Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem – Marosvásárhelyi Kar – ms.sapientia.ro

sapientia.ro

Főoldal / Hírek /

Innovatív tevékenységek

Az Innovatív tevékenységek nevű Automatizálás, Mechatronika és Robotika workshop 2013. november 21-én, 13 órától kezdődik a Marosvásárhelyi Ifjúsági Házban. 

Szakmai partnerek: Petru Maior Egyetem, Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem marosvásárhelyi Műszaki és Humántudományok Kara, Elektromaros Technológiai Líceum, Bolyai Farkas Elméleti Líceum és a Maros Megyei Tanfelügyelőség. Témakörök: intelligens-és programozható kártyák, robotok és ipari alkalmazások, különféle innovációk. Bemutatásra kerülnek: robotok, quadrocopterek és autómodellek.

A Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem marosvásárhelyi Műszaki és Humántudományok Kara részéről a következő programokat, innovációs technológiákat tekinthetik majd meg az érdeklődök: pneumobil , elektromobil, ipari robotok, mágneses lebegtető, mérlegkaros inga, propelleres” óra, vonalkövető robot, akadálykerülő robot, sétáló robot, három szabadságfokú robotkar, kvadrokopter, fuzzy vezérelt labdalebegtető, mobilis robot ultrahangos terepfelderítésre.

§         Pneumobil

A Mechatronika és Gépészmérnöki szakos diákok 2009-től kezdődően sikeresen vesznek részt a Bosch-Rexroth Pneumatika Kft. által Magyarországon, Egerben megrendezett Pneumobil versenyen (www.pneumobil.hu), többször is dobogós helyezést érve el. A diákok olyan járművet kell építsenek, mely sűrített levegővel működik és több versenyszámban mérik össze teljesítményüket: a megtett legnagyobb távolság, az ügyességi és a gyorsulási kategóriákban.

 

 

§         Elektromobil

Egy másik verseny, amelyen részt vettek a diákjaink, a Robert Bosch Power Tool Kft. által meghirdetett Elektromobil verseny (www.bosch-elektromobil.hu), amelyet Miskolcon szerveznek évente. Ebben az esetben a hallgatók nyolc akkumulátoros fúrógép segítségével hajtott járműveken versenyeztek a leggyorsabb Elektromobil címért.

 

 

 

§         Ipari Robotok

A Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem nagy hangsúlyt fektet a gyakorlati oktatásra, ezért a különböző tantárgyak keretén belül a hallgatók közel kerülnek az iparban használatos újszerű technikákhoz. Így van ez a Mechatronika és a Gépészmérnöki szakok esetében is, ahol lehetőség van a modern ipari robotrendszerek tanulmányozására, kezelésére is. A szoros kapcsolat az egyetem és a FANUC Robotics Magyarország Kft. (Törökbálint, Magyarország), illetve a KUKA Systems Srl. (Nagyszeben, Románia) cégekkel biztosítja a mindig naprakész információkat.

 

 

 

§         Mágneses lebegtető

A mágneses lebegtető működési elve a fizikából ismert mágnesesség jelenségén alapul, amely során egy elektromágnes kölcsönhatásba kerül egy vasgolyóval. A vasgolyó lebegtetése egy bizonyos távolságra az elektromágnestől azáltal jön létre, hogy az elektromágneses erő, amellyel az elektomágnes vonzza a vasgolyót, egyenlő lesz a golyó súlyával.

§         Mérlegkaros inga

A mérlegkaros inga működése a lejtőn guruló golyó fizikai jelenségén alapszik, amely során a golyóra ható gravitációs erő a lejtővel párhuzamos ősszetevője a golyót mozgásra készteti. Aguruló golyót úgy kell vezérelni a változtatható dőlésszögű lejtő két vége között, hogy az egy meghatározott ponton álljon meg.

§         Propelleres” óra

A propelleres óra működési elve az időegység alatt az emberi szemben jútó képelemek (pixel) egymásra tevődő hatásából áll, ha azok elég közel vannak egymáshoz és gyorsan ismétlődnek. A képelemeket állandó sebeséggel forgó merev karon található fényforrások hozzák létre (LED), úgy, hogy a megfelelő fényforrásokat ki- és bekapcsolását mindenfordulat alatt és után a megfelelő helyen vezéreljük.

§         Vonalkövető robot

A robot pályája amelyen halad egy zárt görbe és közben, ha erről letér, az érzékelők és az'intelligenciája' segítségével, visszatalál a 'helyes' útra.

§         Akadálykerülő robot

Ultrahangos adóvevővel felszerelt robot folyamatosan figyeli a haladási irányban levő akadályokat, és ha egy tárgy túl közel kerül hozzá, akkor elfordul, és tovább folytatja akadálytalanul az útját.

            §         Sétáló robot

Hat szervomotorral ellátott sétáló robot, melynek az irányítása mikrokontrollerrel történik. A szervomotorokra kiküldött vezérlőjelek úgy vannak meghatározva, hogy a robot egyensúlyban maradjon. A robot az aktuális konfigurációban nincs felszerelve érzékelőkkel.

 

 

             §         Három szabadságfokú robotkar

A rendszer három egységből áll: három szabadságfokú PUMA típusú robotkarból, vezérlőelektronikából, számítógépen futó szoftverből. A robotkar három rotációs csuklót tartalmaz, melyeket DC motorok hajtanak,  több bemenetű és kimenetű nemlineáris rendszert alkotva.

 

            §         Fuzzy vezérelt labdalebegtető

Egy ping-pong labdalebegtető rendszert szemléltetünk ultrahangos visszacsatolással. A labda pozícióját egy előírt érték vagy előírt pálya szerint vezérli egy fuzzy szabályzót alkalmazva.

            §         Kvadrokopter

FPGA áramkörrel vezérelt négy rotoros helikopter. A rendszer részét képezi egy IMU inerciális mérőrendszer, amely egy háromtengelyes giroszkópból, gyorsulásmérőből és mágneses érzékelőből áll. A kvadrokopter irányítása egy hat csatornás távirányítóval történik.

 

 

            §         Mobilis robot ultrahangos terepfelderítésre

Eltérően a hagyományosan mikrokontrolleres vagy mikroprocesszoros irányítású mobilis robotoktól, ebben az esetben a hardveregység központi részét egy FPGA áramkör képezi. A robot különböző érzékelőkkel van felszerelve, amelyek lehetővé teszik az autonóm működést.