Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem – Marosvásárhelyi Kar – ms.sapientia.ro

sapientia.ro

Főoldal / Hírek /

ECN 2012

Az idén május 12-én kerül megrendezésre a Sapientia-ECN nemzetközi programozói és matematika csapatverseny.

A Sapientia EMTE marosvásárhelyi Műszaki és Humántudományok Kar Matematika-Informatika Tanszéke immár hetedik alkalommal szervezi meg a Sapientia-ECN versenyt. Idén tizenkilenc  programozó csapat méri össze a tudását, míg a matematika szekcióban öt csapat  lép versenybe. A verseny egyik jellemzője, hogy egyetemi hallgatók és középiskolás diákok váll-vállvetve küzdenek.

A programozás szekcióban a háromtagú csapatok egy számítógéppel rendelkeznek (a campus aulájában kiépített hálózatban), és 10 feladatot kell megoldaniuk 5 óra alatt. A verseny angol nyelven folyik. Bár az egyetemi csapatok ugyanazt a feladatsort kell, hogy megoldják, mint a középiskolások, a verseny támogatói külön díjazzák őket. A matematika verseny (4 feladat) magyar nyelven zajlik, csak középiskolás csapatok részére. A Sapientia EMTE marosvásárhelyi Műszaki és Humántudományok Kara mindkét szekcióban, az első három helyezett középiskolás csapat tagjait felveszi tandíjmentes, ösztöndíjas helyekre bármelyik szakot választanák is. A versenyt elismerték az ACM programozói világverseny dél-kelet Európai döntője első előselejtezőjének a kolozsvári régióban. Ez azt jelenti, hogy e régió egyetemeiről további csapatok tízei kapcsolódnak be on-line módon a sapientiás versenybe.
A verseny célkitűzései közé tartozik a kapcsolatok kiépítése és ápolása az Kárpát-medence egyetemi központok között, a Sapientia és az erdélyi középiskolák között, valamint a diákság és a régió IT cégei között. Örömmel vettük tudomásul, hogy a tavalyhoz képest kétszer annyi informatikai cég érdeklődik a verseny, valamint a Sapientia EMTE marosvásárhelyi Műszaki és Humántudományok Kar Informatika szakos hallgatói iránt.

A benevezett csapatok listáját a verseny hivatalos honlapján megtalálják: http://mitis.ro/ecn/pages/p_participants.php?lang=ENG&UserAction=-1&