatója a Sapientián.

Konzultációk a Sapientián 3.0
Világvége: most vagy mikor? címmel folytatódik a Konzultációk a Sapientián előadássorozat harmadik kiadása, amelyet a Sapientia EMTE marosvásárhelyi Műszaki és Humántudományok Kar Alkalmazott Társadalomtudományok Tanszéke közösen a PR-Alpha Egyesülettel szerveznek.

Magyar Tudomány Ünnepe
A Magyar Tudományos Akadémia Kolozsvári Területi Bizottsága (KAB) a Magyar Tudomány Ünnepéhez kapcsolódó központi rendezvényét a romániai magyar közoktatásnak és a pedagógusképzésnek kívánja szentelni.

A jós web. Mitologizáló tendenciák a kortárs médiadiszkurzusban
Müllner András tart előadást a Sapientia EMTE Műszaki és Humántudományok Karán.

Online újságírásé a jövő?
Balázsi-Pál Előd és Sipos Zoltán, a transindex.ro újságírói tartanak előadást a Sapientia EMTE marosvásárhelyi Műszaki és Humántudományok Karán.

Online lapok szerkesztősége
Soós Róbert (manna.ro) és Szász Attila (uh.ro) tart előadást a Sapientia EMTE marosvásárhelyi Műszaki és Humántudományok Karán.

A gömböc története - Dr. Domokos Gábor akadémikus előadása a Sapientián
Dr. Domokos Gábor akadémikus “A gömböc története” címmel tart előadást a Sapientia EMTE marosvásárhelyi Műszaki és Humántudományok Kar campusában 2012. október 9-én, 16 órai kezdettel, a 231-es teremben.

Hugh Loxdale előadás a Sapientián
Hugh D. Loxdale professzor "Why are some insects rare? A philosophical perspective", címmel tart előadást a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem marosvásárhelyi Műszaki és Humántudományok Karán 2012. szeptember 21-én, délelőtt 10 órától a 114-es amfiteátrumban.

Elektronika szakbemutató
A Sapientia EMTE marosvásárhelyi Műszaki és Humántudományok Kara és az LPKF LASER & ELECTRONICS AG – Németország cég közös elektronika szakbemutatót tart a felsőoktatási intézmény koronkai campusában 2012. május 30-án (szerda), a 231-es amfiteátrumban.

Kertészmérnöki Tudományos Ülésszak
A Kertészmérnöki Tanszék 2012.május 18-án, pénteken délután 14 órától Kertészmérnöki Tudományos Ülésszakot tart a 231-es előadóteremben.

Barátunk, az adatbank
Az internetes adatbankok tájékozódásban, kutatásban, egyetemi oktatásban kialakult nélkülözhetetlen szerepéről, a Transindex Adatbankról tart előadást Bárdi Nándor történész, a Transindex Adatbank szakmai vezetője a Sapientia EMTE marosvásárhelyi Műszaki és Humántudományok Karán 2012. április 25-én.

Népek és nyelvek a korai magyar Erdélyben
Bereznay András történelmi térképész, az Erdély történetének atlasza szerzője az MTA Kolozsvári Akadémiai Bizottság meghívására Erdély több városában tart előadást. A Népek és nyelvek a korai magyar Erdélyben című előadását Marosvásárhelyen 2012. április 25-én, 18 órától a Sapientia EMTE Műszaki és Humántudományok Kar campusában lehet meghallgatni.

Tudományos előadás a gombákról a Sapientián
Dr. Rimóczi Imre és Dr. Benedek Lajos, a Budapesti Corvinus Egyetem Kertészettudományi Kar Növénytani tanszékének oktatói a Sapientia EMTE marosvásárhelyi Műszaki és Humántudományok Kar campusában Gasteromyceták- sztyeppi élőhelyű csillaggombák és nyelespöfetegek címmel tartanak előadást.

Az “ismeretlen” Marosvásárhely
Marosvásárhely kevésbé ismert építészeti emlékeit és lakóinak életét veszi górcső alá Balás Árpád Pál, a Kántor-Tanítóképző Főiskola földrajz tanára 2012. április 19-én, 18 órától. A 90 perces vetített, képes előadásban porlepte történetekre, soha észre nem vett emléktáblákra derül fény a Sapientia EMTE marosvásárhelyi Műszaki és Humántudományok Kar campusában.

Konzultációk a Sapientián II.
Bizalom: Miért jó ha van, miért baj ha nincs címmel folytatódik az a napjaink kulcskérdéseiről szóló előadássorozat, amelyet a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem marosvásárhelyi Műszaki és Humántudományok Kar közösen a PR Alpha Egyesülettel 2011. decemberében kezdeményezett.

Az iskolai írásos közléskultúra erdélyi helyzetképe - könyvbemutató
A Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem Műszaki és Humántudományok Kara Alkalmazott Társadalomtudományi Tanszéke tisztelettel meghívja Pletl Rita: Az iskolai írásos közléskultúra erdélyi helyzetképe című könyvének bemutatójára.

Tessedik Sámuel agrárpolihisztor
Március 1-én (csütörtökön) 14 órai kezdettel a 114-es előadóteremben dr. Jakab Sámuel tanár úr előadást tart Tessedik Sámuel agrárpolihisztor címmel. Az előadás tervezett időtartalma egy óra. A kertészmérnöki szakos hallgatók jelenléte kötelező, de minden érdekeltet szeretettel várunk.

Konzultációk a Sapientián
A Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem marosvásárhelyi Műszaki és Humántudományok Kara, közösen a PR Alpha Egyesülettel előadássorozat megszervezését kezdeményezte, ahol szakértői beszélgetések folynak majd, napjaink kulcskérdéseiről.

Női intim higiénia – Betegségek
Orvosi jellegű előadásra kerül sor a Winelite Romania multinacionális cég által, amely a Női intim higiénia - Betegségek megelőzése címmel tart bemutatót a Sapientia EMTE marosvásárhelyi Műszaki és Humántudományok Kar campusában, 2011. december 8-án, 14 órai kezdettel, a 128-as teremben.

Teremtés és/vagy evolúció - előadás a Sapientián
Teremtés és/vagy evolúció címmel tart előadást dr. Visky S. Béla egyetemi tanár a Sapientia EMTE marosvásárhelyi Műszaki és Humántudományok Kar campusában 2011. november 8-án, 18 órától a 231-es teremben. Mindenkit nagy szeretettel várnak!

Sapientia.ro

Sapientia - Erdélyi Magyar Tudományegyetem

Sapientia EMTE

A Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem a romániai magyarság önálló egyeteme Európában, melynek célja nemzeti közösségünk oktatásának és tudományos életének elismert szakmai színvonalon való művelése.

Kapcsolat

Marosvásárhelyi Kar

Marosvásárhely/Koronka,  Calea Sighișoarei nr. 2.
Postacím: 540485 Târgu-Mureş, O.p. 9, C.p. 4


Tel: +40 265 206 210, fax: +40 265 206 211
E-mail: office@ms.sapientia.ro

btz webdesign