Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem – Marosvásárhelyi Kar – ms.sapientia.ro

sapientia.ro

Főoldal / Hírek /

Velünk élő tudomány

Az Erdélyi Múzeum Egyesület Agrártudományi Szakosztálya a Magyar Tudomány Napja Erdélyben 12. fórumának rendezvénysorozathoz kapcsolódóan megtartja a már hagyományossá vált éves szakmai konferenciáját.

A szaknyelv magyar anyanyelven történő ápolása, művelése mellett a rendezvény célja egy olyan szakmai fórum biztosítása, amelyben a magyar ajkú hazai és külföldi szakemberek, egyetemi hallgatók és doktoranduszok megbeszélhetik/megvitathatják a szakma aktuális kérdéseit, rávilágíthatnak a jövőbeni kihívásokra, és javaslatokat fogalmazhatnak meg ezek megelőzésére, megoldására. Örvendenénk, ha ez az alkalom hozzájárulna a
tudományterületen tevékenykedők szakmai társaságának összekovácsolódásához.

A szakosztály IX. konferenciáján összesen 18 dolgozat kerül bemutatásra, amelyek a tág értelemben vett agrártudományok különböző ágazataihoz tartoznak, illetve más tudományterületek ezekhez kapcsolódó témáját dolgozzák fel. A dolgozatok szerzői külföldi és hazai felsőfokú tanintézetek, kutatóközpontok, illetve szakmai intézmények aktív vagy nyugalmazott tanárai és kutatói. Örvendetes, hogy az előadók között fellelhetők a Sapientia EMTE Kertészmérnöki szakának volt és jelenlegi diákjai is.

A nemzetközi jellegű tudományos rendezvénynek magyarországi meghívott előadói dr. BARDÓCZ Zsuzsanna és dr. TÓTH Endre Kristóf kutatók. Az első előadó a genetikailag módosított haszonnövények hatásairól értekezik, a második meghívott A növényi mikroszaporítás és vírusmentesítés helyzete Magyarországon. Néhány érdekes és sikeres alkalmazás címmel tart előadást.

Programfüzet