Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem – Marosvásárhelyi Kar – ms.sapientia.ro

sapientia.ro

Főoldal / Alapképzésről bővebben / Alapképzési tanulmányi programjaink /

Kommunikáció és közkapcsolatok szak

 
Képzési ág: Kommunikációtudomány
Szak: Kommunikáció és közkapcsolatok
Képzés időtartama és formája: 3 éves nappali alapképzés
Helyek száma: 50 (15 tandíjmentes, 25 költség-hozzájárulásos - 400 EUR/év, 10 tandíjas - 750 EUR/év)
Online iratkozás: https://felveteli.sapientia.ro/

A szak leírása

Az információ, az internet világában a kommunikáció mindenhová beférkőzött. Nemcsak a hétköznapokban, hanem a szervezeti életben is kulcsfontosságú lett az átfogó kommunikációs tevékenységek szervezése. Arculatépítés, szervezeti kapcsolattartás, rendezvényszervezés, kampánytervezés, reklámkommunikáció, tárgyalástechnikák, fotó-videó, multimédia, online kommunikáció, rádió és televízió, nyomtatott újságírás azok a területek, amelyeken a kommunikációs és PR (közkapcsolatok) szakember egyaránt otthonosan mozog.

A szakon oktatott főbb tantárgyak

  • elméleti ismeretek: interkulturális kommunikáció, intézményi kommunikáció, kommunikációs jog, sajtótörténet, kommunikációelmélet, stilisztika és stílusgyakorlat, tömegkommunikációs rendszerek, reklám, marketing és menedzsment, sajtóműfajok, közkapcsolatok (public relation), művelődéstörténet és művészettörténet, szociológia, szociálpszichológia, politológia, tárgyalási technikák, fogyasztói magatartás.
  • gyakorlati ismeretek: rádiós ismeretek, fotó és videó, fotózsurnalizmus, kapcsolattartás a sajtóval, hírszerkesztés, PR-termék számítógépes előállítása, PR-termék előállítása audiovizuális eszközökkel, retorika.
  • specifikus ismeretek: PR a kultúrában, PR a gazdaságban, PR a turizmusban, PR a politikában, PR a civil szervezeteknél, a PR-szakember munkamódszerei.

Elhelyezkedési lehetőségek

Marketingasszisztens és -menedzser, reklámasszisztens és -menedzser, médiamenedzser, kommunikációs szakreferens, újságíró, sajtóreferens, sajtószóvivő, rádiós/televíziós riporter, szerkesztő, hírszerkesztő és -elemző, műsorvezető, PR-menedzser, sajtóasszisztens, reklámgrafikus, arculattervező designer.

A felvételi jegy összetétele

  • az érettségi vizsga átlaga – 50%
  • az érettségi vizsgán magyar nyelv és irodalom tantárgyból (illetve román nyelv és irodalom – amennyiben a jelentkező román nyelvű gimnáziumban tanult) elért jegy – 50%

Felvételi kedvezmények

Megjegyzések

A Kari Felvételi Bizottság a felvételi jegy kiszámításánál figyelembe veszi a különböző tantárgyversenyeken vagy teszteken elért eredményeket.  A tantárgyversenyek és tesztek pontos listája, valamint az elért eredmények beszámításának módja elérhető a www.ms.sapientia.ro honlapon. A jelentkező a felvételi díj kifizetése alól nem mentesül.

Amennyiben a jelentkező több szakra is felvételt nyert, csak egy szakot végezhet tandíjmentes helyen.
A választott szak profiljának megfelelő tantárgyak, amelyek esetében figyelembe veszik a különböző tantárgyversenyek és tesztek eredményeit a felvételi jegy kiszámítása során:

  • Kommunikáció és közkapcsolatok, valamint az egészségügyi szakpolitikák és szolgáltatások szakok esetében: magyar nyelv és irodalom, pszichológia.

További információk

Marosvásárhelyi Kar

Târgu-Mureş/Corunca (Marosvásárhely/Koronka), şoseaua Sighişoarei (Segesvári út) 1C.  (26, 27, 44-es közszállítási vonal – Maxi Taxi – végállomása.
Tel: +40 265 206 210, fax: +40 265 206 211
Postacim: 540485 Târgu-Mureş, O.p. 9, C.p. 4
E-mail: office@ms.sapientia.ro