Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem – Marosvásárhelyi Kar – ms.sapientia.ro

sapientia.ro

Főoldal / Hírek /

Rangos magyar állami kitüntetéssel ismerték el Karunk oktatójának munkásságát

A magyar nemzeti ünnep alkalmából Karunk oktatója Weszely Tibor magyarság érdekében kifejtett munkáját ismerték el és jutalmazták rangos magyar állami kitüntetéssel. Az Áder János köztársasági elnök által adományozott kitüntetést csütörtök este adták át a csíkszeredai Lázár-házban.

A magyar nemzeti ünnep alkalmából tizenegy erdélyi közéleti személyiség magyarság érdekében kifejtett munkáját ismerték el és jutalmazták rangos magyar állami kitüntetésekkel.

A marosvásárhelyi Bolyai-kutató, Weszely Tibor, a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem Marosvásárhelyi Kara Matematika-Informatika Tanszékének oktatója Magyar Érdemrend tisztikeresztet vehetett át az erdélyi magyar felsőoktatási rendszer kialakításához és a helyi tudományos élet fejlesztéséhez hozzájáruló jelentős oktatói, kutatói és tudományszervezői tevékenysége elismeréseként.
Laudációjában elhangzott, hogy tudományos tevékenységét középiskolásként kezdte el. Weszely Tibor kutatásai és feldolgozásai eredményeként évtizedek óta egyik kiemelkedően neves szerzője a Bolyai-literatúrának. Az elmúlt évtizedekben könyvei és könyvfejezetei mellett, tudományos és tudománynépszerűsítő matematikai és tudománytörténeti témájú cikkei jelentek meg hazai és külföldi napilapokban és folyóiratokban, ezen kívül számos magyarországi, erdélyi és romániai, egyesült államokbeli, kanadai és más külföldi konferencián tartott előadást. Kutatásai és feldolgozásai erősítették azt a szemléletet, hogy Bolyai János életműve a kivételes tehetség, a nemzetközileg is a legmagasabbra értékelt tudományos alkotás jelképe hazánkban és a világban. Nem véletlen, hogy tudományos munkássága ösztönzően, néha vitát is gerjesztve hatott az elmúlt három évtized Bolyai-kutatására, a tudomány- és matematikatörténeti kutatásokra, az új dolgozatok, monográfiák sorának megjelenésére.
 
 
Forrás: Székelyhon https://szekelyhon.ro/aktualis/rangos-magyar-allami-kituntetessel-ismertek-el-tizenegy-erdelyi-szemelyiseg-munkassagat