Indul a Tájépítészmérnöki szak!

Sapientia.ro Sapientia.ro
Neptun  Moodle  ISSUU  Könyvtár 
Indul a Tájépítészmérnöki szak!
Indul a Tájépítészmérnöki szak!
Indul a Tájépítészmérnöki szak!
2012. június 2.

2012 őszén indul a Tájépítészmérnöki szak.

A Tájépítészmérnöki Szak indítását a Kertészmérnöki Tanszék már 2005 óta kezdeményezte és elég hosszas és kanyargós út révén mindannyiunk örömére és elégtételére az ARACIS (a Román Felsőoktatásért Felelős Bizottság) konzíliuma 2012. május 31-én pozitívan bírálta az ideiglenes működésre vonatkozó akkreditációs iratcsomót. Így a hatóságok jelzőlámpája zöld fényt mutat, tehát indulhat a Sapientia EMTE marosvásárhelyi Műszaki és Humántudományok Kar keretén belül a Tájépítészmérnöki szak.

A tulajdonképpeni felmérés/ellenőrzés 2012. május 10-13-ika között történt, amikor az ARACIS háromtagú bizottsága a Sapientia marosvásárhelyi helyszínre érkezett. A bizottság elnöke prof. dr. Radu E. Sestraș a Kolozsvári Agrártudományi és Állatorvosi Egyetem Kertészmérnöki Karának dékánja volt, akit prof. dr. Lucia Draghia a Jászvárosi Agrártudományi és Állatorvosi Egyetem Kertészmérnöki Karának dékánja és prof.dr. Csosz Ioan a Temesvár székhelyű Bánsági Agrártudományi és Állatorvosi Egyetem Mezőgazdasági Management Kar oktatója egészített ki. A felmérés/ellenőrzés ideje alatt a Bizottság nem fejtette ki véleményét az új szak indítására vagy a már működő szakokra vonatkozólag, azonban elismerő gondolataik az általuk készített jelentésben és az ennek alapján történő ARACIS pozitív döntésben tükröződnek.

Miért Tájépítészmérnöki Szak?

1. A Tájépítészmérnöki szak hiánypótló jellegű. Jelen pillanatban Romániában nem létezik tájépítészeti/tájépítészmérnök jellegű magyar nyelvű felsőoktatási képzés. Ugyanakkor a román nyelven működő hasonló szakok száma is viszonylag kevés. Ezek tulajdonképpen az öt állami Agrártudományi Egyetem Kertészmérnöki Karán működő szakok (Bukarest, Craiova, Iaşi, Kolozsvár, Temesvár). Ily módon az indítandó szak szervesen illeszkedik a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem szakkínálatába, amely hiánypótló és verseny-, illetve piacképes szakok indítását vállalta fel, annak érdekében, hogy minél szélesebb körben hozzájáruljon a magyar értelmiségi réteg bővítéséhez. Szakosodási lehetőségei révén a tájépítészmérnöki szak széles skálán képez tájépítészmérnök szakembereket a tájépítészet, településrendészet, vidékfejlesztés stb. szakágazatok számára.

2. Kiegészítő jellege és kiváló társíthatósága révén biztosítja önmaga és a már meglevő mezőgazdasági és erdészeti tudományterületen működő Kertészmérnöki szak fenntartható működését. A biztonság és fenntarthatóság mind az oktatási cél megvalósítása, mind a megfelelő gazdasági mutatók, de ugyanakkor a jellegzetes oktatási infrastruktúra és humánerőforrás kihasználtsága esetében is érthető.

3. A Kertészmérnöki Tanszék számára egy óriási kibontakozási lehetőséget rejt magában az új szak indítása, hiszen megengedi a tantestület számának növelését, amely magával vonja a feladatkörök szűkebb kompetenciába való igazítását, amely egy minőségi oktatás előfeltétele. Újabb kutatási terek nyílnak meg amelyet a szak oktatói és diákjai kihasználhatnak az Egyetem, a romániai magyar társadalom számára.

Mi a képzés célja?

Olyan felsőfokú szakemberek képzése, akik megfelelő ökológiai, környezettudományi, agrártudományi (kertészettudományi), műszaki, építészeti és esztétikai ismeretekkel és kreatív tervezői készségekkel rendelkeznek a tájépítészeti feladatkörök magas színvonalú ellátásához, és jól felkészültek a kertépítészet, a településgazdálkodás, a települési környezetvédelem, a tájvédelem és természetvédelem, a táj rehabilitáció, a tájtervezés, a regionális tervezés és a területfejlesztés szakterületen a tervezési, az építészeti és a fenntartási feladatok megoldására, valamint a szakterület elméleti ismeretanyagának és gyakorlatának továbbfejlesztésére.

Melyek a szakma kihívásai / szépségei?

Kerttervezési (magán- és közkertek, közparkok, temetők, sport- és szabadidő létesítménynek, út- és térfásítások, védőültetvények, gyalogos központok, városi terek, térrendszerek tervezése, lakóterületi egységek komplex környezettervezése) és az ezekhez kapcsolódó építési-kivitelezési és fenntartási feladatok, települési hulladék-ártalmatlanítási, a településökológiai értékeivel való gazdálkodási, települési környezetfejlesztési feladatok, a településeken kívüli tájban az általános tájvédelem feladataival (tájkép-, egyedi tájértékek) kapcsolatos szakirányítási, szakigazgatási és tervezési feladatok, a különböző tájhasználatok révén károsított tájrészletek, környezetvédelmével, rehabilitálásával kapcsolatos tervezési és kivitelezési feladatok, a természetvédelmi tevékenységgel kapcsolatos szakirányítási, szakigazgatási feladatok, a tájrendezési és környezetgazdálkodási, területrendezési és regionális, területfejlesztési tervek elkészítése. 

Milyen strukturában és beiskolázási számmal képzeljük el a képzést?

- egyetemi szintű, nappali tagozatos alapképzés (BSc);

- a képzési idő 4 tanév, azaz 8 félév (a szorgalmi időszakok 14 hetesek szemeszterenként);

- a beiskolázási szám 40 hely.

Melyek az elhelyezkedési esélyek és lehetőségek?

Az EU csatlakozással egyidejűleg a tájépítészek tervezési jogosultságot szereztek Romániában is. A tájrendezési-, kertépítészeti tervek, valamint a területrendezési és településrendezési tervek szakági munkarészeinek elkészítésére csak tájépítész mérnökök jogosultak. Tervezőirodát, kivitelező, ill. fenntartó vállalkozást működtethetnek, vagy ilyen vállalkozás alkalmazottjaként dolgozhatnak. Elhelyezkedhetnek települési önkormányzatoknál, szakigazgatási szerveknél, oktatási- és kutatóintézeteknél, fejlesztő vállalatoknál, építésügyi, településügyi, területfejlesztési, környezetvédelmi, táj- és természetvédelmi feladatok ellátására.

Akkreditálták a Kommunikáció és közkapcsolatok szakot!
Megkapta az akkreditációt a Kommunikáció és a közkapcsolatok szak, valamint az ideiglenes műkődési engedélyt a Tájépítészetmérnöki szak!

Elektronika szakbemutató
A Sapientia EMTE marosvásárhelyi Műszaki és Humántudományok Kara és az LPKF LASER & ELECTRONICS AG – Németország cég közös elektronika szakbemutatót tart a felsőoktatási intézmény koronkai campusában 2012. május 30-án (szerda), a 231-es amfiteátrumban.

Megjelent a Miújság.zip májusi száma
Megjelent a MIÚJSÁG.zip utolsó lapszáma ebben az évben, amelyben összegeztük az elmúlt egy év tevékenységét, de olvashattok a nemrég megszervezett ECN versenyről, és a Töredékek Fotóverseny kiállított fotóiból szervezett árverésről is.

Európai Egyetemek Börzéje
A Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem is képviselteti magát a 2012. május 24-én, Sepsiszentgyörgyön megszervezett Európai Egyetemek Börzéjén.

Pneumobil 2012
A Sapientia EMTE Műszaki és Humántudományok Kar negyedszerre képviselteti magát a Prérifarkas, MechTech és PneuBullet csapattal, a 2012-ben ötödik alkalommal megrendezendő Rexroth Pneumobil versenyen (www.pneumobil.hu), ami már hagyománnyá vált Eger belvárosában.

ECN 2012
Az idén május 12-én kerül megrendezésre a Sapientia-ECN nemzetközi programozói és matematika csapatverseny.

Álláshirdetés - rendszergazda-ügyintéző
A Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyem marosvásárhelyi Műszaki és Humántudományok Kara versenyvizsgát hirdet a következő állás betöltésére: - rendszergazda-ügyintéző

Álláshirdetés - távközlési labortechnikus
A Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyem marosvásárhelyi Műszaki és Humántudományok Kara versenyvizsgát hirdet a következő állás betöltésére: - távközlési labortechnikus

Álláshirdetés - számítógépkezelői labortechnikus
A Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyem marosvásárhelyi Műszaki és Humántudományok Kara versenyvizsgát hirdet a következő állás betöltésére: - labortechnikus

Véget ért a XI. TDK
Újabb sikeres rendezvényt tudhat maga mögött a Sapientia EMTE marosvásárhelyi Műszaki és Humántudományok Kar Hallgatói Önkormányzata!

XI. TDK a Sapientián
,,Tanulni annyi, mint szétszedni a világegyetemet kockáira és gömbjeire és spirálisaira- és újból összerakni magunknak.”(Bodor Pál) Ezzel a mottóval szervezi meg a XI. Tudományos Diákköri Konferenciát április 27-28. között a Sapientia EMTE marosvásárhelyi Műszaki és Humántudományok Kar Hallgatói Önkormányzata.

Barátunk, az adatbank
Bárdi Nándor, a Transindex Adatbank szakmai vezetőjének előadása

Rektorválasztás - tájékoztató nap
Ki jogosult a referendumon szavazni? Minden főállású oktató A hallgatók képviselői a Kari Tanácsból és Szenátusból

Tudományos előadás a gombákról a Sapientián
Dr. Rimóczi Imre és Dr. Benedek Lajos, a Budapesti Corvinus Egyetem Kertészettudományi Kar Növénytani tanszékének oktatói a Sapientia EMTE marosvásárhelyi Műszaki és Humántudományok Kar campusában Gasteromyceták- sztyeppi élőhelyű csillaggombák és nyelespöfetegek címmel tartanak előadást.

Fanuc robot beruházás a Sapientián
Egy Fanuc M-1iA robottal bővült a Sapientia EMTE marosvásárhelyi Műszaki és Humántudományok Kara. Az M-1iA robot-sorozat ideális a kompakt elektronikai és mechanikai eszközöket gyártó iparágakban. A rendszer a Kar négy szakjának, a Mechatronika szak, Számítástechnika szak, Automatika és alkalmazott informatika szak, valamint a Számítógépes művelettervezés és gyártásirányítás szak oktatását hivatott támogatni.

Az “ismeretlen” Marosvásárhely
Marosvásárhely kevésbé ismert építészeti emlékeit és lakóinak életét veszi górcső alá Balás Árpád Pál, a Kántor-Tanítóképző Főiskola földrajz tanára 2012. április 19-én, 18 órától. A 90 perces vetített, képes előadásban porlepte történetekre, soha észre nem vett emléktáblákra derül fény a Sapientia EMTE marosvásárhelyi Műszaki és Humántudományok Kar campusában.

XII. Nemzetközi Elektrotechnika verseny
Immár tizenkettedik alkalommal szervezik meg a Nemzetközi Komplex Elektrotechnikai versenyt, ezúttal ismét Marosvásárhelyen, 2012. április 13-15. között. Az Elektromaros Iskolaközpont által szervezett két szakaszos verseny gyakorlati részére a Sapientia EMTE marosvásárhelyi Műszaki és Humántudományok Kar épületében kerül sor.

Áldott Húsvéti Ünnepet
A Sapientia EMTE marosvásárhelyi Műszaki és Humántudományok Kara Áldott Húsvéti Ünnepet kíván!

Sepsiszentgyörgyi középiskolások a Sapientián
Mini Nyílt Nap a Sapientián!

Elektromobil verseny 2012
A Sapientia EMTE Műszaki és Humántudományok Kar másodszor képviselteti magát a ThunderBullet csapattal, a 2012-ben negyedik alkalommal megrendezendő Elektromobil versenyen, ami már hagyománnyá vált Miskolc belvárosában.

Gyászjelentés (temetésről információk) - Dr. Bege Antal
Fájó szívvel tudatjuk, hogy Dr. Bege Antal, a Sapientia EMTE marosvásárhelyi Műszaki és Humántudományok Kar docense, a Matematika-Informatika tanszékének vezetője tragikus hirtelenséggel elhunyt szorgalmas és tartalmas életének 50-ik évében, március 22-én.

Gyászjelentés - Dr. Bege Antal
2012. március 22-én tragikus hirtelenséggel elhunyt Dr. Bege Antal, a Műszaki és Humántudományok Kar Matematika-Informatika Tanszék vezetője.

Sajtótájékoztató - Akkreditációról
Sajtótájékoztatót tart a Sapientia EMTE akkreditációjáról, az intézmény ezutáni változtatásairól, a jövőbeni tervekről Dr. Dávid László, a Sapientia EMTE rektora, Kató Béla, a Sapientia Alapítvány elnöke, valamint Dr. Székely Gyula, a marosvásárhelyi Műszaki és Humántudományok Kar dékánja.

Megvan az akkreditáció!
A képviselőház mai ülésén megszavazta a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem akkreditálását. A döntés egy többéves akkreditációs folyamat lezárását jelenti.

Órarend 2011/2012 - II. félév
A Sapientia EMTE marosvásárhelyi Műszaki és Humántudományok Kar 2011/2012-es tanév II. félévi órarendje itt elérhető.

Óraadói állások 2011/2012-es tanévben
A Sapientia EMTE marosvásárhelyi Műszaki és Humántudományok Kara pályázatot hirdet a következő órák megtartására a 2011/2012-es egyetemi évben:

Megváltozott vizsgaszabályzat
A Szenátus 2011. október 28-ikai ülésén jóváhagyta a Tanulmányi és vizsgaszabályzat módosítását az alábbiak szerint:

Újra programozói tábor
Immár második alkalommal szervezi meg a Programozói tábort a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem marosvásárhelyi Műszaki és Humántudományk Kar Matematika-Informatika Tanszéke december 16-18. között a segesvári Gaudeamus oktatási központban. A tábor legfőbb célja, a sapientias haladó programozók, a 2012-es Sapientia-ECN versenyre való felkészítése.

Örömhírrel Gólyabáloztak a Sapientiások
- Megkapta a Kertészmérnöki szak az akkreditációt - A Sapientia EMTE marosvásárhelyi Műszaki és Humántudományok Kar Hallgatói Önkormányzata 2011. november 24-én, tizenegyedik alkalommal szervezte meg a cirkuszi témát öltő Gólyabált, amelynek keretében értesültünk arról, hogy a Kertészmérnöki szak megkapta az akkreditációt.

Gólyabál 2011 - Circo Sapientia
Tűzfujó és kötéltáncos mutatvány, bohócok és idomított macskák, de porond mester és balett táncosnők is lesznek az idei, cirkuszi tematikát öltő Gólyabálon, amelyet a Sapientia EMTE marosvásárhelyi Műszaki és Humántudományok Kara szervez 2011. november 24-én. Az előadás után a jó hangulatot az est sztárvendége, a Bikini együttes, valamint DJ.Andriss biztosítja majd.

Széchenyi emlékek nyomában Európában - kiállítás a Sapientián
Széchenyi emlékek nyomában Európábancímmel nyílik kiállítás a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem marosvásárhelyi Műszaki és Humántudományok Kar campusában. A megnyitó hétfőn, 2011. november 14-én lesz 11 órától a campus aulájában, majd ezt követően a szervezők szeretettel várják az érdeklődöket a 131-es teremben, ahol a kiállításról és a Magyar Emlékekért a Világban Egyesület munkásságáról tartanak előadást.

Gyászjelentés
Őszinte együttérzéssel tudatjuk, hogy DR. MURVAI OLGA egyetemi tanár, életének 69. évében 2011. október 30-án elhunyt.

Szociális Ösztöndíj
Azok a személyek, akik szociális ösztöndíjat igényeltek, de nem teljes a dossziéjuk, azok a vezetőség döntése szerint 2011. október 20-ig még kiegészíthetik. További információkat a Dékáni Hivatalban a titkárságon lehet kapni.

Gólyatábor Kajakra
Idén a „Gólyatábor Kajakra" címet viseli a Sapientia EMTE marosvásárhelyi Műszaki és Humántudományok Kar Hallgatói Önkormányzata által szervezett gólyáknak szóló rendezvény. Mint minden évben idén is a Bogdán-tetőn lévő menedékház és környéke szolgál a három napos rendezvény otthonául.

Megemlékezés október 6-án
A Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem marosvásárhelyi Műszaki és Humántudományok Kara is részt vesz október 6-án az 1848-1849-es szabadságharc áldozataira való megemlékezésen a Székely vértanúk emlékművénél,Marosvásárhelyen.

Ingyenes orvosi ellátás!
A Sapientias hallgatók a 2011/2012-es tanévtől kezdődően ingyenes orvosi ellátásra két orvosi rendelőt is igénybe vehetnek!

Ösztöndíj-OTP számla
Azok a személyek, akik bármilyen nemű Sapientias ösztöndíjat kapnak, kaphatnak majd, kötelesek a Tudor negyedbeli körforgalomnál levő OTP Bankfióknál számlát nyitni. További információkat a Dékáni Hivatalban kaphattok.

Órarend 2011/2012 - I. félév
A 2011/2012-es tanév első félévi órarendje megtalálható itt.

Egyetemi hallgatókra vonatkozó belső rendszabályzat
Az alábbiakban található belső rendszabályban a Kar vezetőségi testülete (oktatók és diákok) azokat a civilizált együttélési alapszabályokat szándékozott rögzíteni, melyek a Karon tanuló diákok zavartalan, egymást megbecsülő, tisztelettudó magatartását biztosítani hivatottak.

Tanévnyitó 2011/2012
A 2011/2012-es tanévnyitó ünnepség 2011. szeptember 19-én, hétfőn, 17 órakor kezdődik. Rendezvényünket megtiszteli Markó Béla, miniszterelnök-helyettes úr.

Sapientia.ro

Sapientia - Erdélyi Magyar Tudományegyetem

Sapientia EMTE

A Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem a romániai magyarság önálló egyeteme Európában, melynek célja nemzeti közösségünk oktatásának és tudományos életének elismert szakmai színvonalon való művelése.

Kapcsolat

Marosvásárhelyi Kar

Marosvásárhely/Koronka,  Calea Sighișoarei nr. 2.
Postacím: 540485 Târgu-Mureş, O.p. 9, C.p. 4


Tel: +40 265 206 210, fax: +40 265 206 211
E-mail: office@ms.sapientia.ro

btz webdesign