Az Egészségfejlesztés Szakkollégium látogatása a Hargita Megyei Közegészségügyi Igazgatóságon

Sapientia.ro Sapientia.ro
Neptun  Moodle  ISSUU  Könyvtár 
Az Egészségfejlesztés Szakkollégium látogatása a Hargita Megyei Közegészségügyi Igazgatóságon
    2023. máj. 23.

2023. május 23-án az Egészségfejlesztés Szakkollégium hallgatói szakmai látogatást tettek Csíkszeredában, a Hargita Megyei Közegészségügyi Igazgatóság székhelyén.

A közegészségügyi szolgáltatások és politikák szak húsz, első- és másodéves hallgatója volt jelen.Az intézmény főigazgatója, dr. Tar Gyöngyi fogadta és kollégái segítségével végigvezette hallgatóinkat az adminisztratív részlegen és a laboratóriumokban.Betekintést nyerhettünk az intézmény mindennapjaiba, sőt működésének kulisszatitkaiba is. Külön öröm volt egykori hallgatóinkat pályakezdőként viszontlátni az intézmény megbecsült dolgozói között. Köszönjük a kedves fogadtatást és a tartalmas beszélgetéseket!


Tanulmányutunk az Emberi Erőforrás Támogatáskezelő anyagi támogatásával valósult meg (NTP-SZKOLL-22-0049 azonosítószámú pályázat).

Leazárult a RoNo Cooperation for Virtual Manufacturing (21-COP-0027) projekt
A Sapientia EMTE Marosvásárhelyi Karán szerveztük meg a RoNo Cooperation for Virtual Manufacturing (21-COP-0027) a Norvég Alapok által finanszírozott együttműködési projekt zárókonferenciáját május 24-25-én.

Beszámoló a VII. Erdélyi Kertész és Tájépítész Konferenciáról valamint a Kertészmérnöki és Tájépítészet Képzések Évfordulós Szimpóziumáról
Május 12.-én és 13.-án (pénteken és szombaton) került sor a VII. Erdélyi Kertész és Tájépítész Konferenciára a Sapientia EMTE Marosvásárhelyi Karán.

Terepgyakorlaton vettek részt a másodéves tájépítészeink
A Sapientia EMTE másodéves tájépítész hallgatóinak a májusi szakmai terepgyakorlatára Kolozsváron került sor, amelynek keretében szabadtér- és tájépítészeti munkahelyszíneket, építőtelepeket látogattak meg.

Végzős hallgatók nyári pótvizsgabeosztása 2023
Itt érhető el a végzős évfolyamok nyári pótvizsgabeosztása.

XXVI. Agrártudományi ETDK - Eredmények
A XXVI. Agrártudományi ETDK eredményei itt érhetőek el.

A Sepsiszentgyörgyi Tanulmányi Központ tankertjének átalakítása a permakultúra alapelvei szerint
Az illyefalvi LAM Alapítvány pályázatot nyert a Polgár-Társ Alapítvány és a MOL Románia által 17. alkalommal meghirdetett Zöldövezet programjának „Permakultúra a városi övezetekben” komponensében, amelynek keretén belül a Sapientia EMTE Marosvásárhelyi Karához tartozó Sepsiszentgyörgyi Tanulmányi Központ udvarának átalakítása fog megtörténni.

Robot Days 2023
A Sapientia EMTE Marosvásárhelyi Karán szervezzük meg a 21-COP-0027 RoNo Cooperation for Virtual Manufacturing a Norvég Alapok által finanszírozott együttműködési projekt zárókonferenciáját május 24-25-én.

Nyári vizsgabeosztás 2023
A 2022/2023-as tanév nyári vizsgabeosztása.

Oklevelek átvétele a Marosvásárhelyi Karon 2023
Átvehetők az oklevelek a Marosvásárhelyi Karon, 2023. június 5-én és 6-án a 2022-ben, illetve a korábban államvizsgázott hallgatók számára. Előzetes jelentkezés május 29., reggel 9-ig.

Startoljunk rá! - Marosvásárhely
Vincze Loránt EP-képviselő a közvetlenül megpályázható uniós támogatásokat ismerteti Marosvásárhelyen az IncubCenterben, 2023. május 18-án, 10 órától.

Könyvbemutató az Alkalmazott Nyelvtudományi Tanszék oktatóinak munkáiból
A Sapientia EMTE Marosvásárhelyi Karának Alkalmazott Nyelvészeti Tanszéke könyvbemutatót szervez a tanszék oktatóinak munkáiból 2023. május 16-án.

Future forwarded: Get inCub.ed
Az inCub.e Nyelvpálya beköszönt a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem Marosvásárhelyi Karára!

A Karrieriroda vendége: Arros Orsolya, a DreamJobs állásportál vezetője
2023. május 16-án, kedden 12 órától ARROS Orsolya, a DreamJobs állásportál vezetője tart előadást HR Trends – Előítéletek nélkül a munkaerőpiacon címmel.

Catherine Franceschi-Zaharia előadása
Nyilvános vendégelőadást tartott Catherine Franceschi-Zaharia, a párizsi La Villette Egyetem oktatója.

Első helyezés a 36. OTDK Pedagógiai, Pszichológiai, Andragógiai és Könyvtártudományi Szekciójában
Rancz Tamás, harmadéves közegészségügyi szolgáltatások és politikák szakos hallgatónk a Pécsi Tudományegyetemen megszervezett 36. Pszichológiai, Andragógiai és Könyvtártudományi Szekció Pedagógiai pszichológia II. tagozatában első helyezést ért el.

XXII. Kari Tudományos Diákköri Konferencia (TDK) - Eredmények
A XXII. TDK eredményei itt érhetőek el.

Világrendváltás – útmutató a 21. századhoz
A Mathias Corvinus Collegium (MCC) és a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem meghívására tart előadássorozatot Erdély nagyobb városaiban dr. Robert C. Castel Izraelben élő biztonságpolitikai szakértő.

Erasmus+ pályázati felhívások oktatási és képzési célú mobilitásra - 2023/2024
A Sapientia EMTE Erasmus+ pályázatot hirdet oktatási és képzési célú mobilitási támogatás elnyerésére a 2023/2024-es tanévben.

Pályázati felhívás: Sapientia Maximus Hallgatói Díj 2023
A Sapientia EMTE Tehetséggondozási és Tudományos Diákköri Tanácsa pályázatot hirdet a SAPIENTIA MAXIMUS HALLGATÓI DÍJRA, a legkiemelkedőbb hallgatói tudományos munka elismeréseként. A díj oklevélből és pénzjutalomból áll, annak átadására a kari évzáró ünnepségek alkalmával kerül sor.

HÖK-elnökválasztás 2023
Az elkövetkő héten kerül sor az elnökválasztásra.

INNO Robotics verseny 2023
Az INNO Robotics a Sapientia Egyetemmel közösen az Oktatási, ösztöndíj-, szakképzési és ifjúsági vállalkozási program (ESAYEP) 2014-2021 keretében versenyt szervez az ipari automatizált robotrendszerek iránt érdeklődő 3. és 4. éves diákok számára.

Állásbörze 2023
A szervezők idén május 6-án 12:00 és 16:00 órák között várják a hallgatókat a koronkai kampusz aulájába.

Szakmai workshoppon vettek részt tájépítész oktatóink Nantes-ban
A "Builder Method, action-oriented educational approaches in architecture" Erasmus+ kutatási projekt keretében a Sapientia EMTE tájépítész szakának oktatói a franciaországi École Superieure de Bois Nantes szervezésében Nantes-ban sorra került nemzetközi szakmai workshopon vettek részt április 5-7. között.

Végzős évfolyamok 2022/2023-as nyári vizsgabeosztása
A végzős évfolyamok 2022/2023-as nyári vizsgabeosztása alább követhető.

Különdíjban részesült hallgatónk a 36. OTDK Műszaki Tudományi Szekciójában
Keresztes Kristóf III. éves Mechatronika szakos hallgatónk különdíjban részesült a 36. OTDK Műszaki Tudományi Szekció Gyártástechnológia 1 tagozatában.

Különdíjban részesültek hallgatóink a 36. OTDK Informatikatudományi Szekciójában
Hammas Attila és Bustya Balázs II. éves Számítógépes irányítási rendszerek mesterszakos hallgatók különdíjban részesültek a 36. OTDK Informatikatudományi Szekció Jelfeldolgozás és beágyazott rendszerek tagozatában.

Sapientiás díjazottak a 2023-as OTDK-n
A 36. Országos Tudományos Diákköri Konferncia szekcióiban elért eredmények itt követhetők.

A kriptopénzek „verése” és alkalmazásai - Dr. Pethő Attila előadása
2023. május 2.- án 12:30 órai kezdettel Dr. Pethő Attila, egyetemi tanár, az MTA rendes tagja tart előadást A kriptopénzek „verése" és alkalmazásai címmel a 114-es előadóteremben.

Beszámoló a Makovecz szakmai tanulmányútról és a 28. Országos Ajtonyi István Irányítástechnikai programozói versenyről
A Sapientia EMTE Marosvásárhelyi Karának villamosmérnöki szakokat hallgató hallgatói egy négynapos tanulmányi úton vettek részt a győri Széchenyi István Egyetemen, összekötve az Ajtonyi István Irányítástechnikai Programozói Versennyel, ahol két csapattal vettek részt.

OTDK-s siker a Fordítástudomány, terminológia szekcióban
Bedő Zsuzsa harmadéves fordító és tolmács szakos hallgatónk a Károli Gáspár Református Egyetemen megrendezett 36. Humán Tudományi OTDK Fordítástudomány, terminológia szekciójában első helyezést ért el.

Idén is .NET képzést szervez a Codespring végzős diákoknak Marosvásárhelyen
A Codespring Mentorprogram bővítette képzési ajánlatát: a .NET open source keretrendszer elmélyítését és gyakorlati műhelytitkainak elsajátítását célzó önálló modult indít Marosvásárhelyen.

Makovecz szakmai tanulmányúton vettek részt a közegegészségügyi szolgáltatások és politikák elsőéves hallgatói
A közegészségügyi szolgáltatások és politikák szak hat első éves hallgatója Makovecz szakmai tanulmányúton vett részt Budapesten március 19-23. között.

Baróton terepgyakorlatoztak a harmadéves tájépítész hallgatóink
A terepgyakorlatra március 30-án került sor.

A Kertészmérnöki és Tájépítészet Képzések Évfordulós Szimpóziuma - 2023. május 13.
A Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem Marosvásárhelyi Karának Kertészmérnöki Tanszéke két évfordulót is ünnepel ebben az évben: a Kertészmérnöki Szak 20 éves évfordulóját és a Tájépítészet Szak 10 éves évfordulóját.

Marosvásárhely mint az informatikatudomány fellegvára: OTDK-t szervez a Sapientia
A 36. Országos Tudományos Diákköri Konferencia (OTDK) Informatikatudományi Szekciója első ízben Magyarország határain kívül kerül megszervezésre a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem Marosvásárhelyi Karán. A 2023. április 16–19. között zajló eseményen gyűlnek össze a Kárpát-medencei intézmények legkiválóbb informatikus hallgatói.

Részt vettünk a Horticulture 4.0 projektünk keretében szervezett zentai partnertalálkozón
A Horticulture 4.0 - Intelligens növényházak a kertészeti szakképzésben projekt keretében részt vettünk a második személyes partnertalálkozón, amely a vajdasági Zenta városában volt megszervezve.

4 díjat zsebeltünk be a 36. Országos Tudományos Diákköri Konferencia Agrártudományi Szekciójában
A 2021-ben és 2022-ben szervezett Erdélyi Agrár Tudományos Diákköri Konferenciákon összesen 9 dolgozatot jelöltünk a 36. Agrár OTDK-ra. Ezen dolgozatok közül a Kaposváron rendezett 36. Agrár OTDK-án bemutatásra került 6 dolgozat, amelyből 4 díjazott lett.

V. Innover: Innovációs csapatverseny - Döntő
A Sapientia EMTE Marosvásárhelyi Karán idén is megrendezzük a hallgatók innovációs készségét fejIesztő üzleti terv csapatversenyt 2023. március 31-én 16 órai kezdettel.

Székelyföldi Gazdaszervezetek Egyeztető Fóruma
Jelen voltunk a Székelyföldi Gazdaszervezetek Egyeztető Fórumán, amely 2023. március 24-én került megszervezésre Csíkszerdában.

Gál Károly István kiemelkedő kutatási tevékenységeiért Maros Dezső-díjban részesült
Az Erdélyi Múzeum-Egyesület Műszaki Tudományok Szakosztálya Gál Károly István részére Maros Dezső-díjat adományozott eddigi kiemelkedő kutatási tevékenysége elismeréséül.

Dr. Gyenge Csaba-emlékdíjat kapott Forgó Zoltán kiemelkedő kutatási tevékenysége elismeréséül
Az Erdélyi Múzeum-Egyesület Műszaki Tudományok Szakosztálya Forgó Zoltán részére dr. Gyenge Csaba-emlékdíjat adományozott kiemelkedő kutatási tevékenysége elismeréséül.

Könyvbemutató: Anyanyelvoktatás. A pedagógusképzés próbatétele: nevelés és oktatás egyensúlyának megteremtése
A Sapientia EMTE Marosvásárhelyi Karának Alkalmazott Nyelvészeti és Matematika Informatika Tanszéke tisztelettel meghívja az érdeklődőket az Anyanyelvoktatás sorozat tizenkettedik kötetének bemutatójára.

Puha kompetenciafejlesztési workshop
Ezen a képzésen 3 óra alatt elsajátíthatod a puha készségek alapjait, hogy a leendő munkakörnyezetedben és a szakmai közösségedben színvonalasan tudj beilleszkedni, alkalmazkodni és együttműködni.

Szakmai workshoppon vettek részt a tájépítész hallgatóink Szászrégenben
A Sapientia EMTE tájépítész hallgatói és oktatói március 13-15. között szakmai workshopon vettek részt Georg Hermannsdorfer német tájépítész és Klaus Birthler műépítész vezetésével, a Romániai Vízügyek támogatásával, amelynek keretében a szászrégeni Malom árok vízpartjának természetbarát megújítási munkálatait végezték el.

Újabb Sapientiás oktatókkal bővült a Magyar Gyomkutató Társaság
A 2023 március 9-10 között zajlott a Dr. Ujvárosi Miklós Alapítvány a gyommentes környezetért 40. találkozója, valamint a Magyar Gyomkutató Társaság 29. Konferenciája, Siófokon.

Megkoszorúztuk a Kossuth-szobrot március 15 alkalmából
Nemzeti hőseink emléke előtt tisztelegve koszorút helyeztünk el a Marosvásárhelyi Kar akadémiai közössége nevében a Kar főépületében lévő Kossuth-szobornál.

XXVIII. Fiatal Műszakiak Tudományos Ülésszaka
2023. március 16-17-én kerül megrendezésre a huszonnyolcadik Fiatal Műszakiak Tudományos Ülésszakra, Kolozsváron, az EME Műszaki Tudományok Szakosztálya és a Sapientia EMTE Marosvásárhelyi Kara közös szervezésében.

River renaturation - Georg Hermannsdorfer előadása - beszámoló
A tájépítészmérnöki szak meghívására a Sapientia EMTE marosvásárhelyi campusán, március 7.-én nyilvános vendégelőadást tartott Georg Hermannsdorfer németországi tájépítész-tájmérnök, amelynek keretében a hallgatók és az oktatók a vízpartok rendezésével kapcsolatos aktuális kérdésekkel, kortárs műszaki-ökológiai megoldásokkal ismerkedhettek meg.

Gyümölcsfák télvégi fenntartó metszése - bemutató 2023
2023. március 18-án, szombaton 10 órai kezdettel metszési bemutatót szervezünk Gyümölcsfák télvégi fenntartó metszése címmel a C07-es teremben.

Lezajlott a 2023-as Erasmus+ Open Doors tájékoztató és beszélgetés
2023. március 7-én sor került az Erasmus+ Open Doors eseményre a Marosvásárhelyi Karon – Marosvásárhelyen, valamint Sepsiszentgyörgyön.

Digitális kompetenciafejlesztési workshop: LinkedIn

Egyetemünk tíz hallgatója és három oktatója vett részt az EUSecure Téli Egyetemenen a görögországi Piraeusban
Egyetemünk tíz hallgatója és három oktatója vett részt az EUSecure Téli Egyetemenen a görögországi Piraeusban.

River renaturation - Georg Hermannsdorfer előadása
2023. március 7-én 8:30-kor Georg Hermannsdorfer németországi tájépítész-tájmérnök River renaturation előadását követhetik figyelemmel a 231-es előadóban.

IT Plus Mentorprogram 2023
A Kiss Elemér Szakkollégium keretében kerül megszervezésre a 2023-as IT Plus Mentorprogram ismertetője 2023. március 21-én 12:30 órai kezdettel a 231-es teremben.

Gördülő csapágyak felépítése, típusai és kenése bemutató
2023. március 7-én, 8:00 órai kezdettel a 130-as teremben Bölöni Ottó-Csongor, a S.C. LECO Impex S.R.L.képviselője tart előadást a Marosvásárhelyi Karon.

Erasmus+ Open Doors tájékoztató és beszélgetés 2023
Kíváncsi vagy, hogy milyen lehet az Erasmus+ programban részt venni, külföldön tanulni ösztöndíjjal? Pályáznál, de vannak kérdéseid? Bátorításra van szükséged? Meghallgatnád, hogy másoknak milyen élményei vannak? Most megismerheted a programot, valamint azok tapasztalatait, akik már vettek részt mobilitáson, és egyetemünk Erasmus+ koordinátorai válaszolnak kérdéseidre.

Erasmus+ hallgatói pályázati felhívás: szakmai gyakorlat mobilitás (2023 nyara) és tanulmányi mobilitás (2023/24-es tanév)
A Sapientia EMTE pályázatot hirdet az Európai Unió Erasmus+ Programjának támogatásával hallgatók számára szakmai gyakorlat mobilitáson való részvételre 2023 nyarán, és tanulmányi mobilitáson való részvételre a 2023/2024-es tanévben.

Erdélyi Erzsébet Tábor: Jelentkezési felhívás 2023
Az Erzsébet a Kárpát-medencei Gyermekekért Alapítvány, Tábori Együttélést Segítő Operatív munkatársakat (TESO-kat) keres az Erdélyi Erzsébet-táborba (Ivó település), a 2023-as ottalvós, nyári táborok turnusainak lebonyolításához.

Volt hallgatónk is hozzájárult a győztes marosvásárhelyi tervpályázathoz
A Sapientia EMTE korábbi tájépítész hallgatója, Bakk Tímea is tagja volt a marosvásárhelyi Multinvest és a budapesti Céh Rt. tervezőirodák közös tervező csapatának, amelynek pályamunkáját a szakmai zsűri a legjobbnak ítélte a marosvásárhelyi Színház tér mögötti helyszínen megépítendő innovációs központ és köztér elkészítésére kiírt országos nyílt tervpályázaton, amelyet a helyi önkormányzat hirdetett meg.

Álláshirdetés - Kapus (meghatározatlan időre)
A Sapientia EMTE Marosvásárhelyi Kara versenyvizsgát hirdet meghatározatlan időre szóló kapus állás betöltésére.

Március minden péntekén Nyílt Napok a Sapientia helyszínein
A 2023-as évben öt pénteki alkalommal, március 3., 10., 17., 24. és 31-én szervezünk nyílt napokat a Sapientia EMTE helyszínein: Csíkszeredában, Kolozsváron, Marosvásárhelyen és Sepsiszentgyörgyön is várjuk az érdeklődő középiskolásokat egyénileg vagy akár csoporttagjaként. A részvétel természetesen ingyenes, de előzetes regisztrációhoz kötött, hiszen a helyek száma korlátozott.

A Magyarországi Agrárminisztérium ösztöndíjában részesültek agrármérnöki szakos hallgatóink
Magyarország Agrárminisztériumának ösztöndíjában részesült három végzős agrármérnöki szakos hallgatónk.

Szociális ösztöndíj pályázat 2022/2023, II. félév
A 2022/2023-as tanév II. félévére szociális ösztöndíjat igénylő hallgatók 2023. március 14-ig hétköznapokon 11-14 óra között nyújthatják be ösztöndíj pályázatukat a Dékáni Hivatalba.

A Kertészmérnöki és Tájépítészet Képzések Évfordulós Szimpóziuma
A Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem Marosvásárhelyi Karának Kertészmérnöki Tanszéke két évfordulót is ünnepel ebben az évben: a Kertészmérnöki Szak 20 éves évfordulóját és a Tájépítészet Szak 10 éves évfordulóját.

Üdvözlet a fedélzeten! Rajtra kész az informatikus-karriered - Codespring mentorprogram elsőéveseknek
A Kiss Elemér Szakkollégium 2023. február 21-ei ülésszakán a kolozsvári, székelyudvarhelyi és marosvásárhelyi irodával működő Codespring szoftverfejlesztő cég képviselői tartanak előadást Üdvözlet a fedélzeten! Rajtra kész az informatikus-karriered - Codespring mentorprogram elsőéveseknek címmel. A bemutatót rövid kvízjáték követi, melynek fő nyereménye egy VIBE-bérlet az idei fesztiválra!

Domus pályázati felhívások a 2023-as évre
Megjelent a 2023. évi Domus magyarországi tavaszi, szülőföldi, valamint a Domus alkotói ösztöndíjpályázat.

Kiegészítő Erasmus+ pályázati felhívások oktatási és képzési célú mobilitásra - 2022/2023
A Sapientia EMTE Erasmus+ kiegészítő pályázatot hirdet oktatási és képzési célú mobilitási támogatás elnyerésére.

2 in 1: Make IT easy Hackathon és Programozói workshop
A Matematika-Informatika Tanszék idén tavasszal 2 az 1-ben programmal várja az érdeklődőket: 2023. március 17-19 között második ízben szervezik meg a Make IT easy Hackathont, valamint 2 napos workshop sorozatot is indítanak az egyetem hallgatói valamint a középiskolások számára.

Making Success a Habit - Sascha D. Kasper előadása
A Kiss Elemér Szakkollégium és a 3SS cégcsoport szervezésében 2023. február 21-én 12 órától Making Succes a Habit címmel tart előadást Sascha D. Kasper a 230-as teremben.

Spring Practice 2023 - a Lynx Solutions cégnél
A Lynx Solutions cég április 3-án induló nyári gyakorlati lehetőségre várja az informatika és műszzaki szakos hallgatókat.

Megjelent a Márton Áron-ösztöndíj a tehetséges külhoni magyar fiatalok tudományos-kutatói tevékenységének támogatására
A Külgazdasági és Külügyminisztérium ösztöndíjpályázatot hirdet a 2023-as évben szülőföldjükön felsőoktatási intézményekben tanulmányokat folytató, határon túli magyar hallgatók és vezetőtanáraik részére a Balassi Bálint-ösztöndíjprogram Márton Áron-ösztöndíjában való részvételre.

Erdély aktuális gazdasági, technológiai és munkaerő-piaci kihívásai
A Romániai Magyar Gazdák Egyesülete Maros Szervezet ösztöndíjpályázatot hirdet a 2022–2023-es tanévre a marosvásárhelyi Sapientia EMTE Tudományegyetem kertészmérnöki és tájépítészmérnöki szak III. és IV. éves hallgatói számára.

Pályázat oktatói minősítési pótlék megítélésére a 2023-as évre
A differenciált bérezési rendszer az oktatási, kutatási és az egyetem érdekében kifejtett adminisztrációs jellegű tevékenységek ösztönzése céljából jött létre. A differenciált bérezési rendszer abban áll, hogy ennek keretében a kiválóan teljesítő oktatók pótbérezésben részesülhetnek. A differenciált bérezést megvalósító többletjuttatást pályázat útján lehet elnyerni.

Az energiaválság lázba hozza a fiatalokat is - Tematikus nap és projektverseny a Bolyai Farkas Elméleti Líceumban
A Sapientia EMTE Marosvásárhelyi Karán működő Kertészmérnöki Tanszék oktatóinak, Sebestyén Tihamérnek és Benedek Klárának szakmai támogatásával, a “4 for Future – Erasmus+ projekt keretén belül a Bolyai Farkas Elméleti Líceum tematikus napot és projekt versenyt szervezett.

Álláshirdetés - Labortechnikus (meghatározott időre)
A Sapientia EMTE Marosvásárhelyi Karának Villamosmérnöki Tanszéke pályázatot hirdet labortechnikusi állásra.

Megjelent a Makovecz Hallgatói Ösztöndíjprogram 2022/23-as tanév II. félévére szóló felhívása
A Sapientia EMTE pályázatot hirdet hallgatók számára a Makovecz Hallgatói Ösztöndíjprogramban való részvételre, a 2022/2023-as tanév második félévében. A pályázati űrlap kitöltése és benyújtása, valamint a szükséges kötelező és opcionális iratok csatolása a Neptun webes felületén, a kérvény modulon keresztül lehetséges 2023. január 26 – február 20. között.

Médiatektúra. Az érzékelés érzékelése. - Dr. Ármeán Otília online előadása
Dr. Ármeán Otília, a Sapientia EMTE Marosvásárhelyi Karának Alkalmazott Társadalomtudományok Tanszékének adjunktusa Médiatektúra. Az érzékelés érzékelése. címmel tart online előadást.

Téli pótvizsgabeosztás 2023
A 2022/2023-as tanév téli pótvizsgabeosztása alább követhető.

Accenture: Academy and Masterclass a Sapientián
Revolutionize Industry with IoT: Academy and Masterclass nevű rendezvényt szervez a Sapientia EMTE Marosvásárhelyi Kara az Accenture cégcsoporttal karöltve 2023. február 24-25 között.

XXVIII. Fiatal Műszakiak Tudományos Ülésszaka - Felhívás
A XXVIII. Fiatal Műszakiak Tudományos Ülésszaka 2023. március 16-17 között kerül megrendezésre Kolozsváron, az EME Műszaki Tudományok Szakosztálya és a Sapientia EMTE Marosvásárhelyi Kara közös szervezésében.

Erasmus+ hallgatói mobilitás pályázati felhívás: Rövid vegyes tanulmányi mobilitáson való részvétel vegyes intenzív program (BIP) keretében
A Sapientia EMTE Marosvásárhelyi Kara pályázatot hirdet gépészmérnöki, valamint mechatronika mérnöki szakos hallgatók számára az Európai Unió Erasmus+ Programjának támogatásával rövid vegyes tanulmányi mobilitáson való részvételre vegyes intenzív program (BIP) keretében.

EUSecure Projekt - Szakmai workshop lehetőség Pireuszban
A Sapientia EMTE részes fél egy nemzetközi kutatóprojektben (EUSecure) mely keretei között Európa biztonságának kihívásai, az EU biztonságpolitikájának legkülönbözőbb megvilágításai kerülnek górcső alá, ugyanakkor egy integrált biztonságpolitikai képet alkot, melyben a kiberbiztonságtól, az élelmezési biztonságon keresztül, a közjogi, de akár klímabiztonság stb. alapvetései is belekerülnek.

EMTER 2023 - Matematika, informatika és fizika verseny
Idén 2023. május 6-án kerül megszervezésre az EMTER: Matematika, informatika és fizika verseny a Marosvásárhelyi Karon.

Álláshirdetés - Óraadói állások a 2022/2023-as tanév II. félévére
Sapientia EMTE Marosvásárhelyi Kara pályázatot hirdet a következő órák megtartására a 2022/2023-as egyetemi év II. félévében

Álláshirdetés - Óraadói állás a 2022/2023-as tanév II. félévére
Sapientia EMTE Marosvásárhelyi Karának Matematika-Informatika Tanszéke pályázatot hirdet a következő órák megtartására a 2022/2023-as egyetemi év II. félévében.

Erasmus+ pályázati felhívások - 2022/2023
Megjelentek a Sapientia EMTE első BIP (vegyes intenzív programok, Blended intensive programmes) pályázati felhívásai az Erasmus+ programon belül.

Álláshirdetés - Óraadói állás a 2022/2023-as tanév II. félévére
A Sapientia EMTE Marosvásárhelyi Karának Gépészmérnöki Tanszéke pályázatot hirdet a következő órák megtartására a 2022/2023-as egyetemi év II. félévében.

PÁLYÁZAT nemzetközi tudományos konferenciákon, művészeti fesztiválokon és kiállításokon való részvétel támogatására - 2023
A Sapientia Alapítvány – Kutatási Programok Intézete (KPI) pályázatot hirdet a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem (EMTE), valamint a Partiumi Keresztény Egyetem (PKE) főállású oktatói számára nemzetközi tudományos konferenciákon, művészeti fesztiválokon, illetve kiállításokon való részvétel támogatására.

Álláshirdetés - Takarító (meghatározatlan időre)
A Sapientia EMTE Marosvásárhelyi Kara versenyvizsgát hirdet egy 8 órás meghatározatlan időre szóló takarítói állás betöltésére.

Találkozzunk a 23. Educatio Nemzetközi Oktatási Szakkiállításon!
2023. január 12–14. között zajlik Budapesten a 23. Educatio Nemzetközi Oktatási Szakkiállítás. A Sapientia EMTE csapata a Hungexpo A csarnokában, a KT08-as standnál várja az oktatási kínálata iránt érdeklődőket.

Megjelent a Hunyadi János ösztöndíj 2022/2023-as tanév tavaszi szemeszterére vonatkozó felhívása
A Kulturális és Innovációs Minisztérium az Eötvös Loránd Tudományegyetemmel közösen idén is pályázatot hirdet Hunyadi János ösztöndíjas teljes szemeszteres részképzésre, valamint részképzős tanulmányútra a magyarországi felsőoktatási intézmények nappali munkarendű képzésén a 2022/2023- as tanév tavaszi szemeszterében.

Könyvtári nyitvatartás január folyamán - 2023
A téli vizsgaidőszakban és az azt megelőző héten a könyvtár szombatonként is várja olvasóit.

Pályázati felhívás tudományos, illetve oktatási kiválósági eredményekre megítélhető minősítési bérkiegészítésre - 2023
A Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem pályázatot hirdet a Sapientia EMTE főállású oktatói számára a 2020, 2021 és 2022-ben közölt tudományos, illetve oktatási munkák díjazására, minősítési bérkiegészítés formájában.

XXVI. Agrártudományi Erdélyi Tudományos Diákköri Konferencia
A Sapientia EMTE Marosvásárhelyi Karához tartozó Sepsiszentgyörgyi Tanulmányi Központ Tudományos Diákköri Tanácsa és Hallgatói Önkormányzata igazodva a kari szintű főszervezetekhez a 2022/2023-as tanév tavaszi félévére meghirdeti a XXVI. Erdélyi Tudományos Diákköri Konferencia Agrártudományi Szekcióját (Agrártudományi ETDK).

XXII. Kari Tudományos Diákköri Konferencia (TDK) - Felhívás
A Hallgatói Önkormányzat (msHÖK) és a Sapientia EMTE Marosvásárhelyi Karának Tudományos Diákköri Tanácsa meghirdeti a XXII. Kari Tudományos Diákköri Konferenciát-, (msTDK 2023).

Álláshirdetés - Óraadói állás a 2022/2023-as tanév II. félévére
A Sapientia EMTE Marosvásárhelyi Karának Alkalmazott Társadalomtudományok Tanszéke pályázatot hirdet a következő órák megtartására a 2022/2023-as egyetemi év II. félévében.

Téli vizsgabeosztás 2023
A 2022/2023-as tanév téli vizsgabeosztása itt követhető.

Fejlődik a Sapientia: tudományos rangsorba került, digitalizál, és új kart indítana
2012-ben vált a Sapientia EMTE a romániai nemzeti felsőoktatási rendszer szerves részét képező, törvénybe foglalt és akkreditált intézménnyé, 2022-ben viszont már ugyanennek a rendszernek megkerülhetetlen és figyelmen kívül nem hagyható intézményévé fejlődött mind az oktatás, mind a kiválósági kutatás, mind pedig a közösségi, társadalmi szerepvállalás tekintetében. Évzáró sajtótájékoztatójukban többek között az akkreditáción szerzett kiemelt bizalmi minősítést, a nemrég szerzett Metaranking-besorolást, az egyetemen lezajlott és tervben levő digitalizációs folyamatokat is terítékre helyezték, valamint szó esett infrastrukturális fejlesztésekről és Sepsiszentgyörgy növekvő fontosságáról.

Pályázati kiírás tanársegédi állás betöltésére - 2022/2023 tanév II. félévétől
A Sapientia EMTE Marosvásárhelyi Kara pályázatot hirdet meghatározott idejű (1év) tanársegédi állás betöltésére Kertészmérnöki Tanszékén.

Soproni szakmai tanulmányúton vettek részt erdőmérnöki szakos hallgatóink
A Sepsiszentgyörgyi Tanulmányi Központ másodéves erdőmérnöki szakos hallgatói a "leghűségesebb" magyar városban, Sopronban vettek részt egy négy napos szakmai tanulmányúton. Dr. Molnár Gábor, az erdőmérnöki szak koordinátorának beszámolója.

Sapientia.ro

Sapientia - Erdélyi Magyar Tudományegyetem

Sapientia EMTE

A Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem a romániai magyarság önálló egyeteme Európában, melynek célja nemzeti közösségünk oktatásának és tudományos életének elismert szakmai színvonalon való művelése.

Kapcsolat

Marosvásárhelyi Kar

Marosvásárhely/Koronka,  Calea Sighișoarei nr. 2.
Postacím: 540485 Târgu-Mureş, O.p. 9, C.p. 4


Tel: +40 265 206 210, fax: +40 265 206 211
E-mail: office@ms.sapientia.ro

btz webdesign