Magunkról

Sapientia.ro Sapientia.ro
Neptun  Moodle  ISSUU  Könyvtár 
Magunkról

Marosvásárhely, a város

Marosvásárhely (románul Tîrgu Mureş, németül Neumarkt) Erdély szívében, a Maros folyó völgyében, a Nyárádmente és a Mezőség találkozásánál fekszik. A város a vidék művelődési és ipari központja, Maros megye adminisztratív székhelye.


A település a XII. század végén vagy a XIII. század elején jött létre Novum Forum Siculorum, azaz Székelyvásárhely néven, mely vásároshelyre utal és ennek kialakulása a marosi székelyek itteni letelepedésével függ össze. 1470 és 1482-ben Mátyás királytól kapott kiváltságlevelekben szabadkirályi mezővárosként szerepel. Országgyűlést itt 37 alkalommal tartottak, leghíresebb az 1571. évi, amely a vallásszabadságra vonatkozott, 1707-ben pedig itt emelték II. Rákóczi Ferencet a fejedelmi székbe. Ma már csak régi képeslapokról köszön vissza Bodor Péter székely ezermester zenélő kútja (másolata a Margit szigeten található), Petőfi emlékoszlopa, Bem tábornok, Kossuth Lajos és Rákóczi szobra, amelyek a város Főterét meghatározták.

Építészeti szempontból nem tipikus középkori város, de jó néhány említésre méltó régi épülete van. A legrégebbi építmény a várban található református templom, amely gótikus stílusban épült a XV. században, Hunyadi János idejében. A XVII. században épült a vár, amely az egyetlen teljesen épen maradt középkori vár Erdélyben. A kéttornyú barokk katolikus templomot 1765-ben fejezték be. A 1749-ben épült ferencesek templomára csak a tornya emlékeztet, mert 1971-ben itt alakították ki a nemzetiszínház terét. A Teleki Tékát, a kétszázezres kötetes könyvtárat Teleki Sámuel erdélyi kancellár alapította a XVIII. század végén.

Marosvásárhelyt képeslapokról leginkább a múlt század elején, Bernády György polgármestersége alatt, Komor Marcell és Jakab Dezső által tervezett, szecessziós stílusban épült Városházáról és Kultúrpalotáról ismerik fel.

Több jelentős személyiség neve kötődik a városhoz, közülük kettő mindenképp említésre méltó: a két Bolyai, Farkas és János a XIX. század matematikájának egyik fővárosává avatta Marosvásárhelyt.

A város kulturális intézményei, a Nemzeti Színház, a Filharmónia, a történelmi múzeumok, Teleki-téka, közkönyvtárak, Alternatív Filmfesztivál, Nemzetközi könyvvásár, valamint az állandó és időszakos képzőművészeti tárlatok Marosvásárhely egyetemi város jellegének szerves részét képezik.

A város állami egyetemei a Marosvásárhelyi "George Emil Palade" Orvosi, Gyógyszerészeti, Tudomány és Technológiai Egyetem és a Marosvásárhelyi Művészeti Egyetem, magánegyetemként működik a Sapientia EMTE Marosvásárhelyi Kara mellett a Dimitrie Cantemir Egyetem. Az orvosi és a színművészeti egyetemen magyar nyelvű oktatás is folyik.


 

Marosvásárhelyi Kar

A marosvásárhelyi magyar nyelvű műszaki képzés igénye már a rendszerváltozás előtt is ki nem mondott téma volt szűk szakmai körökben, azonban a kar létrejöttének szükségszerűsége 1990-ben hangsúlyosan megmutatkozott, amikor csaknem százezer ember követelt Marosvásárhely központjában önálló magyar tudományegyetemet a hazai magyar közösségnek. A városban a Marosvásárhelyi "George Emil Palade" Orvosi, Gyógyszerészeti, Tudomány és Technológiai Egyetem, a Marosvásárhelyi Művészeti Egyetem és a Petru Maior Egyetem állami intézmények mellett, magánegyetemként, a magyar állam finanszírozásával 2001-től működik a Sapientia EMTE Marosvásárhelyi Kara (MHTK). A kar magyar nyelvű műszaki felsőoktatás legjelentősebb központja, amely országos viszonylatban egyedülálló módon biztosít magyar nyelvű képzést nyolc mérnöki szakon.

A MHTK 2001-ben hirdetett felvételit először, öt szakra: Szociálpedagógia, Informatika, Mechatronika, Számítástechnika, Automatika és alkalmazott informatika.

A felvételire való jelentkezési arány igazolta az előzetes várakozásokat, hiszen a jelentkezők száma meghaladta a beiskolázási számokat.

Kezdetben a város központjában található Deus Providebit tanulmányi Házban zajlott az oktatás, majd ahogy a diáklétszám növekedett, úgy kellett egyéb helyszíneket is bevonni. A 2003 nyarán elkezdett zöldmezős beruházás eredményeképpen 2006-ban már minden hallgató az új, Marosvásárhely és Koronka határában felépült campusban kezdhette el a tanévet.

 

A korszerű oktatás kihívásainak minden szempontból megfelelő Campusban öt amfiteátrum és mintegy 40 előadóterem és jól felszerelt laboratórium biztosítja a diákok elméleti és gyakorlati felkészülését. Az épület teljes felületén WiFi hálózat teszi lehetővé az internetes hozzáférhetőséget. A földszinten egyetemi kávézó található. A kar főépületét körülvevő 27 hektáros területen a kertészmérnöki szakos diákok gyakorlatoznak, akik parkosítják a terület egy részét.  2018-ban egy újabb szárny nyílt meg a Campuson, a C épület, amelyben két amfiteátrum, számos terem és laboratórium is létesült. 

2015. szeptember 15-én, tanévkezdéskor nyitotta meg kapuit a Marosvásárhelyi Karhoz tartozó kollégium. A magyar kormány finanszírozásával felépített, 280 férőhelyes kollégiumban garzon és apartman típusú lakások várnak a hallgatókra.

 

A diákotthon minden feltételt biztosít a tanulásra, pihenésre és kikapcsolódásra, beleértve a nagysebességű ingyenes WiFi-hálózatot is. Minden emeleten tanulószoba, illetve főzőlappal, mikrohullámú sütővel és hűtőszekrénnyel ellátott konyha található.

Az alagsorban közös mosoda, az épület mellett sportpálya és öltöző áll a bentlakók rendelkezésére.

     

Sapientia.ro

Sapientia - Erdélyi Magyar Tudományegyetem

Sapientia EMTE

A Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem a romániai magyarság önálló egyeteme Európában, melynek célja nemzeti közösségünk oktatásának és tudományos életének elismert szakmai színvonalon való művelése.

Kapcsolat

Marosvásárhelyi Kar

Marosvásárhely/Koronka,  Calea Sighișoarei nr. 2.
Postacím: 540485 Târgu-Mureş, O.p. 9, C.p. 4


Tel: +40 265 206 210, fax: +40 265 206 211
E-mail: office@ms.sapientia.ro

btz webdesign