Rólunk írták

Sapientia.ro Sapientia.ro
Neptun  Moodle  ISSUU  Könyvtár 
Rólunk írták

X. PontKom Marosvásárhelyi TVR

X. PontKom Sóvidék Televízió

Creactivity gyermekfesztivál

Több mint 250 új gólya kezdte meg az első évet a Sapientia EMTE Marosvásárhelyi karán

A műszaki képzés a legvonzóbb

Palántanevelés témakörben tartott előadást doktorandusz kollegánk

Dísznövények a fóliasátor melegében

Környezettudatosság és a fiatalok

Véradási kampányt szerveztek a Sapientia marosvásárhelyi karán

Négy marosvásárhelyi közteret varázsoltak szebbé

Városligetet alakítanának ki a baróti bányató környékén

Egyetemeken erősödhetnek a megyei kapcsolatok
Kölcsönös látogatás: Győr-Moson-Sopron és Maros megye keresi a közös pontokat

A Sapientia tájépítészei segítenek a csíksomlyói Mária-kert rendbetételében

Kovács Réka Rozália az Erdély TV Nőszemközt műsorában

Több mint hetven gazdának tartottak gyümölcsfametszési ismertetőt a hétvégén Marosvásárhelyen

Erdélyi kihívásokra adnak választ: a Sapientia kertészmérnök, tájépítész szakos diákjai nyertek ösztöndíjat

Elismerték a sepsiszentgyörgyi agrármérnöki szakot

Akkreditálták a Sapientia sepsiszentgyörgyi agrármérnöki szakát
Jelentős pillanat a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem (EMTE) tevékenységében, hogy sikeresen akkreditálták a Sepsiszentgyörgyön működő agrármérnöki szakot – jelentette be Nyárádi Imre István dékánhelyettes, a sepsiszentgyörgyi tanulmányi központ igazgatója.

Akkreditálták a magyar nyelvű agrármérnöki képzést Sepsiszentgyörgyön

Mikor kezdjük a metszést a gyümölcsösben?
Karunk oktatója, Bálint János a Marosvásárhelyi Rádióban vendégszerepelt.

Mindenki „Rezső bácsijáról” elnevezett szakkollégiumot alapított a Sapientia EMTE
Jóváhagyta a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem Marosvásárhelyi Karának tanácsa a Thiesz Rezső Szakkollégium létrehozását.

Lezárult a felvételi, ősszel a fennmaradt helyekre lehet jelentkezni a Sapientián
Lezárultak a felvételik a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem (EMTE) Csíkszeredai és Marosvásárhelyi Karán. Csíkszeredában a legkeresettebb szakok a gazdasági informatika, könyvelés és marketing volt.

Újabb hiánypótló magyar nyelvű képzés
Országos viszonylatban hiánypótló magyar nyelvű erdőmérnöki alapképzést indít szeptemberben a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem az intézmény sepsiszentgyörgyi tanulmányi központjában.

Animációs kisfilmmel népszerűsíti a 2020-as felvételit a Sapientia - Erdély.ma
Animációs filmben mutatja be a Sapientia EMTE, hogy miért érdemes az egyetem képzéseire jelentkezni.

Animációs kisfilmmel népszerűsíti a 2020-as felvételit a Sapientia
Animációs filmben mutatja be a Sapientia EMTE, hogy miért érdemes az egyetem képzéseire jelentkezni.

Beiratkozási díj nélküli online felvételi a Sapientián
A Sapientia EMTE Szenátusa úgy határozott, hogy a 2020. évi egyetemi felvételi lebonyolítása online módon fog történni, a jelentkezőket pedig mentesíti a beiratkozási díj térítése alól.

A járvány miatt online felvételit hirdetnek a Sapientián – mi változik?
Online iratkozást hirdet a Sapientia EMTE a jelenlegi helyzetre való tekintettel a 2020. évi egyetemi felvételire, ráadásul a jelentkezők beiratkozási díjat sem kell fizessenek idén.

A romániai magyarság elmúlt harminc évének egyik legjelentősebb eseménye a Sapientia EMTE létrehozása
Az elmúlt harminc év 10 legfontosabb romániai magyar vonatkozású történései között említi a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem létrehozását a Transindex.

Középiskolások vetélkedtek - SapiSentia
Tíz háromszéki középiskolás csapat vett részt szerdán a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem sepsiszentgyörgyi tanulmányi központja által harmadik alkalommal szervezett SapiSentia vetélkedőn.

Ingyenes lakhatási lehetőség
A Sapientia EMTE Marosvásárhelyi Karán tanuló árva és nehéz anyagi körülmények között élő ösztöndíjas hallgatók pályázhatnak.

Korszerű infokommunikációs hálózatok és rendszerek
Mérnöki szemlélet és informatika

Tandíjmentes helyek is maradtak
Egy hónap és pár nap múlva újra szerencsét próbálhatnak a „sapis” életre, illetve képzésre vágyó fiatalok.

Idén többen érdeklődtek a Sapientia egyetemi képzései iránt
A lesújtó érettségi eredmények ellenére a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem mindhárom helyszínén nőtt az egyetemre jelentkezők száma.

Hatvan év után magyarul
Július 12-én sikeresen államvizsgázott a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem első agrármérnök szakos évfolyama, amelynek diákjai az egyetem Sepsiszentgyörgyi Tanulmányi Központjában végezték tanulmányaikat.

Tájépítész vizsgamunkák
17 végzős, tájépítész hallgató kedden délután a marosvásárhelyi Sapientia EMTE aulájában bemutatta az államviszgadolgozatát. A szaktanárok előtt prezentált államvizsgák olyan alapmunkák, amelyek bármikor kivitelezésre kerülhetnek. Az oktatók kiemelték, a tájépítészek jövője felfele ívelő Európában.

Kezdődik a felvételi a Sapientian
Négy nap múlva, azaz július 15-én kezdődik a 2019-2020-as tanévre szóló felvételi időszak a Sapientia Erdély Magyar Tudományegyetem Marosvásárhelyi Karán. Idén 12 alapképzésre és 4 mesteri képzésre várják a felvételizőket naponta kilenc és tizenhat óra között. Összesen 640 helyet hirdetett meg a felsőoktatási intézmény.

Felívelő tájépítészet
7 éve indult tájépítészeti oktatás a Sapientia EMTE marosvásárhelyi karán. Idén már a negyedik generáció végzett és akkreditálták a képzést is.

Tájépítészeti ötletbörze
Kedden délben a marosvásárhelyi Sapientia EMTE aulájában bemutatták azokat a diplomamunkákat, amelyeket az egyetem idén végzett tájépítész-hallgatói készítettek államvizsga-dolgozatként. 2012-ben indult a tájépítészeti oktatás az egyetemen, már a negyedik generáció végzett, és az idén sikerült akkreditáltatni a képzést.

XIII. Csűrszeminárium a Sapientiásoknak
Július 1. és 4. között a Sapientia EMTE marosvásárhelyi tagozatának másodéves kommunikáció szakos hallgatói a Tündér Ilona Vendégházban töltötték a szakmai gyakorlatuknak idejét. Műhely- és terepmunkákra, valamint előadásokra került sor az eseményen.

Tervek és eredmények a Sapientián
Több mint 600 hallgató végzett az idén a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem egyre gyarapodó alap- és mesteri képzésein. 

Egyetemi dömping: diákok ezreit várják a felsőoktatási intézmények
Miközben javában tart az érettségi írásbeli szakasza, az egyetemek már a következő szakaszra készülnek: július közepétől kezdőnek az iratkozások az egyetemekre. A Hargita és Kovászna megyei diákoknak helyben is van lehetőségük továbbtanulni, de sokan Marosvásárhelyre és Kolozsvárra mennek.

Ballagás a Sapin - Sóvidék Televízió
Idén, a hagyományokhoz híven, háromnapos rendezvénysorozat keretében ballagtak el a Sapientia EMTE Marosvásárhelyi Kar hallgatói. A rendezvénysorozat csütörtökön kocogással kezdődött, szombaton tartották a ballagási ünnepséget az egyetem aulájában, majd vasárnap kosaras bállal zárult.

Ballagás a Sapin
Idén, a hagyományokhoz híven, háromnapos rendezvénysorozat keretében ballagtak el a Sapientia EMTE Marosvásárhelyi Kar hallgatói. A rendezvénysorozat csütörtökön kocogással kezdődött, szombaton tartották a ballagási ünnepséget az egyetem aulájában, majd vasárnap kosaras bállal zárult.

Leelőzte a MOGYÉ-t a Sapientia
"Úgy érzem magam, mint egy apa, amikor látja, a fia milyen eredményeket ért el az életben" – így reagált Hollanda Dénes egykori dékán arra a hírre, miszerint Románia 20. legjobb egyeteme lett a Sapientia EMTE.

Helikopter és szitakötő
Tartalmas és látványos ünnepségen búcsúzott június 29-én a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem (SEMTE) Marosvásárhelyi Karának 15. évfolyama, az a 268 „nyitott szemű és szívű” fiatal, akik reál vagy humán tudományokból megyeszékhelyünkön végezték alapfokú vagy mesteri tanulmányaikat.

Esőben kocogtak a sapientiás ballagók
Az előző évekhez hasonlóan idén is a hagyományos kocogással indult a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem Marosvásárhelyi Karának ballagása. Csütörtök délután a Deus Providebit Tanulmány Ház épületétől a Sapientia koronkai kampuszáig szaladtak a hallgatók.

Egy hete ballagott az első Agrármérnök szakos évfolyam
Múlt szombaton, 2019. június 22-én elballagott a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem Sepsiszentgyörgyi Tanulmányi Központjának első Agrármérnök szakos évfolyama.

Rangsorolták Románia egyetemeit: a Sapientia jobb, mint a marosvásárhelyi orvosi
A független kutatóintézetek által összeállított uniRank több ország egyetemei mellett rangsorolta Románia 79 felsőoktatási intézményét is.

VIBE Talks: Milyen hatással van a VR és a színház az új generációkra?
Új rendezvénysorozatot indít a VIBE: június 26-án és 27-én, szerdán és csütörtökön a marosvásárhelyi G Café ad otthont olyan előadásoknak, melyek által betekintést nyerhetünk a fesztivál nappali programkínálatába. „A technológia napjainkban válik tömegek számára megfizethetővé, ezzel párhuzamosan most kezd izgalmassá válni az a tartalom is, amit ez a technológia számunkra közvetíteni tud” – fogalmazott Fülöp Otília, a Sapientia EMTE oktatója.

Úttörőket csengettek ki
Négy éve még nagyon sok volt a bizonytalanság azon az úton, amelyen elindultak az akkor létesült Sapientia EMTE szentgyörgyi tagozatának agrármérnöki szakára felvételiző egyetemi hallgatók.

Ballagás a Sapientia sepsiszentgyörgyi tanulmányi központjában
Földet parlagon ne hagyjatok!

Erdélyből csak sapientiás hallgatók hoztak első helyet az idei OTDK-ról
Az erdélyi egyetemek közül csak a Sapientia EMTE hallgatói szereztek az OTDK-n első helyet 2019-ben – derült ki a június 14-én Kolozsváron megtartott 3. Romániai Felsőoktatási Tehetséggondozó Fórumon.

Ballagás a Sapientián 2019
A Sapientia EMTE Marosvásárhelyi Karának ballagási rendezvénysorozata június 27-én 18 órakor a hagyományos kocogással kezdődik.

Sapientia a Nemzetközi Aventics Pneumobil Versenyen
A Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem Marosvásárhelyi Karán tegnap sajtótájékoztatót tartottak, melyen a gépészmérnök hallgatók az Egerben elért sikerekről számoltak be. A sűrített levegővel hajtott járművek versenyén 7 ország, 38 csapat, 23 egyetem 286 mérnökhallgatója vett részt.

Az erdélyi ápolók kivándorlási hajlandóságáról készült kutatás
A Sapientia EMTE egyik sikeres diákja Szász Beáta, a Marosvásárhelyi Kar Közegészségügyi szolgáltatások és politikák szakának II. éves hallgatója, aki idén két első díjat, és egy különdíjat is kapott tudományos diákköri konferenciákon. Kutatási témája: az erdélyi egészségügyi ápolók kivándorlási/migrációs hajlandósága és pályaelhagyási szándék meghatározó tényezői.

Jól szerepeltek a sapientiások
Május 9–11. között Egerben szervezték meg az Emerson-csoport égisze alatt a 12. nemzetközi Aventics Pneumobil versenyt, amelyen hét ország (Csehország, Lengyelország, Lettország, Litvánia, Magyarország, Románia, Szlovákia) 38 csapata mérte össze képességeit. A sűrített levegővel hajtott járművek versenyébe a Sapientia EMTE marosvásárhelyi kara három csapattal is benevezett.

Problématérkép az erdélyi magyar oktatásról (2.)
Az erdélyi magyar közép- és felsőfokú oktatás problémáinak feltérképezése, a megoldásukra vonatkozó konkrét javaslatok számbavétele, egy közös stratégia kidolgozásának szükségessége, valamint a „MOGYE-ügy” megvitatása szerepelt az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács által szervezett rendkívüli tanácskozás – Hogyan tovább, erdélyi magyar oktatás? – napirendjén.

Problématérkép az erdélyi magyar oktatásról (1.)
Az erdélyi magyar közép- és felsőfokú oktatás problémáinak feltérképezése, a megoldásukra vonatkozó konkrét javaslatok számbavétele, egy közös stratégia kidolgozásának szükségessége, valamint a „MOGYE-ügy” megvitatása szerepelt annak a rendkívüli tanácskozásnak a napirendjén, amelyet Hogyan tovább, erdélyi magyar oktatás? címmel az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács szervezett.

Kertészet és gazdaság
Dísznövény-kiállítás a Sapientián Április 12. és 14. között harmadik alkalommal szerveztek kertészeti, dísznövény-kiállítást és vásárt a Sapientia EMTE marosvásárhelyi campusában. Ugyanakkor ötödik alkalommal került sor az Erdélyi Kertész- és Tájépítész-konferenciára.

Semmelweis-szobrot avatnak a Sapientián
Szombaton, 2019. április 6-án jelentős esemény zajlik, a Semmelweis-emlékév ünnepi eseményei sorában Semmelweis-szobrot avatnak a Sapientia Egyetem koronkai campusában. A szobor Polgár Botond szobrászművész alkotása.

Tanulságos előadások, csúcshangulat
Hatodik alkalommal rendezték meg a PontKom kommunikációs konferenciát március 28–29-én a harmadéves kommunikáció és közkapcsolatok szakos diákok a Sapientia marosvásárhelyi campusában. A rendezvény témája a mediatizáció volt, vagyis a hagyományos média online térbe kerülése.

TDK a Sapientia EMTE-n
Április 12–13-án, a Sapientia EMTE Marosvásárhelyi Karának koronkai campusában a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem Marosvásárhelyi Karának Hallgatói Önkormányzata a 18. alkalommal tart tudományos diákköri konferenciát.

Egy egyetem feladata: segíteni a régiót, ahol működik
Kutatócsarnokot épít a Sapientia

Megvan a nyertes terv, ami szerint átalakítják Marosvásárhely főterét
Kiemelték az épített örökség szépségeit, arányosan jelenítették meg a zöldövezetet és a burkolattal ellátott részeket, modern, de ugyanakkor a régihez kötődő főteret képzeltek el Marosvásárhelyen – értékelte a zsűri a marosvásárhelyi Hegedűs Noémi és csapata által a városrendezési pályázatra benyújtott tervet, amelyet nyertesnek ítéltek. Az építész diákjaival együtt készítette el a pályázatot, amely alapján átrendezik Marosvásárhely főterét. Következik a szerződéskötés a városháza és a nyertes pályázatot elkészítő szakember között.

Őszi felvételi a Sapientián 2018
A Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem Marosvásárhelyi Karán betöltetlenül maradt tandíjmentes és tandíjas helyekre, alap- és mesterképzésre szeptember 8-án, szombaton és 10-én, hétfőn lehet jelentkezni.

Őszi felvételi 2018
Dr. Kelemen András, karunk dékánja a marosvásárhelyi rádió Frappáns című műsorában az őszi felvételiről tájekoztatott.

Nők a közéletben
Sikeresen helytállni hölgyként a „férfias” szakmákban is Hogyan tudnak helytállni a szebbik nem képviselői például a férfiak uralta politika, illetve a kutatás terén? Miként lehet maximálisan teljesíteni a szakmában úgy, hogy közben a család se érezze elhanyagolva magát? – többek között ezekre a kérdésekre keresték a választ a Nők a közéletben című, igen jó hangulatú kerekasztal-beszélgetésen, amelyre pénteken került sor a marosvásárhelyi Sapientián tartott nyári egyetem keretében. Ferencz Katalin moderátor meghívottai Csép Éva Andrea parlamenti képviselő, dr. Mara Gyöngyvér kutató, a Sapientia EMTE rektorhelyettese és Simó Barbara vállalkozó, a Barbara’s Cakes cukrászipari vállalkozás tulajdonosa voltak.

Úgy általában elfelejtettünk viselkedni
Bár sokan a fiatalok problémájának tartják, a felnőttek többségére is igaz, hogy elfelejtettünk viselkedni, nem figyelünk arra, hogy kommunikációnkkal hogyan bántunk meg másokat. Pedig Micski Marianna protokollszakértő szerint a siker titka rejlik abban, hogy mit kommunikálunk és hogyan. Ezen dőlhet el, hogy minket vesznek fel egy állásra vagy mást, hogy minket neveznek ki, velünk kötnek üzletet vagy sem.

Gyakorlaton az agrár-, kertész- és tájépítész mérnök hallgatók
Négy hetes intenzív, tömbösített nyári gyakorlaton voltak a Sapientia EMTE agrár-, kertész- és tájépítész mérnök hallgatói.

Első nyári egyetemét tartotta a Sapientia
A vakáció kellős közepén bolydult meg a Sapientia koronkai kampusza, ahol diákok, előadók, vendégek és érdeklődők körében zajlott az első Sapientia Nyári Egyetem. Szó esett mindenről, ami érdekelheti az egyetemistákat, legyen az tudomány, technológia, protokoll, biológia vagy éppen politika.

Sapientia I. Nyári Egyetem - Sógor Csaba, RMDSZ Európa Parlamenti képviselő
A Sapientia EMTE Marosvásárhelyi Karának Nyári Egyetemén vettem részt szombaton. Európai uniós kérdésekről tartottam előadást a diákoknak, majd ezt követően Dr. Vass Levente parlamenti képviselővel közösen, Szenkovics Dezső egyetemi adjunktus moderálásával, romániai belpolitikai kérdésekről értekeztünk.

Sapientia I. Nyári Egyetem - Csép Éva Andrea, RMDSZ Parlamenti Képviselő
Nők a közéletben című kerekasztal beszélgetésen vettem részt ma délben a Sapientia Nyári Egyetemen, Mara Gyöngyvér egyetemi docenssel és Simó Barbara vállalkozóval. Jó volt felidézni és elmesélni azt, hogy nőként milyen út vezetett ahhoz, hogy idáig eljussak és melyek azok a kihívások, amelyekkel akár kétszeres bátorsággal kell nap mint nap megküzdeni és meghallgatni beszélgetőtársaim is életútjukról.

Pozitív jövőképre van szükség
Fake news generáció címmel tartott előadást az RMDSZ ügyvezető elnöke, Porcsalmi Bálint a Sapientia EMTE marosvásárhelyi Karán megszervezett Nyári Egyetemen. A rendezvényen az erdélyi magyar fiatalok kihívásairól, a politika erre adott válaszáról és pozitív jövőképről beszélt.

Első Nyári Egyetem
Idén először szerveznek nagy magyarországi egyetemek példájára Nyári Egyetemet a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem marosvásárhelyi karán. A rendezvény fókuszában a tudományos, technikai újdonságok, valamint az aktualitások kerülnek.

Sapientiás életérzés
Első alkalommal szerveznek nyári egyetemet a Sapientia EMTE marosvásárhelyi karán. A nagy magyarországi egyetemek példáját követve a hallgatói önkormányzat kezdeményezését felkarolta az oktatási intézmény vezetősége is. A kedd délután tartott megnyitóünnepségen a felszólalók az immár nagykorúvá vált Sapientia hagyományteremtő rendezvényeként értékelték a vasárnapig tartó nyári egyetem létrejöttét.

Sapientia I. Nyári Egyetem - Péter Ferenc, a Maros Megyei Tanács elnöke
Kezdetét vette a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem első Nyári Egyeteme. Örömmel tölt el az, hogy a nyári fesztiválszezonban itt Marosvásárhelyen egy más típusú rendezvénnyel is alternatívát kívánnak nyújtani fiataljainknak a kikapcsolódásra,ahol a szórakozás mellett tanulhatnak és fejleszthetik magukat.

Sapientia I. Nyári Egyetem - Novák Zoltán Csaba, RMDSZ szenátor
100 év magány? 100 év Romániában, 100 év kisebbségben. 2018 centenáriumi év. 100 éve jött létre a modern állam és kereken 100 éve...

Nyári egyetem a Sapientia EMTE marosvásárhelyi karán
Nagy magyarországi egyetemek példájára szervez – első alkalommal – nyári egyetemet a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem. Az intézmény marosvásárhelyi karán megtartott hat napos rendezvény egyik kiemelt célja a szervezők szándéka szerint, hogy fórumot, találkozási lehetőséget biztosítsanak a kárpát-medencei magyar egyetemek diáksága számára.

Nyári egyetem a Sapientián: a technikai és tudományos újdonságok mellett a közélet, a világpolitika is szóba kerül
Nagy magyarországi egyetemek példájára szerveznek idén először Nyári Egyetemet a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem marosvásárhelyi karán. Az augusztus 7-12. között zajló rendezvény fókuszában a tudományos, technikai újdonságok, valamint az aktualitások kerülnek: három kerekasztal-beszélgetés mellett 26 előadás tarkítja a hatnapos rendezvény programját.

Mérnökképzés Marosvásárhelyen
Világszerte nagy a mérnöki szakmában a szakemberhiány és ez alól Románia sem kivétel. Itthon a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem Marosvásárhelyi Kara az egyetlen olyan felsőoktatási intézmény, ahol magyar nyelvű mérnökképző központ működik.

Egyetemi jelentkezések
Idén közel 83.000 fiatalnak sikerült az érettségije, közülük több tízezren döntöttek a továbbtanulás mellett. A legnépszerűbb szak idén is az informatika.

Egyetemi kínálat, sok száz hellyel
A sikeres érettségivel még nem ért véget a diákok izgalomsorozata, hamarosan ugyanis elkezdődnek az egyetemi felvételik. Marosvásárhelyen a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetemre, a Művészeti Egyetemre, az Orvosi és Gyógyszerészeti Egyetemre, illetve a Babeş–Bolyai Tudományegyetem kihelyezett tagozatára, a Pszichológia és Neveléstudományok Karra felvételizhetnek magyarul a fiatalok.

Csűrszemináriumok tizenkettedszer
Múlt héten zajlott Csíkfalva községben a több mint egy évtizedes hagyománnyal rendelkező nyárádmenti nyári tudományos rendezvény, a Csíkfalvi Csűrszemináriumok.

Sapientia Nyári Egyetem
A Sapientia EMTE Marosvásárhelyi Kara és a Kar Hallgatói Önkormányzata idén első alkalommal szervezi meg a Sapientia Nyári Egyetem 2018 elnevezésű rendezvényt 2018. augusztus 7-12. között a Marosvásárhelyi Kar Kampuszán.

A társadalmi átalakítás és átalakulás kezdetei az 1950-es években
Az erdélyi magyarság 100 éve A fenti címmel tartott előadást Gagyi József, a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem tanára, aki elsősorban társadalomtörténeti szempontokat érvényesítve mutatta be a pártállami hatalom megszerveződésén (például a területi átszervezések sorozatain) túl a társadalmi átalakulás főbb állomásait: a beinduló iparosítást, urbanizációt, a társadalmi átrétegződést és az elit átalakulását.

Sapientia - bölcsesség Marosvásárhelyen is
forrás: Sóvidék Tv

Bölcsességgel feltarisznyálva
Újabb értelmiségi nemzedéket engedett útjára a Sapientia A tizennegyedik végzős évfolyamot búcsúztatták szombaton a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem Marosvásárhelyi Karán, újabb erdélyi magyar értelmiségi-nemzedéket engedtek útjára. Olyan fiatalokat, akik az itt szerzett versenyképes tudás birtokában remélhetőleg itthon, a szülőföldjükön találnak munkahelyet, alapítanak családot.

Ballagás a Sapientián
Idén is háromnapos rendezvénysorozat keretében ballagnak a Sapientia EMTE Marosvásárhelyi Karának végzős hallgatói. A május 31. –...

Egyedülálló képzés Erdélyben
Kertészeti és dísznövény-kiállítás a marosvásárhelyi Sapientán Május első hétvégéjén második alkalommal szervezték meg Marosvásárhelyen, a Sapientia campusában a kertészeti és dísznövény-kiállítást. A Sapientia EMTE marosvásárhelyi kara és a dísznövény-kiállításokat szervező magyarországi ASSA-DiVi Kft. az eseményt az anyák napjához időzítette.

Dísznövény 2018 – kertészeti kiállítás és vásár
A Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem Marosvásárhelyi Kara a székelyudvarhelyi és a kézdivásárhelyi dísznövény-kiállításokat szervező magyarországi ASSA-DiVi Kft.-vel közösen, immár második alkalommal, kertészeti rendezvényt szervez május 4–6. között az egyetem koronkai székhelyén.

Dísznövény kertészeti kiállítás és vásár
Koronkán, a Sapientia EMTE arborétumában május 4–6. között ismét dísznövénykertészeti kiállítást és vásárt tartanak. A nagy érdeklődéssel várt eseményen termelők, kiállítók, szakemberek vesznek részt, családbarát, kulturális programok és szakelőadások is lesznek. Tavaly több mint hétezer ember látogatott el a kiállításra.

XXVI. nemzetközi gépészeti konferencia
Az Erdélyi Magyar Műszaki Tudományos Társaság – EMT április 26–29. között szervezi meg Marosvásárhelyen, a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetemen a XXVI. nemzetközi gépészeti konferenciát (OGÉT 2018).

IV. sapis állásbörze
Április 14-én, szombaton déli 12 órától 15 óráig a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem marosvásárhelyi karán, a koronkai campusban negyedik alkalommal lesz állásbörze, melynek célja kapcsolatot teremteni marosvásárhelyi cégek és az egyetem diákjai között.

Sikeres kertészvásár Nyárádszeredában
A tavalyinál több látogatóval és nagyobb kínálattal Szombaton tizenhatodik alkalommal került sor a Nyárádszeredai Kertésznapra a Bocskai István Alapítvány, az Erdélyi Múzeum-Egyesület Agrártudományi Szakosztálya és a Sapientia EMTE marosvásárhelyi karának kertészmérnöki tanszéke szervezésében.

Talajhumusz-menedzsment
Agrovilág – mezőgazdaság, vidékfejlesztés, agroturizmus Március 8-án 14 és 16 óra között a marosvásárhelyi Sapientia EMTE épületében a kertészmérnök kar szervezésében a 230-as teremben a talajhumusz-menedzsmentről lesz előadás.

TDK a Sapientián - 2018
A Sapientia EMTE Marosvásárhelyi Karának Tudományos Diákköri Tanácsa és a Kar Hallgatói Önkormányzata a 2017/2018. tanév tavaszi félévére meghirdette a XVII. kari tudományos diákköri konferenciát (TDK).

MIÚJSÁG.ZIP
A Sapientia EMTE marosvásárhelyi diákjai Miújság.zip néven diáklapot szerkesztenek. A hatodik évfolyamhoz érkezett kiadvány megjelentetését a Népújság kezdetektől abban a reményben támogatja, hogy a magyar médiának és kommunikációs térnek felkészült és hiteles szereplői lesznek az itt publikáló diákok. A lap főszerkesztőjét, Szász Gyopárt arra kértük, hogy egy újságoldalnyi írással vendégeskedjenek a Népújságban. Reméljük, lesz folytatása, és rendszeresen jelen lesznek lapunkban. Karácsonyi Zsigmond főszerkesztő

Gyere velem a Parlamentbe – és nem csak…
Gyere velem a Parlamentbe! címen Csép Éva Andrea RMDSZ-es képviselő megnyitotta a parlament – és nem csak – kapuit a Sapientia EMTE kommunikáció és közkapcsolatok szak harmadéves diákjai előtt november 6-án.

Az egyetem napja a Sapientián - Tizenhat év távlatából
A marosvásárhelyi karon ünnepelte kedden az egyetem napját a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem. Az ünnepségen átadták az egyetemi díjakat és tiszteletbeli címeket, illetve felavatták a diákotthon új épületszárnyát, és felszentelték az ehhez tartozó kápolnát. A délután folyamán kötetlen programokon ünnepeltek együtt a diákok és a tanárok.

Felavatták a Sapientia Campusának új épületszárnyát
A Sapientia EMTE ma – október 3-án – ünnepli az Egyetem Napját, a 16 éve alapított önálló erdélyi tudományegyetem első tanévnyitójának emlékére.

Sapientia.ro

Sapientia - Erdélyi Magyar Tudományegyetem

Sapientia EMTE

A Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem a romániai magyarság önálló egyeteme Európában, melynek célja nemzeti közösségünk oktatásának és tudományos életének elismert szakmai színvonalon való művelése.

Kapcsolat

Marosvásárhelyi Kar

Marosvásárhely/Koronka,  Calea Sighișoarei nr. 2.
Postacím: 540485 Târgu-Mureş, O.p. 9, C.p. 4


Tel: +40 265 206 210, fax: +40 265 206 211
E-mail: office@ms.sapientia.ro

btz webdesign