Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem – Marosvásárhelyi Kar – ms.sapientia.ro

sapientia.ro

Főoldal / Hírek /

Felmérik a székelyek lelkiállapotát

A Sapientia EMTE a budapesti ELTE – Pozitív Pszichológia Tanszékével együttműködve elkészíti Székelyföld boldogságtérképét.

Nemzetközi szinten egyre nagyobb figyelmet kap az országok és népcsoportok mentális jóllétének összehasonlítása. Az olyan mutatók, mint a Happy Planet Index, vagy Social Progress Index kidolgozása arra utal, hogy az egyes országok pénzügyi teljesítményére vagy politikai változására vonatkozó híreken túl az emberek lelkiállapotának felmérése is a polgári jóllét egyik fontos mutatója.

Magyarországon az Eötvös Loránd Tudományegyetem Pozitív Pszichológia kutatócsoportja 2016-ban és 2018-ban elkészítette az ország boldogságtérképét sztenderdizált, pszichometriailag hiteles és validált kérdőíveket alkalmazó internetes vizsgálat eredményei alapján. A legutóbbi eredményeket az ENSZ közgyűlése által a boldogság nemzetközi napjává nyilvánított március 20-án tették közzé.

Mennyire hasonlíthatók össze az eredmények a határon túli magyar közösségekével? Hogyan nézne ki Erdély, és ezen belül Székelyföld boldogságtérképe? A válaszadás értekében a Sapientia-EMTE a budapesti ELTE – Pozitív Pszichológia Tanszékkel együttműködve elkészíti kezdetben Székelyföld boldogságtérképét.

A felmérésbe egy on-line kérdőív kitöltésével lehet bekapcsolódni, ide kattintva: http://boldogsag.siculorum.ro/

A kérdőívet kitöltők között kisorsolnak egy kétszemélyes wellness hétvégét is a Bálványos Resort-ban, mely 2019 április hónap folyamán vehető igénybe.