Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem – Marosvásárhelyi Kar – ms.sapientia.ro

sapientia.ro

Főoldal / Hírek /

ÚMK 2013 - Program

A Sapientia EMTE marosvásárhelyi karának Alkalmazott Társadalomtudományok Tanszékén immár hatodik alkalommal szervezik meg az Új Média Konferenciát 2013. április 12–13. között.

Ezúttal a tudás szerkezetének, feltételeinek, szerepének megváltozását tárgyalja úgy, hogy közben a médiakörnyezet változásaival, hatásaival is szembenéz. Olyan kulcsfogalmak kerülnek majd terítékre, mint a könyvtári digitalizálás, az átfogó adatbázisok, tudástárak, a big data és a feldolgozási módok, az adatvizualizációs technikák, illetve a tudás, a felelősség mint szabályozó technika a weben.

Jelentkezéshez, kapcsolattartáshoz, kérjük, használják a http://www.ujmedia2013.pralpha.ro weboldalt.
 
A könyvtárak és a múzeumok anyagának digitalizálása széles közönség számára teszi könnyen hozzáférhetővé kulturális adatok hatalmas mennyiségét (képeket, filmeket, szövegeket, értelmezéseket, magazinborítókat, képregényeket, kiállítások archívumait, utazások krónikáit, kódexeket). Olyan adatbázisok ezek, ahol az információk ok-okozati összefüggései, illetve a hozzáférési mód (navigálás, választás, nagyítás, mentés) lehetőségei maguk is adatok. Átfoghatóvá válnak különböző korokat, földrajzi régiókat, különböző kultúrákat átszelő fejlődési, alakulási ívek. De tudunk-e minden adatbázisról, ami a szakterületünkhöz tartozik? És amiről tudunk, azt hogyan hasznosítjuk, olvassuk, értelmezzük? Át tudjuk-e látni azt, amit a vizualizációs eszközök a nagy adatbázisok adataiból kivonatolnak számunkra?
Milyen szerkezetű ez a tudás, mitől megbízható, ha szükségünk van rá, és mi az, amire mindenkinek szüksége van? Milyen szakértelem, milyen műveltség, milyen kompetenciák taníthatóak, és mi az, amit nem kell megtanulni (mert úgyis tudjuk)? Miben hallgathatunk józan paraszti eszünkre? És valaki máséra?
A hálózati kultúra a szociális hálók robbanásszerű térnyerését, s ezzel az információk személyes kapcsolathálókon való megosztását, megerősítését, a magánszféra digitalizálását is hozta. Identitások, szerepek, egyéni vélemények válnak újabb identitások, szerepek, hozzászólások kiindulópontjává, és időnként kétségbevonhatatlan referenciapontként kínálják magukat. Működik-e a tudás, a felelősség szabályozó mechanizmusként?