A Magyar Érdemrend lovagkeresztjével tüntették ki dr. Tamási Zsolt-József óraadónkat

Sapientia.ro Sapientia.ro
Neptun  Moodle  ISSUU  Könyvtár 
A Magyar Érdemrend lovagkeresztjével tüntették ki dr. Tamási Zsolt-József óraadónkat
2024. április 8.

A Sapientia Alapítvány kurátora, a Sapientia EMTE Marosvásárhelyi Karának óraadó oktatója 2024. április 5-én, a II. Rákóczi Ferenc erdélyi fejedelemmé iktatásának 317. évfordulója alkalmából bemutatott katolikus szentmisén vehette át a kitüntetést Tóth László főkonzultól Marosvásárhelyen.

Dr. Tamási Zsolt-József egyben a Bolyai Farkas Elméleti Líceum aligazgatója, a II. Rákóczi Ferenc Római Katolikus Gimnázium volt igazgatója az elismerést szakmai és nevelői munkájáért, valamint az önálló katolikus oktatás elindításáért vívott harcban játszott szerepéért kapta meg Sulyok Tamás magyar köztársasági elnöktől. A Keresztelő Szent János plébániatemplomban tartott ünnepi szentmisét követő díjátadón Tóth László csíkszeredai főkonzul kiemelte, hogy a kitüntetett méltó példakép a marosvásárhelyi magyar közösség számára, aki szakmai és közéleti feladatvállalásai mellett a római katolikus egyház aktív tagja is.

„Tamási Zsolt alkotó és alakító ember. Igazgatóként figyelemmel kíséri és segíti a diákok fejlődését, inspirálja és ösztönzi a környezetét (…) Számos közösségi áldozatvállalása mellett saját bevallása szerint számára mégis a legfontosabb, hogy a közösségi és munkaköri teendő között a család számára jelen tudjon lenni, maradni. Példás családfő, szerető férj és három gyönyörű gyermek édesapja. Az erdélyi magyarság keresztény szellemben történő nevelését szolgáló és az egyháztörténet oktatása terén is kiemelkedő munkája, valamint odaadó intézményvezetői, tehetséggondozói és közösségszervezői tevékenysége elismeréseként Sulyok Tamás köztársasági elnök úr Tamási Zsolt részére a Magyar Érdemrend Lovagkeresztje kitüntetést adományozza” – hangzott el a méltatásban.

Szeretettel gratulálunk!

 

Fotók: Vincze Loránt Facebook-oldala

Hírek
2024-04-29
2024-04-29
2024-04-29
2024-04-24



Tagek

XXV. Erdélyi Műszaki Tudományos Diákköri Konferencia
A Temesvári Magyar Diákszervezet (TMD) és a Sapientia EMTE Marosvásárhelyi Karának Hallgatói Önkormányzata (msHÖK) az Erdélyi Magyar Műszaki Tudományos Tanács szakmai irányításával meghirdeti a XXV. Erdélyi Műszaki Tudományos Diákköri Konferenciát (MTDK 2024).

Electricity self-sufficiency in conditions of liberalized electricity market 2024 - Expert seminar
2024 április 10-12. között Marosvásárhelyen kerül sor az "Electricity self-sufficiency in conditions of liberalized electricity market 2024 - Expert seminar" rendezvényre a Continental Forum-ban.

Szakmai tanulmányúton vettek részt mechatronika szakos hallgatóink
A harmadéves mechatronika szakos hallgatóink szakmai tanulmányúton vettek részt az MVM Románia Úz völgyi vízierőműveknél.

XXV. Bányászati, Kohászati és Földtani Konferencia - BKF

Referendum – tájékoztatás
A 2024. évi egyetemi választások ütemezése szerint a rektorválasztás módját meghatározó egyetemi referendumra 2024. május 8-án kerül sor a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetemen 14:30 órától a 114-es teremben.

Autonomous Robotics and the Game Engines impact on Industry
Az Accenture és a Sapientia EMTE Marosvásárhelyi Kara közös szervezésében bemutatásra kerül az Autonomous Robotics and the Game Engines impact on Industry című előadás Sebesi Szabolcs Brunó és Török Sándor Péter által az Accenture cégcsoporttól.

Makovecz tanulmányúton vettek részt a fordító és tolmács szakos hallgatóink Budapesten
A Sapientia EMTE Marosvásárhelyi Karának fordító és tolmács szakos hallgatói a Makovecz-ösztöndíj támogatásával 2024. március 20. és 22. között részt vettek az Eötvös Loránd Tudományegyetem és az Országos Fordító- és Fordításhitelesítő Iroda által szervezett Piacorientáltság és versenyképesség a nyelvi közvetítésben: képzés, kutatás, gyakorlat című nemzetközi fordítástudományi konferencián.

Oklevelek átvétele a Marosvásárhelyi Karon 2024
Átvehetők az oklevelek a Marosvásárhelyi Karon, 2024. április 9.-én, kedden 10:00-18:00 óra között, illetve 10.-én, szerdán 9:00-11:00 óra között a 130-as teremben, a 2023-ban, illetve a korábban államvizsgázott hallgatók számára is.

Álláshirdetés - Takarító (meghatározatlan időre)
A Sapientia EMTE Marosvásárhelyi Kara versenyvizsgát hirdet 8 órás meghatározatlan időre szóló takarítói állás betöltésére.

Dr. Gyenge Csaba-emlékdíjat kapott Egyed-Faluvégi Erzsébet kiemelkedő kutatási tevékenysége elismeréséül
Az Erdélyi Múzeum-Egyesület Műszaki Tudományok Szakosztálya Egyed-Faluvégi Erzsébet részére dr. Gyenge Csaba-emlékdíjat adományozott kiemelkedő kutatási tevékenysége elismeréséül.

A Nemzeti Közszolgálati Egyetem hallgatói látogattak hozzánk
A Nemzeti Közszolgálati Egyetem hallgatói látogattak hozzánk dr. Németh András alezredes kíséretében.

1. Tavaszi karrierbörze
Első alkalommal, idén április 5-én rendezik meg (egyedi módon egy szintén helyi vállalkozás, a Celiqum képében) az 1. Tavaszi karrierbörzét, amelyre szeretettel várják a hallgatókat, főként a végzősöket, akik karrier választás előtt állnak.

SapiLineTracer powered by Accenture
SapiLine Tracer Masterclass nevű rendezvényt szervez a Sapientia EMTE Marosvásárhelyi Kara az Accenture cégcsoporttal 2024. április 13. és 16-án.

Accenture Industry X: TDK-tagozat a Sapientián
Az idei Tudományos Diákköri Konferencián egy párhuzamos tagozatot is indítunk, amelyben azok a dolgozatok lesznek értékelve, amelyek a leginkább illeszkednek az Accenture Industry X elképzeléshez.

IT Plus Mentorprogram 2024
A Kiss Elemér Szakkolégium március 26-ai ülésszakán bemutatjuk, hogy milyen programokkal készül az idei évben az IT Plus klaszter és a Harghita Business Center vállalkozói inkubátorház az egyetemisták számára.

Március 15 alkalmából nemzeti hőseink előtt tisztelgünk
Nemzeti hőseink emléke előtt tisztelegve koszorút helyeztünk el a Marosvásárhelyi Kar akadémiai közössége nevében a Kar főépületében lévő Kossuth-szobornál.

Eco Tiny House @ Business workshop a Marosvásárhelyi Karon
2024. március 26-án a 114-es teremben az Eco Tiny House csapata egy business workshopot tart az érdeklődő diákok számára 12 órai kezdettel.

XXIX. Fiatal Műszakiak Tudományos Ülésszaka
Huszonkilencedik alkalommal rendezzük meg a Fiatal Műszakiak Tudományos Ülésszakát az EME Műszaki Tudományok Szakosztálya, a Sapientia EMTE Marosvásárhelyi Kara és az Óbudai Egyetem, Bánki Donát Gépész és Biztonságtechnikai Mérnöki Karával közös szervezésében 2024. március 21-22 között.

When CAD meets programming: Mastering Workflow Optimization
A Kiss Elemér Szakkollégium 2024. március 19-i ülésszakán bemutatásra kerül a When CAD meets programming: Mastering Workflow Optimization című előadás Váncza Tibor által az Accenture cégcsoporttól.

EMTEr 2024 - Matematika, informatika és fizika verseny
2024. április 27-én ismét megszervezésre kerül az EMTEr: Matematika, informatika, fizika verseny!

Álláshirdetés - Tanszéki titkár (meghatározatlan időre)
A Sapientia EMTE Marosvásárhelyi Kar Gépészmérnöki Tanszéke munkatársat keres tanszéki titkári állásra.

Erasmus Open Doors 2024 - Beszámoló
2024. március 5-én 12 órától tartottuk az idei Erasmus Open Doors eseményt a Marosvásárhelyi Karon.

Make IT Easy Hackathon 2024
A Matematika-Informatika Tanszék idén is megszervezi a 48 órás hackathonját 2024. március 22-24 között.

Gördülő csapágyak felépítése, típusai és kenése bemutató 2024
A Gépészmérnöki Tanszék és a S.C. LECO Impex S.R.L. meghív minden érdeklődő oktatót és diákot a 2024. március 11-én tartandó előadásra, melyet a 130-as teremben tartanak 10:00 órai kezdettel a fent említett cég képviselői.

Sapientiás csapat nyerte a XV. KEK alumni foci kategóriáját
2024-ben félig kerek jubileumot ünnepelt a BEAC és az NKE társszervezésében megrendezésre kerülő rendezvény: a Kárpát-medencei Egyetemek Kupája 15. alkalommal került megrendezésre, ahol 5 országból és 50 egyetemről 110 csapat 1900 sportolója vett részt.

Szakmai tanulmányút – Pályázat Fordító és tolmács szakos hallgatók számára
A nyertes pályázóknak a Sapientia EMTE a Makovecz-programon belül biztosítja az utazási, illetve a szállásköltséget. A hallgatók ösztöndíjban is részesülnek.

Nyílt Napok a Marosvásárhelyi Karon 2024
2024. április pénteki napjain megnyitja kapuit a Marosvásárhelyi Kar az érdeklődők előtt. Amennyiben betekintenél az egyetem mindennapjaiba, ne hagyd ki a lehetőséget! A részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött.

A fák őrzői - előadás
A Romulus Guga hetedikes osztályos diákjai tartanak ökologikus előadást a C épület C07-es termében 2024. március 5-én, 13 órától.

Neves szakmai bizottságokba nevezték oktatónkat
Büszkék vagyunk rá, hogy munkaközösségünket erősíti, további jó munkát és szakmai előrelépéseket kívánunk!

How can work be fun? Tips & Tricks to fast track your career
A Kiss Elemér Szakkollégium 2024. március 5-i ülésszakán bemutatásra kerül a How can work be fun? Tips & Tricks to fast track your career című előadás Sergiu Ludusan és Ráduly Botond által a Lateral cégcsoporttól.

Könyvbemutató: Nyelvhasználat a romániai magyar online médiában
A Sapientia EMTE Marosvásárhelyi Karának Alkalmazott Nyelvészeti Tanszéke szeretettel meghívja Önt a Nyelvhasználat a romániai magyar online médiában című tanulmánykötet (Ábel Kiadó, 2023) bemutatójára.

Hallgatóink egészségtudományi TDK-konferencián vettek részt
Dr. Tóth-Batizán Emese Emőke óraadó oktatónk a bíráló bizottságban vett részt. Darvas Apollónia és Hella Anita III. éves, valamint Tőkés Kinga II. éves diákunk a Társadalomtudományok szekcióban mutatta be kutatását.

Álláshirdetés – labortechnikusi állás betöltésére a Villamosmérnöki Tanszéken
A Sapientia EMTE Marosvásárhelyi Kara versenyvizsgát hirdet meghatározatlan időre szóló labortechnikusi állás betöltésére a Villamosmérnöki Tanszékre.

Társadalomtudományi seregszemle 2024 - Beszámoló
Február 23-án, pénteken karunk adott otthont a Társadalomtudományi seregszemlének.

Domus ösztöndíjak 2024
A Domus ösztöndíjprogramok a Kárpát-medencében oktatói és kutatói munkakörben dolgozók tudományos kutatásainak előmozdítását, a tudományos előmenetelük elősegítését célozza meg.

Metszési bemutató 2024 - Beszámoló
Az idei évben, február 23-án, ismételten megszerveztük a Marosvásárhelyi Kar campusán, a gyümölcsfák télvégi fenntartó metszése című szakmai napunkat a Székely Gazdaszervezetek Egyesülete, az Erdélyi Múzeum Egyesület Agrártudományi Szakosztályának, a Visit Maros és a Sapientia EMTE Marosvásárhelyi Kar, Kertészmérnöki Tanszékének közreműködésével.

Farsangi Kosaras bál 2024
Farsangi Kosaras bált szervez a Sapientia Néptánccsoportja a Hallgatói Önkormányzat (HÖK) közreműködésével 2024. február 29-én, 20:30 órai kezdettel az aulában.

Hallgatói munkaerőpiaci elvárások és lehetőségek, munkaattitűdök, tanulás melletti munka jellemzői - KÉRDŐÍV
Dr. Szőcs Andor Hallgatói munkaerőpiaci elvárások és lehetőségek, munkaattitűdök, tanulás melletti munka jellemzői című dolgozata kapcsán egy kérdőív kitöltésével járulhattok hozzá a kutatása sikerességéhez, valamint értékes nyereményeket is nyerhettek.

Erasmus+ Open Doors tájékoztató és beszélgetés 2024
Kíváncsi vagy, hogy milyen lehet az Erasmus+ programban részt venni, külföldön tanulni ösztöndíjjal?

Erasmus+ hallgatói pályázati felhívás: szakmai gyakorlat mobilitás (2024 nyara) és tanulmányi mobilitás (2024/25-ös tanév)
A Sapientia EMTE pályázatot hirdet az Európai Unió Erasmus+ Programjának támogatásával hallgatók számára szakmai gyakorlat mobilitáson való részvételre 2024 nyarán, és hosszú (egyetemi féléves) tanulmányi mobilitáson való részvételre a 2024/2025-ös tanévben.

Process Implementation with No-Code IT Solutions
2024. február 27-én, 13 órától a 114-es teremben előadást láthattok a cég részéről, ahol egy versenyen való részvételre is lehetőséget kaptok.

Szociális ösztöndíj pályázat 2023/2024, II. félév
A 2023/2024-es tanév II. félévére szociális ösztöndíjat igénylő hallgatók 2024. február 26 – március 18 között nyújthatják be ösztöndíj pályázatukat a szocialis.osztondij@ms.sapientia.ro email címre.

Codespring - Üdv a fedélzeten!
A Kiss Elemér Szakkollégium 2024. február 27-ei ülésszakán bemutatásra kerül a Codespring mentorprogram elsőéveseknek Marosvásárhelyen című képzést.

Erasmus+ hallgatói mobilitás pályázati felhívás Kommunikáció szakosok számára: Rövid vegyes tanulmányi mobilitáson való részvétel vegyes intenzív program (BIP) keretében
A Sapientia EMTE Marosvásárhelyi és Csíkszeredai Kara pályázatot hirdet Kommunikáció és közkapcsolatok szakos, Kommunikáció és PR szakos, valamint Kommunikáció és közkapcsolatok mesterképzés szakos hallgatók számára az Európai Unió Erasmus+ Programjának támogatásával rövid vegyes tanulmányi mobilitáson való részvételre vegyes intenzív program (BIP) keretében.

Nagyszabású fejlesztés a Sapientia EMTE-n: frissített digitális eszköztárral kezdődik az új félév
A Sapientia EMTE 2022-ben elnyert egy nagyszabású, 2,4 millió euró értékű digitalizációs pályázatot, melyet az oktatás és kutatás fejlesztésére fordítanak. A PNRR: Alapok a modern és megreformált Romániáért! keretében kapott támogatás segítségével már egy sor olyan beruházást megejthetett az intézmény, melynek köszönhetően a hallgatók a mai trendeknek megfelelő oktatási és kutatási szoftverekkel, eszközökkel dolgozhatnak akár a következő félévben is, így a megszerzett tudásnak köszönhetően pedig kompetensebb szakemberekké válhatnak.

Pályázat kari oktatói minősítési pótlék megítélésére a 2024-es évre
A Sapientia EMTE Marosvásárhelyi Kara pályázatot hirdet az oktatók minősítési bérkiegészítésére.

Erdélyi Erzsébet Tábor: Jelentkezési felhívás 2024
Az Alapítvány célja, hogy az Erzsébet-táborokban izgalmas és élménydús programokon keresztül biztonságos, ugyanakkor önfeledt és tartalmas kikapcsolódást biztosítson a gyermekek számára.

Téli pótvizsgabeosztás 2024
A 2023/2024-es tanév téli pótvizsgabeosztása itt követhető.

PROCRASTINATION And The Myth Of The Lazy Student: Sascha D. Kasper előadása
A Kiss Elemér Szakkollégium 2024. évi februári ülésszakán, 2024. február 20-án 12:30 órától a 114-es teremben PROCRASTINATION And The Myth Of The Lazy Student címmel Sascha D. Kasper és a 3SS cég munkatársai tartanak előadást.

Találkozzunk a 24. Educatio Nemzetközi Oktatási Szakkiállításon!

XXVII. Agrártudományi Erdélyi Tudományos Diákköri Konferencia (ETDK)
A Hallgatói Önkormányzat (msHÖK) és a Sapientia EMTE Marosvásárhelyi Kara meghirdeti a XXVII. Erdélyi Tudományos Diákköri Konferencia Agrártudományi Szekcióját (Agrártudományi ETDK).

XXIII. Kari Tudományos Diákköri Konferencia (TDK) - Felhívás
A Hallgatói Önkormányzat (msHÖK) és a Sapientia EMTE Marosvásárhelyi Karának Tudományos Diákköri Tanácsa meghirdeti a XXIII. Kari Tudományos Diákköri Konferenciát-, (msTDK 2024).

XXIX. Fiatal Műszakiak Tudományos Ülésszaka
XXIX. Fiatal Műszakiak Tudományos Ülésszakára 2024. március 21–22. között kerül sor Kolozsváron, a Sapientia EMTE Marosvásárhelyi Kara,az EME Műszaki Tudományok Szakosztálya és az Óbudai Egyetem Bánki Donát Gépész és Biztonságtechnikai Mérnöki Kara közös szervezésében.

Legyél Te is Sapis reklámarc! 2024
A Sapientia EMTE Marosvásárhelyi Kara önkéntes kampányarcokat toboroz, akik egy fotózás alkalmából az egyetemi mindennapokat és a szakok sajátosságait elevenítik meg.

Népszerűnek bizonyult a Sapientia EMTE standja az Educatión
A 2024. január 11–13. között zajló oktatási szakkiállításon évről évre nagyobb érdeklődést mutatnak a középiskolások egyetemünk standja iránt, visszaigazolva, hogy Magyarországon is valós továbbtanulási alternatívát jelent a Sapientia EMTE. Az Educatio Nemzetközi Oktatási Szakkiállításra évente mintegy 50.000 középiskolás érdeklődő látogat el, akik idén 150 kiállítóval ismerkedhettek meg.

Vizsgaidőszakban szombaton is nyit a könyvtár - 2024

Álláshirdetés - Óraadói állások a 2023/2024-es tanév II. félévére

Pályázati kiírás tanársegédi állás betöltésére – 2023/2024-es tanév II. félévétől: Alkalmazott Társadalomtudományok Tanszék
A Sapientia EMTE Marosvásárhelyi Kara pályázatot hirdet meghatározott időre szóló tanársegédi állások betöltésére a 2023/2024-es egyetemi év második félévétől.

Téli vizsgabeosztás 2024
A 2023/2024-es tanév téli vizsgabeosztása itt követhető.

Neuronhálók alkalmazása forma és beszédfelismerésben – dr. Dávid László előadása
A Kiss Elemér Szakkollégium 2023. évi decemberi ülésszakán, 2023. december 19.-én, dr. Dávid László tart előadást Neuronhálók alkalmazása forma és beszédfelismerésben címmel a 230-as előadóteremben, 13:30 órai kezdettel.

Felkészülés a családi életre - Meghívott szakemberek előadásai
Szeretettel várunk a családalapítást támogató projektünk, az Evita+ záró rendezvényére 2023. december 18-án, 14:30 perctől a C07-es terembe.

Kós Károly-díjjal tüntették ki Dávid Lászlót
Az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT) megalakulásának huszadik évfordulóját ünnepelték december 9-én a kolozsvári Vallásszabadság Házában. Az esemény keretében átadták az EMNT által alapított Kós Károly-díjakat is, melynek kitüntetettjei Dávid László volt rektorunk, a Sapientia EMTE szenátusának elnöke, valamint Németh Zsolt Bocskai-díjasunk, az Országgyűlés külügyi bizottságának elnöke voltak.

Könyvbemutató: "Nem a mennyiség, hanem a minőség a szellemi erőnek sarkalata" Köszöntőkötet dr. Pletl Rita tiszteletére
A Sapientia EMTE Marosvásárhelyi Karának Alkalmazott Nyelvészeti Tanszéke szeretettel meghívja Önt a Pletl Rita professzor asszony tiszteletére kiadott köszöntőkötet bemutatására 2023. december 13-án, 15:30 órától a C07-es teremben.

Pályázati kiírás tanársegédi állás betöltésére – 2023/2024-es tanév II. félévétől: Gépészmérnöki Tanszék
A Sapientia EMTE Marosvásárhelyi Kara pályázatot hirdet meghatározott időre szóló tanársegédi állások betöltésére a 2023/2024-es egyetemi év második félévétől.

ALPROSYS Célgépgyártó Kft. bemutató a Sapientián
Az ALPROSYS Célgépgyártó Kft. részéről Dorultán Péter üzletfejlesztési vezető tart bemutatót és vázolja fel a helyi munkalehetőségeket az érdeklődők számára 2023. december 12-én 12:30 órai kezdettel a 114-es teremben.

TDK-s elismerések hallgatóknak és oktatóknak - az OTDT kitüntetésátadó ünnepi ülése
Az Országos Tudományos Diákköri Tanács 2023. november 24-én tartotta kitüntetésátadó ünnepi ülését a 36. OTDK befejezése alkalmából, a Zeneakadémia Nagytermében. A Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem Marosvásárhelyi Karát dr. Domokos József, egyetemi docens képviselte a 36. OTDK Informatikatudományi Szekció ügyvezető elnöki minőségében.

Európai Innovatív Oktatási Díjban részesült a Kristálytiszta Elektronika Projekt
Európai Innovatív Oktatási Díjban részesült a Kristálytiszta Elektronika Projekt, amelyben oktatóink is szerepet vállaltak.

Márton Áron-ösztöndíj a tehetséges külhoni magyar fiatalok tudományos-kutatói tevékenységének támogatására
A Külgazdasági és Külügyminisztérium ösztöndíjpályázatot hirdet a 2023/2024-es tanévben szülőföldjükön felsőoktatási intézményekben tanulmányokat folytató, határon túli magyar hallgatók és vezetőtanáraik részére a Balassi Bálint-ösztöndíjprogram Márton Áron tehetséggondozó ösztöndíjában való részvételre.

Megjelent a Hunyadi János ösztöndíj 2023/2024-es tanév tavaszi szemeszterére vonatkozó felhívása
Magyarország Kulturális és Innovációs Minisztériuma és a Tempus Közalapítvány közösen pályázatot hirdet Hunyadi János Ösztöndíjra.

Nyilvános egyetemi előadás Vincze Loránt EP-képviselővel
Szeretettel várunk mindenkit december 8-án, pénteken 12 órától a marosvásárhelyi Sapientia EMTE C07-es termébe!

XIX. Agrártudományi Konferencia – az agrárium globális és lokális kihívásairól
2023. december 8-án, pénteken kerül megszervezésre a XIX. Agrártudományi Konferencia, melynek a Sapientia EMTE Sepsiszentgyörgyi Kara ad otthont. Az előadás-sorozat keretében idén a globális és lokális kihívásokra keresünk megoldásokat.

Módszertani problémák a Magyar Nemzeti Helynévtár fejlesztésében
A Magyar Nemzeti Helynévtár Programról tartanak konferenciát a MNHP Irányító Testületének tagjai december 8-án, csütörtök 12 órától a Sapientia EMTE Marosvásárhelyi Karán.

Az agyi MRI felvételek automatikus kiértékelésének kihívásai és nehézségei - Dr. Szilágyi László előadása
A Kiss Elemér Szakkollégium szervezésében a Sapientia EMTE Marosvásárhelyi Karának Villamosmérnöki Tanszéke részéről Dr. Szilágyi László, egyetemi tanár tart előadást Az agyi MRI felvételek automatikus kiértékelésének kihívásai és nehézségei címmel.

Dr. Kása Zoltán emeritus professzorunk tartott előadást a Bolyai Farkas Elméleti Líceumban
Bolyai János hosszú útja a hírnév felé címmel tartott előadást dr. Kása Zoltán emeritus professzorunk a marosvásárhelyi Bolyai Farkas Elméleti Líceumban.

Gróf Mikó Imre-emléklappal tüntették ki dr. Hollanda Dénes, emeritus professzorunkat
Dr. Hollanda Dénes gépészmérnököt, a Sapientia EMTE emeritus professzorát az Erdélyi Múzeum-Egyesület tüntette ki az EME Műszaki tudományok szakosztályában kifejtett munkássága, az erdélyi magyar nyelvű műszaki felsőoktatás megalapításáért és a gépészet területén végzett egyetemi oktatói tevékenysége és kutatómunkája elismeréséül.

Balázs Ferenc Ifjúsági díjjal tüntették ki hallgatóinkat
Nagy-György Kriszta végzett Tájépítész, valamint Szőcs Krisztina III. éves Gépészmérnöki szakos hallgatónk érdemelte ki a díjat.

Tizedik alkalommal jutalmazta a magyar állam Agrárminisztériuma karunk hallgatóit
Az idei díjjazottaink Kelemen Tamás, Hideg Katalin és Gyepesi Eszter kertészmérnök valamint Birton Panna Andrea, Baróthi Lóránt László és Korodi Bíborka tájépítész szakos hallgatók.

Jenei Dezső díjjal jutalmazták oktatónkat
Dr. Forgó Zoltán, egyetemi docens, a Gépészmérnöki Tanszék vezetője a Kolozsvárott megszervezett XXIV. Műszaki Tudományos Ülésszaka keretében Jenei Dezső díjat kapott a magyar műszaki tudományosságért kifejtett tevékenységéért.

Újra indul az NTP Start Program
A Nemzeti Tehetség Központ és a Design Terminal újra összefogott, hogy megtalálják azokat a 18-27 év közötti legkiválóbb fiatal tehetségeket, akiknek akár 8 millió forintos támogatást, üzleti képzést és közösséget biztosítanak az elinduláshoz, hogy végül Magyarországon kamatoztathassák tudásukat és építsenek sikeres vállalkozást.

MTA DAB Pro Cooperatione érmével tüntették ki oktatónkat, dr. Bitay Enikőt
A Magyar Tudomány Ünnepe debreceni nyitóünnepségén, november 8-án került sor a Magyar Tudományos Akadémia Debreceni Területi Bizottsága által adományozott kitüntetések átadására. Bitay Enikő akadémikus, az EME elnöke kiváló tudományos és tudományszervező munkája elismeréseként vehette át a MTA DAB Pro Cooperatione érmét.

MTNE 2023 - XXIV. Műszaki Tudományos Ülésszak
2023. november 18-án 9 órai kezdettel kerül megrendezésre a XXIV. Műszaki Tudományos Ülésszak a Sapientia EMTE központi épület, a Bocskai-ház nagy előadóterme, Mátyás király/Matei Corvin u. 4. szám alatt.

Közel 4000 magyar középiskolás ismerkedhetett a Sapientiával
Újra házhoz ment a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem: a felvételi tájékoztató körút során a képzési kínálatról és a sapientiás életről szóló kérdésekre kaptak választ az ország magyar középiskolásai. A Sapientia EMTE önkéntes hallgatóiból álló csapatok 2023. november 6–10. között 45 településre látogattak el, összesen 85 iskolában tartottak bemutatót.

A Magyar Tudomány Napja Erdélyben 2023
2023. november 17-én, pénteken kerül megrendezésre a Magyar Tudomány Napja Erdélyben 2023 esemény az Erdélyi Múzeum-Egyesület és a Kolozsvári Akadémiai Bizottság szervezésében, amelynek partnere a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem is.

Digitális Kaláka Hackathon
Az IT Plus klaszter az idén is megszervezi a Digitális Kaláka hackathont, december 8-10 között, Székelyudvarhelyen.

„Semmiből egy új, más világot teremtettem” – Bolyai János-emlékkiállítás
Az UNESCO Magyar Nemzeti Bizottság javaslatára az idei esztendőt az UNESCO Bolyai emlékévnek nyilvánította: Bolyai János híres „temesvári levelének” 200. évfordulójára, a nemeuklidészi geometria felfedezésére emlékezve.

Innover Nap 2023 - program
2023. december 12-én, 12 órától kerül megszervezésre a 114-es teremben az Innover Nap.

Versenyfelhívás: VI. Innover - Innovációs csapatverseny
2024. május 7-én kerül megszervezésre a VI. Innover - Innovációs csapatverseny.

V. Innover: Innovációs Csapatverseny - Eredmények
Ötödik alkalommal rendeztük meg az Innover: Innovációs Csapatversenyt a Marosvásárhelyi Karon.

Limitl3SS márkájú jótékonysági hackathon: Hack4Zoo
Minden évben, a karácsonyi időszakban a 3SS megpróbál jobbnak lenni, segíteni másokon, a legjobbat adni magából. Idén arra szeretnék kérni Önöket, hogy ajándékozzák a legértékesebb értéküket, az idejüket, egy közös cél érdekében.

Kiss Elemér Kreatív Programozói és Matematikai tábor 2023
Eredményes és eseménydús hétvégét zártunk a november 3-5. között megszervezett Kiss Elemér táborban, melyen középiskolás és egyetemista diákok is részt vettek.

Elsősegély felkészítő 2023
2023. november 14-én elsősegély felkészítőt szervezünk a Marosvásárhelyi Kar aulájában 12 órától.

Növényvédelmi mikrobiológia tematikájú szakelőadás
A Thiesz Rezső Szakkollégium keretében növényvédelmi mikrobiológia tematikájú szakelőadást szervez a Marosvásárhelyi Kar Kertészmérnöki Tanszéke. Az előadást dr. Karacs Végh Anita, a MATE oktatója tartja.

Get Incub.Ed 2.0
Angol és román nyelv fókuszú képzési lehetőséggel találkozhattok igazán modern eszközök és tematikák által. Készülnek Számotokra AR technológiával, Chat GPT-vel és modern tanulási módszertannal.

GYÁSZHÍR: Elhunyt dr. Jakab Sámuel tiszteletbeli professzorunk
A Sapientia EMTE munkaközössége mély megrendüléssel értesült dr. Jakab Sámuel tiszteletbeli professzor haláláról, aki meghatározó szerepet játszott az erdélyi magyar nyelvű felsőfokú agrárszakoktatás újraindításában.

Interaktív workshoppot tartottak a Művészeti Líceum diákjainak tájépítészeink
Az iskola másként hét alkalmával a Kertészmérnöki Tanszéken oktató kollegáink dr.Căbuz Andrea és drd.Tăslăvan Róbert előadást tartottak a képzésről és interaktív workshopba vonták be a Marosvásárhelyi Művészeti Főgimnázium érdeklődő diákjait.

Részt vettünk a 9. Digitális Székelyföld Konferencián
Kihívások és lehetőségek az IT felsőoktatásban című kerekasztal-beszélgetésben vett részt karunk dékánja, Dr. Domokos József a 9. Digitális Székelyföld Konferencia keretein belül.

The Dodekatheon - The Greek Gods of Sapientia Gólyabál 2023
2023. november 10-én kerül megszervezésre a The Dodekatheon - The Greek Gods of Sapientia Gólyabál.

Részt vettünk a "Facing postsocialist urban heritage" nemzetközi doktori konferencián
A tájépítészmérnöki szak oktatóinak a részvételével sikeresen lezajlott a "Facing postsocialist urban heritage" nemzetközi doktori konferencia, amelyre a budapesti Műszaki Egyetem Építészmérnöki Karának az Urbanisztika Tanszékén került sor.

Jelen voltunk a 28. Tiszántúli Növényvédelmi Fórumon
A Kertészmérnöki Tanszék oktatói október 24-26 időszakban részt vettek a 28. Tiszántúli Növényvédelmi Fórumon, amely ez alkalommal több kontinenst felölelő nemzetközi rendevényként volt megszervezve (The 10th International Plant Protection Symposium).

A DreamFlow zenekar videóklippjének adott otthont a Marosvásárhelyi Kar
A DreamFlow zenekar Föld felett című dalának videóklipjét a Marosvásárhelyi Kar főépületének tetjén forgatták.

Sapientia.ro

Sapientia - Erdélyi Magyar Tudományegyetem

Sapientia EMTE

A Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem a romániai magyarság önálló egyeteme Európában, melynek célja nemzeti közösségünk oktatásának és tudományos életének elismert szakmai színvonalon való művelése.

Kapcsolat

Marosvásárhelyi Kar

Marosvásárhely/Koronka,  Calea Sighișoarei nr. 2.
Postacím: 540485 Târgu-Mureş, O.p. 9, C.p. 4


Tel: +40 265 206 210, fax: +40 265 206 211
E-mail: office@ms.sapientia.ro

btz webdesign