Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem – Marosvásárhelyi Kar – ms.sapientia.ro

sapientia.ro

Főoldal / Hírek /

SapiSentia III - Vetélkedő középiskolásoknak

Újak és visszatérők, kreatívak és innovatívak, lendületesek és ötletesek - 10 csapat középiskolás diák jelentkezett a SapiSentia vetélkedőre, amelyet harmadik alkalommal szervezett meg a Sapientia EMTE Marosvásárhelyi Kar Sepsiszentgyörgyi Tanulmányi Központja középiskolások számára 2019. november 20-án.

A megteremtett hagyományhoz híven a diákok egy bemutatóval jelentkeztek, amely ezúttal a FarmUp címet viselte. Ennek keretében egy olyan innovatív ötlet kidolgozását és részletes bemutatását vártuk, amely szorosan kapcsolódik a fenntartható/környezettudatos gazdálkodáshoz Székelyföld régiójában. A három fős csapatok a megadott könyvészetből készültek fel biológia, biogazdálkodás, kémia, földrajz és művelődéstörténet témakörökből a kvízkérdésekre, amelyeket a bemutatók megtartása után válaszoltak meg. A vetélkedő utolsó szakasza egy angol nyelvű megmérettetés volt, ahol egy képzeletbeli, angol nyelvű napilap (ThreeChair Messenger) számára kellett megírni rövid hír formájában a bemutatójuk lényegét, ennek frappáns címet adni, majd egy A2-es lapon illusztrálták is a napilap online felületén megjelenő hírt.
 
 
A mezőny nagyon szoros volt, a diákok kreatív, innovatív és kifejezetten gyakorlatias ötletekkel jelentkeztek: 
 
Állategészségügyi technikusok (Apor Péter Szakközépiskola, Kézdivásárhely): Innovatív környezettudatos gazdálkodás – FarmUp!
 
Ecoboost (Mikes Kelemen Elméleti Líceum, Sepsiszentgyörgy): ,,Ökovegetatív Biodiverzitás” A gombák és a mikroorganizmusok energiaproduktivitása szimbiotikus környezetben
 
Farm Refi (Református Kollégium, Sepsiszentgyörgy): Innovatív környezettudatos gazdálkodás: FarmUP
 
Gazdálkodjunk traktoristául (Székely Mikó Kollégium, Sepsiszentgyörgy): “Gazdálkodjunk” Plantago
 
Innovatív (Székely Mikó Kollégium, Sepsiszentgyörgy):  Az elektromos energia felhasználása a mezőgazdaságban
 
Yin Yang (Puskás Tivadar Szakközépiskola, Sepsiszentgyörgy): Fenntartható mezőgazdaság
 
Mikósok (Székely Mikó Kollégium, Sepsiszentgyörgy): Gazdálkodj okosan!
 
Ökosok (Baróti Szabó Dávid Elméleti Líceum, Barót): Innovatív Ökogazdálkodás, Így védjük Földünket! 
 
Refitogo (Református Kollégium, Sepsiszentgyörgy): FARM- UP Bioculture
 
Verselemzők (Székely Mikó Kollégium, Sepsiszentgyörgy): Pista bá' tanyája 
Felkészítő tanáraik voltak: Bán Mihály (Puskás Tivadar Szakközépiskola), Dr. Constaninescu Herman (Apor Péter Szakközépiskola), Dimén Sándor-Attila (Puskás Tivadar Szakközépiskola), Majos Andrea (Mikes Kelemen Elméleti Líceum,), Nagy Mónika (Református Kollégium), valamint Csia Kinga, Ferencz Orsolya Zsuzsa és Makfalvi Zsuzsa (a Székely Mikó Kollégium tanárai).
 
 
A zsűri döntése nem volt könnyű, a pontszámok is jelezték ezt. 
  • Első helyezett: Állategészségügyi technikusok 
  • Második helyezett: Verselemzők
  • Harmadik helyezett: Gazdálkodjunk traktoristául!
Az első csapat 450 RON jutalomban részesült a Sapientia EMTE részéről, és 3 db 32 gigáshordozót kaptak a GI Computers cég ajándékaként. Második helyezettek jutalma 300 RON volt a Sapientia EMTE felajánlásaként, és 3 db 32 gigáshordozó a GI Computers cég ajándékaként. A harmadik csapat jutalma 150 RON volt a Sapientia EMTE felajánlásaként, és 3 db mozijegy a MűvészMozi ajándékaként.
 
 
A többi csapat, sorrendben: Refitogo, Ökosok, Mikósok, Ecoboost, Farm Refi, Innovatív, YinYang is jutalmakban részesültek: az Elysium Fitness, Kebab&Döner House, M&M Cake Express, Angelo Express, Tein Teahouse jóvoltából. Valamint minden csapatot a Bon Sweet Bon Kft jutalmazott egy kis édességcsomaggal. 
 
A Vetélkedőt a Bertis és a Diószegi cégek támogatták, a nyomdai kivitelezést a Carpatgraf nyomda biztosította, a virágdíszítést és virágcsokrokat a Bloom Belle cég és a Floratid virágüzlet készítette.
 
A zsűri tagjai dr. Abod Éva, dr. Bartha Csaba és dr. Csiszér Levente voltak - mindhárman a Sapientia Marosvásárhelyi Karának, Kertészmérnöki Tanszékének egyetemi adjunktusai. A vetélkedő mentora volt dr. Nyárádi Imre-István, a Sapientia Marosvásárhelyi Karának dékánhelyettese, a Sepsiszentgyörgyi Tanulmányi Központ igazgatója, a vetélkedő szervezője, moderátora dr. Biró Enikő, Sapientia Marosvásárhelyi Kar, Alkalmazott Nyelvészeti Tanszék adjunktusa.
 
A Sepsiszentgyörgyi Tanulmányi Központ részéről a vetélkedő előkészítését, megszervezését segítették Pâtiu Szilvia titkárnő, Farkas József adminisztrátor, valamint az agrármérnök szakos hallgatók. A képanyagért Varga Csaba negyedéves hallgató felelt, a pontozást Bartos Levente és Veress József negyed- és elsőéves agrármérnök szakos hallgatók vezették.