Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem – Marosvásárhelyi Kar – ms.sapientia.ro

sapientia.ro

Főoldal / Hírek /

Kossuth Lajos mellszobra a Sapientián!

A Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem Műszaki és Humántudományok Karán kerül sor Kossuth Lajos mellszobrának felállítására, amelyet Simon János, marosvásárhelyi születésű vegyészmérnök és baráti köre adományozott az egyetemnek.

A szobor rövid története
 
A Maros Megyei Múzeum munkatársai a néprajzi részleg felújítási munkálatai közben, 2012-ben megtalálták Kossuth Lajos 1892-ben készített mellszobrának gipszmintáját, amely Pokorny Attila szobrászművész műhelyébe került. A megrongált állapotban levő kiváló alkotás restaurálása során kiderült, hogy a szobrot 1892-ben az 1852–1919 között élt Kiss György készítette, akinek olyan alkotásai ismertek, mint a budapesti Hősök terén álló Millenniumi emlékmű Károly Róbert király szobra, illetve a Parlament számos kül- és beltéri szobra.
 
A budapesti Szabó öntödében 2012 október végére elkészült a bronz mellszobor, majd 2013 elejére Csíkszeredában elkészítették a gránit talapzatot. 2014 márciusától a mellszobor a Magyarország Csíkszeredai Főkonzulátusára került.
 
A mellszobor leleplezését övező ünnepélyes programra 2015. május 24-én, Pünkösd vasárnap, délután 16.00 órától kerül sor. 
 
Közreműködnek: 
Buta Árpád, előadóművész
Bordi Géza, művészettörténet tanár
Bodolai Balázs, színművész
Györffy András, színművész
Marosvásárhelyi Filharmónia zeneművészei 
 
Szeretettel várjuk egyetemi közösségünk minden kedves tagját!