Hallgatói munkaerőpiaci elvárások és lehetőségek, munkaattitűdök, tanulás melletti munka jellemzői - KÉRDŐÍV

Sapientia.ro Sapientia.ro
Neptun  Moodle  ISSUU  Könyvtár 
Hallgatói munkaerőpiaci elvárások és lehetőségek, munkaattitűdök, tanulás melletti munka jellemzői - KÉRDŐÍV
Hallgatói munkaerőpiaci elvárások és lehetőségek, munkaattitűdök, tanulás melletti munka jellemzői - KÉRDŐÍV
Hallgatói munkaerőpiaci elvárások és lehetőségek, munkaattitűdök, tanulás melletti munka jellemzői - KÉRDŐÍV
2024. február 26.

Dr. Szőcs Andor Hallgatói munkaerőpiaci elvárások és lehetőségek, munkaattitűdök, tanulás melletti munka jellemzői című kutatása kapcsán egy kérdőív kitöltésével járulhattok hozzá a kutatás sikerességéhez, valamint értékes nyereményeket is nyerhettek. 

A kérdőív itt érhető el.


Gratulálunk hallgatóinknak (7 fő), akik a hallgatói munkaerőpiaci kutatás részeként eddig kisorsolásra kerültek. Bíztatunk másokat is a kutatásban való részvételre, újabb sorsolás egy hét múlva + még hátravan 2 db VIBE fesztivál jegy + a wellness hétvége főnyeremény is!


Ha még nem töltötted ki a kérdőívet, kattints: https://online-kerdoiv.com/index/v/h/SAPI2024

     

XXV. Erdélyi Műszaki Tudományos Diákköri Konferencia
A Temesvári Magyar Diákszervezet (TMD) és a Sapientia EMTE Marosvásárhelyi Karának Hallgatói Önkormányzata (msHÖK) az Erdélyi Magyar Műszaki Tudományos Tanács szakmai irányításával meghirdeti a XXV. Erdélyi Műszaki Tudományos Diákköri Konferenciát (MTDK 2024).

XXVII. Agrártudományi Erdélyi Tudományos Diákköri Konferencia (ETDK)
A Hallgatói Önkormányzat (msHÖK) és a Sapientia EMTE Marosvásárhelyi Kara meghirdeti a XXVII. Erdélyi Tudományos Diákköri Konferencia Agrártudományi Szekcióját (Agrártudományi ETDK).

XXIII. Kari Tudományos Diákköri Konferencia (TDK) - Felhívás
A Hallgatói Önkormányzat (msHÖK) és a Sapientia EMTE Marosvásárhelyi Karának Tudományos Diákköri Tanácsa meghirdeti a XXIII. Kari Tudományos Diákköri Konferenciát-, (msTDK 2024).

Erasmus+ Open Doors tájékoztató és beszélgetés 2024
Kíváncsi vagy, hogy milyen lehet az Erasmus+ programban részt venni, külföldön tanulni ösztöndíjjal?

Erasmus+ hallgatói pályázati felhívás: szakmai gyakorlat mobilitás (2024 nyara) és tanulmányi mobilitás (2024/25-ös tanév)
A Sapientia EMTE pályázatot hirdet az Európai Unió Erasmus+ Programjának támogatásával hallgatók számára szakmai gyakorlat mobilitáson való részvételre 2024 nyarán, és hosszú (egyetemi féléves) tanulmányi mobilitáson való részvételre a 2024/2025-ös tanévben.

Process Implementation with No-Code IT Solutions
2024. február 27-én, 13 órától a 114-es teremben előadást láthattok a cég részéről, ahol egy versenyen való részvételre is lehetőséget kaptok.

Szociális ösztöndíj pályázat 2023/2024, II. félév
A 2023/2024-es tanév II. félévére szociális ösztöndíjat igénylő hallgatók 2024. február 26 – március 18 között nyújthatják be ösztöndíj pályázatukat a szocialis.osztondij@ms.sapientia.ro email címre.

Codespring - Üdv a fedélzeten!
A Kiss Elemér Szakkollégium 2024. február 27-ei ülésszakán bemutatásra kerül a Codespring mentorprogram elsőéveseknek Marosvásárhelyen című képzést.

Erasmus+ hallgatói mobilitás pályázati felhívás Kommunikáció szakosok számára: Rövid vegyes tanulmányi mobilitáson való részvétel vegyes intenzív program (BIP) keretében
A Sapientia EMTE Marosvásárhelyi és Csíkszeredai Kara pályázatot hirdet Kommunikáció és közkapcsolatok szakos, Kommunikáció és PR szakos, valamint Kommunikáció és közkapcsolatok mesterképzés szakos hallgatók számára az Európai Unió Erasmus+ Programjának támogatásával rövid vegyes tanulmányi mobilitáson való részvételre vegyes intenzív program (BIP) keretében.

Nagyszabású fejlesztés a Sapientia EMTE-n: frissített digitális eszköztárral kezdődik az új félév
A Sapientia EMTE 2022-ben elnyert egy nagyszabású, 2,4 millió euró értékű digitalizációs pályázatot, melyet az oktatás és kutatás fejlesztésére fordítanak. A PNRR: Alapok a modern és megreformált Romániáért! keretében kapott támogatás segítségével már egy sor olyan beruházást megejthetett az intézmény, melynek köszönhetően a hallgatók a mai trendeknek megfelelő oktatási és kutatási szoftverekkel, eszközökkel dolgozhatnak akár a következő félévben is, így a megszerzett tudásnak köszönhetően pedig kompetensebb szakemberekké válhatnak.

Pályázat kari oktatói minősítési pótlék megítélésére a 2024-es évre
A Sapientia EMTE Marosvásárhelyi Kara pályázatot hirdet az oktatók minősítési bérkiegészítésére.

Erdélyi Erzsébet Tábor: Jelentkezési felhívás 2024
Az Alapítvány célja, hogy az Erzsébet-táborokban izgalmas és élménydús programokon keresztül biztonságos, ugyanakkor önfeledt és tartalmas kikapcsolódást biztosítson a gyermekek számára.

Téli pótvizsgabeosztás 2024
A 2023/2024-es tanév téli pótvizsgabeosztása itt követhető.

PROCRASTINATION And The Myth Of The Lazy Student: Sascha D. Kasper előadása
A Kiss Elemér Szakkollégium 2024. évi februári ülésszakán, 2024. február 20-án 12:30 órától a 114-es teremben PROCRASTINATION And The Myth Of The Lazy Student címmel Sascha D. Kasper és a 3SS cég munkatársai tartanak előadást.

Találkozzunk a 24. Educatio Nemzetközi Oktatási Szakkiállításon!

XXIX. Fiatal Műszakiak Tudományos Ülésszaka
XXIX. Fiatal Műszakiak Tudományos Ülésszakára 2024. március 21–22. között kerül sor Kolozsváron, a Sapientia EMTE Marosvásárhelyi Kara,az EME Műszaki Tudományok Szakosztálya és az Óbudai Egyetem Bánki Donát Gépész és Biztonságtechnikai Mérnöki Kara közös szervezésében.

Legyél Te is Sapis reklámarc! 2024
A Sapientia EMTE Marosvásárhelyi Kara önkéntes kampányarcokat toboroz, akik egy fotózás alkalmából az egyetemi mindennapokat és a szakok sajátosságait elevenítik meg.

Népszerűnek bizonyult a Sapientia EMTE standja az Educatión
A 2024. január 11–13. között zajló oktatási szakkiállításon évről évre nagyobb érdeklődést mutatnak a középiskolások egyetemünk standja iránt, visszaigazolva, hogy Magyarországon is valós továbbtanulási alternatívát jelent a Sapientia EMTE. Az Educatio Nemzetközi Oktatási Szakkiállításra évente mintegy 50.000 középiskolás érdeklődő látogat el, akik idén 150 kiállítóval ismerkedhettek meg.

Vizsgaidőszakban szombaton is nyit a könyvtár - 2024

Álláshirdetés - Óraadói állások a 2023/2024-es tanév II. félévére

Pályázati kiírás tanársegédi állás betöltésére – 2023/2024-es tanév II. félévétől: Alkalmazott Társadalomtudományok Tanszék
A Sapientia EMTE Marosvásárhelyi Kara pályázatot hirdet meghatározott időre szóló tanársegédi állások betöltésére a 2023/2024-es egyetemi év második félévétől.

Téli vizsgabeosztás 2024
A 2023/2024-es tanév téli vizsgabeosztása itt követhető.

Neuronhálók alkalmazása forma és beszédfelismerésben – dr. Dávid László előadása
A Kiss Elemér Szakkollégium 2023. évi decemberi ülésszakán, 2023. december 19.-én, dr. Dávid László tart előadást Neuronhálók alkalmazása forma és beszédfelismerésben címmel a 230-as előadóteremben, 13:30 órai kezdettel.

Felkészülés a családi életre - Meghívott szakemberek előadásai
Szeretettel várunk a családalapítást támogató projektünk, az Evita+ záró rendezvényére 2023. december 18-án, 14:30 perctől a C07-es terembe.

Kós Károly-díjjal tüntették ki Dávid Lászlót
Az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT) megalakulásának huszadik évfordulóját ünnepelték december 9-én a kolozsvári Vallásszabadság Házában. Az esemény keretében átadták az EMNT által alapított Kós Károly-díjakat is, melynek kitüntetettjei Dávid László volt rektorunk, a Sapientia EMTE szenátusának elnöke, valamint Németh Zsolt Bocskai-díjasunk, az Országgyűlés külügyi bizottságának elnöke voltak.

Könyvbemutató: "Nem a mennyiség, hanem a minőség a szellemi erőnek sarkalata" Köszöntőkötet dr. Pletl Rita tiszteletére
A Sapientia EMTE Marosvásárhelyi Karának Alkalmazott Nyelvészeti Tanszéke szeretettel meghívja Önt a Pletl Rita professzor asszony tiszteletére kiadott köszöntőkötet bemutatására 2023. december 13-án, 15:30 órától a C07-es teremben.

Pályázati kiírás tanársegédi állás betöltésére – 2023/2024-es tanév II. félévétől: Gépészmérnöki Tanszék
A Sapientia EMTE Marosvásárhelyi Kara pályázatot hirdet meghatározott időre szóló tanársegédi állások betöltésére a 2023/2024-es egyetemi év második félévétől.

ALPROSYS Célgépgyártó Kft. bemutató a Sapientián
Az ALPROSYS Célgépgyártó Kft. részéről Dorultán Péter üzletfejlesztési vezető tart bemutatót és vázolja fel a helyi munkalehetőségeket az érdeklődők számára 2023. december 12-én 12:30 órai kezdettel a 114-es teremben.

TDK-s elismerések hallgatóknak és oktatóknak - az OTDT kitüntetésátadó ünnepi ülése
Az Országos Tudományos Diákköri Tanács 2023. november 24-én tartotta kitüntetésátadó ünnepi ülését a 36. OTDK befejezése alkalmából, a Zeneakadémia Nagytermében. A Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem Marosvásárhelyi Karát dr. Domokos József, egyetemi docens képviselte a 36. OTDK Informatikatudományi Szekció ügyvezető elnöki minőségében.

Európai Innovatív Oktatási Díjban részesült a Kristálytiszta Elektronika Projekt
Európai Innovatív Oktatási Díjban részesült a Kristálytiszta Elektronika Projekt, amelyben oktatóink is szerepet vállaltak.

Márton Áron-ösztöndíj a tehetséges külhoni magyar fiatalok tudományos-kutatói tevékenységének támogatására
A Külgazdasági és Külügyminisztérium ösztöndíjpályázatot hirdet a 2023/2024-es tanévben szülőföldjükön felsőoktatási intézményekben tanulmányokat folytató, határon túli magyar hallgatók és vezetőtanáraik részére a Balassi Bálint-ösztöndíjprogram Márton Áron tehetséggondozó ösztöndíjában való részvételre.

Megjelent a Hunyadi János ösztöndíj 2023/2024-es tanév tavaszi szemeszterére vonatkozó felhívása
Magyarország Kulturális és Innovációs Minisztériuma és a Tempus Közalapítvány közösen pályázatot hirdet Hunyadi János Ösztöndíjra.

Nyilvános egyetemi előadás Vincze Loránt EP-képviselővel
Szeretettel várunk mindenkit december 8-án, pénteken 12 órától a marosvásárhelyi Sapientia EMTE C07-es termébe!

XIX. Agrártudományi Konferencia – az agrárium globális és lokális kihívásairól
2023. december 8-án, pénteken kerül megszervezésre a XIX. Agrártudományi Konferencia, melynek a Sapientia EMTE Sepsiszentgyörgyi Kara ad otthont. Az előadás-sorozat keretében idén a globális és lokális kihívásokra keresünk megoldásokat.

Módszertani problémák a Magyar Nemzeti Helynévtár fejlesztésében
A Magyar Nemzeti Helynévtár Programról tartanak konferenciát a MNHP Irányító Testületének tagjai december 8-án, csütörtök 12 órától a Sapientia EMTE Marosvásárhelyi Karán.

Az agyi MRI felvételek automatikus kiértékelésének kihívásai és nehézségei - Dr. Szilágyi László előadása
A Kiss Elemér Szakkollégium szervezésében a Sapientia EMTE Marosvásárhelyi Karának Villamosmérnöki Tanszéke részéről Dr. Szilágyi László, egyetemi tanár tart előadást Az agyi MRI felvételek automatikus kiértékelésének kihívásai és nehézségei címmel.

Dr. Kása Zoltán emeritus professzorunk tartott előadást a Bolyai Farkas Elméleti Líceumban
Bolyai János hosszú útja a hírnév felé címmel tartott előadást dr. Kása Zoltán emeritus professzorunk a marosvásárhelyi Bolyai Farkas Elméleti Líceumban.

Gróf Mikó Imre-emléklappal tüntették ki dr. Hollanda Dénes, emeritus professzorunkat
Dr. Hollanda Dénes gépészmérnököt, a Sapientia EMTE emeritus professzorát az Erdélyi Múzeum-Egyesület tüntette ki az EME Műszaki tudományok szakosztályában kifejtett munkássága, az erdélyi magyar nyelvű műszaki felsőoktatás megalapításáért és a gépészet területén végzett egyetemi oktatói tevékenysége és kutatómunkája elismeréséül.

Balázs Ferenc Ifjúsági díjjal tüntették ki hallgatóinkat
Nagy-György Kriszta végzett Tájépítész, valamint Szőcs Krisztina III. éves Gépészmérnöki szakos hallgatónk érdemelte ki a díjat.

Tizedik alkalommal jutalmazta a magyar állam Agrárminisztériuma karunk hallgatóit
Az idei díjjazottaink Kelemen Tamás, Hideg Katalin és Gyepesi Eszter kertészmérnök valamint Birton Panna Andrea, Baróthi Lóránt László és Korodi Bíborka tájépítész szakos hallgatók.

Jenei Dezső díjjal jutalmazták oktatónkat
Dr. Forgó Zoltán, egyetemi docens, a Gépészmérnöki Tanszék vezetője a Kolozsvárott megszervezett XXIV. Műszaki Tudományos Ülésszaka keretében Jenei Dezső díjat kapott a magyar műszaki tudományosságért kifejtett tevékenységéért.

Újra indul az NTP Start Program
A Nemzeti Tehetség Központ és a Design Terminal újra összefogott, hogy megtalálják azokat a 18-27 év közötti legkiválóbb fiatal tehetségeket, akiknek akár 8 millió forintos támogatást, üzleti képzést és közösséget biztosítanak az elinduláshoz, hogy végül Magyarországon kamatoztathassák tudásukat és építsenek sikeres vállalkozást.

MTA DAB Pro Cooperatione érmével tüntették ki oktatónkat, dr. Bitay Enikőt
A Magyar Tudomány Ünnepe debreceni nyitóünnepségén, november 8-án került sor a Magyar Tudományos Akadémia Debreceni Területi Bizottsága által adományozott kitüntetések átadására. Bitay Enikő akadémikus, az EME elnöke kiváló tudományos és tudományszervező munkája elismeréseként vehette át a MTA DAB Pro Cooperatione érmét.

MTNE 2023 - XXIV. Műszaki Tudományos Ülésszak
2023. november 18-án 9 órai kezdettel kerül megrendezésre a XXIV. Műszaki Tudományos Ülésszak a Sapientia EMTE központi épület, a Bocskai-ház nagy előadóterme, Mátyás király/Matei Corvin u. 4. szám alatt.

Közel 4000 magyar középiskolás ismerkedhetett a Sapientiával
Újra házhoz ment a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem: a felvételi tájékoztató körút során a képzési kínálatról és a sapientiás életről szóló kérdésekre kaptak választ az ország magyar középiskolásai. A Sapientia EMTE önkéntes hallgatóiból álló csapatok 2023. november 6–10. között 45 településre látogattak el, összesen 85 iskolában tartottak bemutatót.

A Magyar Tudomány Napja Erdélyben 2023
2023. november 17-én, pénteken kerül megrendezésre a Magyar Tudomány Napja Erdélyben 2023 esemény az Erdélyi Múzeum-Egyesület és a Kolozsvári Akadémiai Bizottság szervezésében, amelynek partnere a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem is.

Digitális Kaláka Hackathon
Az IT Plus klaszter az idén is megszervezi a Digitális Kaláka hackathont, december 8-10 között, Székelyudvarhelyen.

„Semmiből egy új, más világot teremtettem” – Bolyai János-emlékkiállítás
Az UNESCO Magyar Nemzeti Bizottság javaslatára az idei esztendőt az UNESCO Bolyai emlékévnek nyilvánította: Bolyai János híres „temesvári levelének” 200. évfordulójára, a nemeuklidészi geometria felfedezésére emlékezve.

Innover Nap 2023 - program
2023. december 12-én, 12 órától kerül megszervezésre a 114-es teremben az Innover Nap.

Versenyfelhívás: VI. Innover - Innovációs csapatverseny
2024. május 7-én kerül megszervezésre a VI. Innover - Innovációs csapatverseny.

V. Innover: Innovációs Csapatverseny - Eredmények
Ötödik alkalommal rendeztük meg az Innover: Innovációs Csapatversenyt a Marosvásárhelyi Karon.

Limitl3SS márkájú jótékonysági hackathon: Hack4Zoo
Minden évben, a karácsonyi időszakban a 3SS megpróbál jobbnak lenni, segíteni másokon, a legjobbat adni magából. Idén arra szeretnék kérni Önöket, hogy ajándékozzák a legértékesebb értéküket, az idejüket, egy közös cél érdekében.

Kiss Elemér Kreatív Programozói és Matematikai tábor 2023
Eredményes és eseménydús hétvégét zártunk a november 3-5. között megszervezett Kiss Elemér táborban, melyen középiskolás és egyetemista diákok is részt vettek.

Elsősegély felkészítő 2023
2023. november 14-én elsősegély felkészítőt szervezünk a Marosvásárhelyi Kar aulájában 12 órától.

Növényvédelmi mikrobiológia tematikájú szakelőadás
A Thiesz Rezső Szakkollégium keretében növényvédelmi mikrobiológia tematikájú szakelőadást szervez a Marosvásárhelyi Kar Kertészmérnöki Tanszéke. Az előadást dr. Karacs Végh Anita, a MATE oktatója tartja.

Get Incub.Ed 2.0
Angol és román nyelv fókuszú képzési lehetőséggel találkozhattok igazán modern eszközök és tematikák által. Készülnek Számotokra AR technológiával, Chat GPT-vel és modern tanulási módszertannal.

GYÁSZHÍR: Elhunyt dr. Jakab Sámuel tiszteletbeli professzorunk
A Sapientia EMTE munkaközössége mély megrendüléssel értesült dr. Jakab Sámuel tiszteletbeli professzor haláláról, aki meghatározó szerepet játszott az erdélyi magyar nyelvű felsőfokú agrárszakoktatás újraindításában.

Interaktív workshoppot tartottak a Művészeti Líceum diákjainak tájépítészeink
Az iskola másként hét alkalmával a Kertészmérnöki Tanszéken oktató kollegáink dr.Căbuz Andrea és drd.Tăslăvan Róbert előadást tartottak a képzésről és interaktív workshopba vonták be a Marosvásárhelyi Művészeti Főgimnázium érdeklődő diákjait.

Részt vettünk a 9. Digitális Székelyföld Konferencián
Kihívások és lehetőségek az IT felsőoktatásban című kerekasztal-beszélgetésben vett részt karunk dékánja, Dr. Domokos József a 9. Digitális Székelyföld Konferencia keretein belül.

The Dodekatheon - The Greek Gods of Sapientia Gólyabál 2023
2023. november 10-én kerül megszervezésre a The Dodekatheon - The Greek Gods of Sapientia Gólyabál.

Részt vettünk a "Facing postsocialist urban heritage" nemzetközi doktori konferencián
A tájépítészmérnöki szak oktatóinak a részvételével sikeresen lezajlott a "Facing postsocialist urban heritage" nemzetközi doktori konferencia, amelyre a budapesti Műszaki Egyetem Építészmérnöki Karának az Urbanisztika Tanszékén került sor.

Jelen voltunk a 28. Tiszántúli Növényvédelmi Fórumon
A Kertészmérnöki Tanszék oktatói október 24-26 időszakban részt vettek a 28. Tiszántúli Növényvédelmi Fórumon, amely ez alkalommal több kontinenst felölelő nemzetközi rendevényként volt megszervezve (The 10th International Plant Protection Symposium).

A DreamFlow zenekar videóklippjének adott otthont a Marosvásárhelyi Kar
A DreamFlow zenekar Föld felett című dalának videóklipjét a Marosvásárhelyi Kar főépületének tetjén forgatták.

Torockói terepgyakorlaton vettek részt tájépítészeink
A Sapientia EMTE másod-, harmad- és negyedéves tájépítész hallgatói és oktatói terepgyakorlaton vettek részt Torockón, találkoztak a helyi közösség, az önkormányzat képviselőivel a féléves tervezési feladat, a torockói kultúrtáj, a történeti település megújítási hallgatói terve keretében.

Éves szakmai tájépítész konferencián vettek részt oktatóink Csehországban
A tájépítészmérnöki szak delegált oktatóinak a részvételével sikeresen lezajlott az új egyetemi tanév elején az ECLAS(European Council of Landscape Architecture Schools) által a csehországi Brno-ban szervezett éves szakmai tájépítész konferencia.

Részleges hallgatói szenátus és kari tanács tag választás 2023 - Második forduló
Szavazni reggel 8 és éjfél között lehet 2023. október 24-én, kedden.

XGEN Next 100
Hibrid formában kerül megszervezésre az XGEN Next 100 konferencia 2023. november 22-én, Nagybányán.

X. JubileuMI PontKom
Idén tizedik alkalommal kerül megszervezésre a PontKom, a Sapientia EMTE Marosvásárhelyi Karának harmadéves kommunikáció és közkapcsolatok szakos hallgatói által.

Légy a Sapientia arca 2023 őszén!
2023 novemberében egyetembemutató körútra indulunk Erdélyben, és Téged várunk, hogy légy a Sapientia arca! Jelentkezési határidő: 2023. október 24.

Részleges szenátus és kari tanács tag választás 2023 - Szavazás
Szavazni a Neptun ETR-ben lehet 2023. október 17-én, kedden reggel 8 és éjfél között.

Pályázati felhívás: Makovecz Hallgatói Ösztöndíjprogram 2023/24-es tanév, II. félév
A Sapientia EMTE pályázatot hirdet hallgatók számára a Makovecz Hallgatói Ösztöndíjprogramban való részvételre, a 2023/2024-es tanév második félévében. A pályázati űrlap kitöltése és benyújtása, valamint a szükséges kötelező és opcionális iratok csatolása a Neptun webes felületén, a kérvény modulon keresztül lehetséges 2023. október 16 – október 31. között.

Álláshirdetés - Kapus (meghatározatlan időre)
A Sapientia EMTE Marosvásárhelyi Kara versenyvizsgát hirdet meghatározatlan időre szóló kapus állás betöltésére.

Gyászjelentés - Dr. Páy Gábor
Mély megrendelüsséel értesültünk arról, hogy kollegánk, mesteri szakunk oktatója, dr. Páy Gábor, a Nyíregyházi Egyetem egyetemi tanára 2023. október 12-én hosszú szenvedés után visszaadta lelkét Teremtőjének.

Ünnep: Egyetem Napja a Sapientia EMTE Marosvásárhelyi Karán
2012 óta minden év októberében első tanévnyitójának évfordulóját ünnepli a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem: a már hagyományossá vált Egyetem Napja alkalmából 2023. október 7-én gyűltek össze a meghívottak és az egyetemi közösség a Marosvásárhelyi Karon. Az aulában zajló ünnepségen köszöntőt mondott Tonk Márton rektor, Kelemen Hunor RMDSZ-elnök, Kató Béla püspök, a Sapientia Alapítvány Kuratóriumának elnöke, Domokos József, a házigazda kar dékánja, valamint Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes, akinek Bocskai-díjat adományozott az egyetem. Tiszteletbeli professzori címet vehetett át Bakk Miklós politológus, a Sapientia EMTE Kolozsvári Karának nyugalmazott docense, valamint professor emerita és emeritus címet vehettek át Pletl Rita és Gagyi József Pál marosvásárhelyi nyugalmazott professzorok. Rektori dicséretben részesült négy adminisztrációban dolgozó kolléga: Páll Zita intézményi Erasmus+ koordinátor, Kovács Gyöngyi volt főtitkár, Ungvári Zsuzsi kari PR-felelős és Lukács Ibolya tanszéki laboráns.

Szilágyi Aladár díjat kapott volt hallgatónk, Miska Brigitta
Miska Brigitta, a Háromszék sportújságírója kapta idén a Magyar Újságírók Romániai Egyesületének írott sajtó nívódíját, a Szilágyi Aladár-díjat.

Molnár Beáta-díj
Molnár Ibolya és Molnár Sándor, Molnár Beáta szülei, lányuk emlékére hallgatói díjat létesítenek. Molnár Beáta (1991–2022) Marosvásárhelyen született, a Művészeti Líceumban tanult, az egyetemi alapképzést a Sapientia EMTE Kommunikáció és közkapcsolatok szakán végezte Marosvásárhelyen, a mesterképzést a Babeş–Bolyai Tudományegyetem Kultúra és társadalom szakán Kolozsváron.

Kiss Elemér Kreatív Programozói tábor 2023 - Jelentkezés
A Matematika-Informatika Tanszék keretében működő Kiss Elemér Szakkollégium idén is megszervezi kreatív programozói táborát. Jelentkezni 2023. október 22-ig lehet.

Partnertalálkozót szerveztünk a Marosvásárhelyi Karon
A Horticulture 4.0 - Intelligens növényházak a kertészeti szakképzésben elnevezésű Erasmus+ projektünk keretében 2023. október 5-6 időszakban a Marosvásárhelyi Karon szerveztük a harmadik partnertalálkozót.

Teller Ede emlékéremmel tüntettük ki dr. Nyárádi Istvánt
2023. szeptember 26-án, a Sepsiszentgyörgyi Kar évnyitó ünnepségének keretében Teller Ede emlékéremmel tüntettük ki dr. Nyárádi István egyetemi docensünket.

Véradó kampány 2023
2023. október 12-én véradó kampányt szervezünk a Marosvásárhelyi Karon.

16. Új Média Konferencia
2023. október 6-án, délután 16 órai kezdettel egy rendhagyó Új Média Konferenciát tartunk online felületen és egy közös szövegolvasás ürügyével

Tenderfelhívás - Nyílászárók cseréje
A Sapientia EMTE Marosvásárhelyi Kara pályázatot hirdet nyílászárók cseréjére.

Szociális ösztöndíj pályázat 2023/2024, I. félév
A 2023/2024-es tanév I. félévére szociális ösztöndíjat igénylő hallgatók 2023. szeptember 26 - október 20 között nyújthatják be ösztöndíj pályázatukat a szocialis.osztondij@ms.sapientia.ro email címre.

Mentorprogramot hirdet a Kiss Elemér Szakkollégium és a Codespring
A 2023/2024-es év mentorprogramjáról szóló bemutatót 2023. október 3-án, 12:30 órától követhetik figyelemmel az érdeklődők a 114-es teremben.

Sapientia – 10 éve az Erasmus+ Programban! Új Erasmus+ pályázati felhívások!
A Sapientia EMTE a következő új Erasmus+ pályázatokat hirdeti a 2023/2024-es tanévre.

Balázs Ferenc ifjúsági díj 2023
Az Országos Magyar Diákszövetség idén is meghirdeti a Balázs Ferenc ifjúsági díjat, melyre várjuk a 2022–2023-as tanév során lezajlott Tudományos Diákköri Konferenciákon résztvevő diákok jelentkezését.

XXIV. Energetika-Elektrotechnika – ENELKO és XXXIII. Számítástechnika és Oktatás – SzámOkt Multi-konferencia
A konferencia kevésbé szakosított, célja nem az, hogy egy bizonyos szűk területen dolgozó kutatók munkáját csoportosítsa, hanem az, hogy egy átfogóbb képet nyújtson a magyar kutatók munkásságáról és eredményeikről. Ezért a SzámOkt konferencia nem a számítástechnikával foglalkozó rendezvények egyike, hanem az informatika területén dolgozó magyar kutatók/fejlesztők fóruma.

XXIX. Nemzetközi Vegyészkonferencia
Az Erdélyi Magyar Műszaki Tudományos Társaság (EMT) Kémia Szakosztálya 2023. október 25–28. között Marosvásárhelyen, a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetemen szervezi meg a XXIX. Nemzetközi Vegyészkonferenciát

Részt vettünk a XXXIII. Kandó Kálmán Nyári Egyetem programsorozatán
„Utazás az okos város körül”, avagy sikerrel zárult a XXXIII. Kandó Kálmán Nyári Egyetem programsorozata.

Részleges szenátus és kari tanács tag választás
A Sapientia EMTE Szenátusa 2023. július 14.-én elrendelte a részleges választások megszervezését a 2023/24 tanévben a kari tanácsokban, valamint Szenátusban megürült oktatói és hallgatói képviselői helyek betöltésére.

Alapképzés - Végleges őszi felvételi eredmények 2023
A 2023/2024-es tanév őszi felvételi végleges eredményei itt érhetőek el.

Szakmai workshopon vettek részt a fordító és tolmács szakos hallgatóink Budapesten
A Sapientia EMTE Marosvásárhelyi Karának fordító és tolmács szakos hallgatói dr. Imre Attila és dr. Sárosi M. Krisztina oktatók kíséretével részt vettek 2023. augusztus 26–31. között a LITHME (Language in the Human-Machine Era) workshop tevékenységein Budapesten, amelyre az Eötvös Loránd Tudományegyetem Fordító- és Tolmácsképző Tanszékén került sor.

Mesterképzés: Őszi felvételi eredmények 2023

Alapképzés - Őszi felvételi eredmények 2023
Alapképzéseink 2023-as őszi felvételi eredményei az első elosztási kör után.

Mesterképzés - 2023-as őszi felvételi vizsgajegyek
Az alábbi dokumentumok tartalmazzák a mesteri szakokra felvételizők által elért vizsgajegyeket a felvételi azonosító szerint rendezve.

Összerázó Hét 2023
Idén a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem Marosvásárhelyi Kara és a Hallgatói Önkormányzat (HÖK) partnerségében szeptember 18-22 között kerül megszervezésre az Összerázó Hét.

Alapképzés - 2023-as őszi felvételi vizsgajegyek

Felvételi vizsga 2023 ősz
A 2023-as őszi felvételi vizsgák helyszíne és időpontja.

Álláshirdetés – labortechnikusi állás betöltésére a Villamosmérnöki Tanszékre
A Sapientia EMTE Marosvásárhelyi Kara versenyvizsgát hirdet meghatározatlan időre szóló labortechnikusi állás betöltésére a Villamosmérnöki Tanszékre.

Fiatalok a komolyzene mellett - önkénteseket toboroz a Marosvásárhelyi Filharmónia
A Marosvásárhelyi Filharmónia önkéntes 14 év feletti diákokat és egyetemi hallgatókat toboroz azokra a hangversenyekre, melyeket az lntézmény hétről-hétre szervez.

Sapientia.ro

Sapientia - Erdélyi Magyar Tudományegyetem

Sapientia EMTE

A Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem a romániai magyarság önálló egyeteme Európában, melynek célja nemzeti közösségünk oktatásának és tudományos életének elismert szakmai színvonalon való művelése.

Kapcsolat

Marosvásárhelyi Kar

Marosvásárhely/Koronka,  Calea Sighișoarei nr. 2.
Postacím: 540485 Târgu-Mureş, O.p. 9, C.p. 4


Tel: +40 265 206 210, fax: +40 265 206 211
E-mail: office@ms.sapientia.ro

btz webdesign