Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem – Marosvásárhelyi Kar – ms.sapientia.ro

sapientia.ro

Főoldal / Hírek /

Görögországi szakmai gyakorlat 2019

Sapientia EMTE Marosvásárhelyi Kar, Kertészmérnöki és tájépítészmérnöki szak

Minden generációban benne van a szépség, tudás és szeretet, a tanár szerepe, hogy gyönyörködjön benne, fejlessze és érezze.

Hatodik alkalommal szerveztük meg a Sapientia EMTE, Marosvásárhelyi Kar, Kertészmérnöki Tanszék másodéves kertészmérnök és tájépítészmérnök diákjainak a már hagyományossá vált görögországi szakmai gyakorlatát közösen a kolozsvári Környezettudomány szak alapszakos és mesteris diákjaival.

Köszönöm a Karnak, a Tanszéknek és tanár kollegáimnak, akik az elmúlt években elkísérték a diákjainkat és vállalták a nem kis fáradságot, anyagi terhelést, hogy együtt lehessünk, és sok szép élménnyel gazdagodhassunk együtt diákjainkkal.

Büszke vagyok a diákcsapatra, és sokat tudnék mesélni, de beszéljen helyettem egy másodéves kertészmérnök diák beszámolója, valamint a gyakorlaton részt vevő néhány diák gondolata.

Tisztelettel,

dr. Kentelky Endre

Ha az embernek eszébe jut Görögország, fejébe ötlik annak mitológiája, az azúrkék tenger, a baklava, s egyéb szirupos sütemények. Talán mindannyian e képsorokkal indultunk el, ám az ott töltött hét eseményei után, ezeregy kalanddal, s milliónyi tudásporszemmel bővült elménk.

A szakmai út célja a kertészek számára főleg a helyi flóra megismerése, növénygyűjtemény készítése által, amelyben a hétfőn tett felfedező sétánk és Kentelky tanár úr lázas magyarázatai sokat segítettek. A tájépítészeknek vázlatokban kellett visszaadnunk a görög hangulatot, jellegzetes elemeket, mint például a gazdag flórát, kék-fehér épületeket, alacsony tetőzetükkel, a tengert, illetve a hegyeket.

A szerdai napon alkalmat kaptunk Olümposz hegy legmagasabb csúcsainak – Szkolió (2909 m) és Szkala (2866 m) – meghódítására, akik elég kitartónak bizonyultak, s megtették a nagyjából nyolcórás túrát, leírhatatlan kilátásban lehetett részük. Számomra a növények változatossága, a klíma visszakövetése a növények által is érdekes volt, illetve a tudat, hogy míg tegnap a tenger nyaldosta lábunk, most kezünket a hóba fúrhatjuk.

Skiathos felé felejthetetlen hajóútban volt részünk, s abban biztos vagyok, hogy az ott hallott kis dallam még hetekig kísérteni fog álmomban. Láthattuk, ahogyan a delfinek kiszökkellnek a vízből, majd alábuknak a mélységekbe, megismerhettünk tájakat, történeteket, melyek eddig csupán a filmvásznokon voltak ismerősek. Táncolhattunk a Kostas kapitánnyal és legénységével görög táncokat, kóstolhattunk helyi italokat. Szemlélhettünk arany partokat, s mesebeli, érintetlen szigeteket, a kolozsvári hallgatók biztatására pedig megfoghattunk egy tengeri sünt is.

Megpróbáltuk a megszerzett életérzéseket, látványképeket papírra vetni, s vázlatok formájában nemcsak rajztudásunkat fejleszteni, hanem emlékeinket is megőrizni, Cabuz Andrea tanárnő pedig pénteken pontozta ezeket. Emellett a kertész szak tanulóival mi is betekintést nyerhettünk az ottani flórában, s bizonyítanunk kellett tudásunk, növényfelismerési készségeinket. Én személy szerint irigykedtem a golgotavirággal befutattott kerítésre, a spontán flórában lévő gránátalmafára, a júdásfára, a vadon nőtt leander sorokra, melyek az autópályákat keretezték.

Kellemesen érintett az ott lakók kedvessége, a világhoz való hozzáállása, vendégszeretetük, nyugodtságuk, mely néha irigyre méltó, néha hihetetlen és zavaró. Illetve az a furcsa ellentét, hogy a sütő napon, a tengerben uszkálva láthattuk az Olümposz havas csúcsait. Furcsa érzés volt, ahogyan a tengeri sün „sétálgatott” a tenyeremben, illetve eleget bosszankodtam amiatt, hogy egyettlen üres kagylóhéjat sem találtam, a legtöbbet ugyanis már igénybe vette egy kis rákocska, mely fehér ollóit kidugta, amikor felemeltem otthonát. A hajóút, illetve az erdőben lévő csodálatos ösvények, sziklapárkányok sem voltak mindennapiak. S, hogy őszinte legyek, ihletet merítettem, illetve talán erőt a szesszióhoz.

Nemcsak növényi ismeretünk, rajztudásunk fejlődött, hanem egy új kultúra megismerésével világnézetünk is kibővült. Ennél értékesebbet pedig nem is nyújthat egy szakmai gyakorlat, ezért ajánlanám a kertész- és tájépítészet-hallgatók következő generációjának, illetve köszönném meg a tanárainknak, akik elkísértek, illetve azoknak, akik lehetővé tették számunkra ezt az élményt.

– Boldizsár Hanna (II. éves kertészmérnök-hallgató)

 

Bizonyos, hogy mindenki számára mást adott, s más-más érzelmeket váltott ki e szakmai gyakorlat

Szerintem ez a gyakorlati út több szempontból is hasznos, emberileg és szakmailag egyaránt. A programok jól tükrözik az út célját, a csapatépítést és a nevelési célzatot. Örülök, hogy egy ilyen gyönyörű környezetben tanulhattam, fejlődhettem. Külön hasznosnak tartom, hogy más karokkal együtt tölthettük az időt, így új barátságokra tehet szert az ember, és mivel a karok tematikája hasonló, így sok mindent lehet tanulni másoktól is.

- Dienes Dorka (SZIE- Tájépítészeti és Településtervezési Kar, Budapest, Erasamus+ hallgató)

Számomra ez az út egy újabb kaput jelentett, aminek a küszöbén átlépve rengeteg eddig nem ismert érzést, élményt kaptam. Megtapasztalni, hogy milyen a tenger mélysége, és milyen az istenek magassága, csodával töltött el. Legszebb pillanatok voltak, amikor látni lehetett, hogyan figyelnek egymásra emberek, hogy különböző félelmeinket leküzdjük. Felejthetetlen minden nap.

- Kis Katinka (Sapientia EMTE, II. éves tájépítészmérnök-hallgató)

A görögországi gyakorlat életem egyik emlékezetes hete marad. Nemcsak a gyönyörű tájak, kalandos programok, feladatok miatt, hanem azért is, mert mindezek mellett nagyon jellemformáló volt összerázódni egy jó csapattal, figyelni egymásra, alkalmazkodni, együtt kitartani az Olümposz megmászásakor, megpróbálni az akaratunkat és erőnket. Sikerélményekkel, fizikailag fáradtan, de mégis feltöltődve érkeztem haza, azzal a motivációval, hogy ezután is törekedjek nem stagnálni, hanem folyamatosan törekedni igényességre, megőrizve a kíváncsiságot, ami megoldások, válaszok és új ötletek után hajt.

- Dumitru Hadassa (II. éves tájépítészmérnök-hallgató)

Számomra az eddig két egyetemi évnek ez a szakmai gyakorlat volt a fénypontja. Összerázódtunk, barátkoztunk, ismerkedtünk, és sok tapasztalatot szereztünk mind emberileg, mind pedig szakmailag. Olyan élményekkel, emlékekkel tértünk haza, amelyeket soha nem fogok elfelejteni.

- Kiss Gabriella (Sapientia EMTE, II. éves tájépítészmérnök-hallgató)

Számomra ez a görögországi szakmai gyakorlati kirándulás egy felejthetetlen élmény lett, értem ezt a közös csapatépítő programokra és a csodálatos "idegen" tájfelfedezésére. Sok szép pillanattal, emlékkel gazdagodva tértem haza, és bármikor újra visszalátogatnék.

- Szabó Emese (Sapientia EMTE, II. éves kertészmérnök-hallgató)

Ez az egy hét Görögországban nem csak egy szakmai gyakorlat és nem csak egy felejthetetlen kirándulás volt. Amikor kihívások elé állít minket az élet, mindig dönteni kell, a jó döntést meghozni nagyon nehéz, de Görögoszág megtanított arra, hogy akárhogyan is döntesz, ha nem mászol fel teljesen a csúcsig, akkor is az a fontos, hogy élvezd az addig vezető utat, hogy legyen akivel megoszd azt, és a saját határaidat felismerve tudj majd onnan továbbfejlődni. A görög életérzést teljes mértékben megadta a hajókázás, a végtelen nyugodság és lazaság, amit semmi nem bizonyít jobban, mint a köreinkben szállóigévé vált “csak görögösen” jelmondatunk.

- Pap Andrea (Sapientia EMTE, II. éves kertészmérnök-hallgató)

Számomra ez az egy hét szakmai gyakorlat maga volt a csoda. Hiszen bármennyire is hihetetlen, először láthattam és érinthettem a tengert. Megismerhettük az ország növényvilágát, mely csodaszép színekben pompázott, és hát az illatok? Még most is érzem. Az Olümposz megmászásakor, a csúcsról figyelve a kilátást felemelő érzés volt. Látni azt, hogy minden a lábaim előtt hever, a város, a tenger, szabadságot nyújtott. A csapaton az összetartás és a segítőkészség jeleit figyelhettük meg, hisz biztattuk egymást, és nem hagytunk senkit lemaradni. Összességében e tanulmányi kirándulás arra buzdít, hogy utazzak és gyűjtsek sok ehhez hasonló emlékeket, élményeket.

- Megyeri Leticia-Melánia (Sapientia EMTE, II. éves kertészmérnök-hallgató)

A szakmai gyakorlat alatt Görögország más arcát mutatta, mint eddigi látogatásaim alkalmával, ezt a szakmai fejlődésnek és a csapatépítő programnak tulajdonítom. Az üdülőtelep a helyi flóra varázslatossága mellett lenyűgöző módon érzékeltette szintkülönbséget. Mindezt tette úgy, hogy fantasztikus élményben részesített minket fürdőzni a tenger mélységében és figyelni az Olümposzmagasba emelkedő havas csúcsát, melyet sokan szaktársaink közül meg is hódítottak, elképesztő élményekkel gazdagodva. Kiemelném még a Skiathos szigetére való hajókázás hangulatát, mely hosszú pillanatokig eggyé kovácsolta a kiránduló társaságot, ahol nem volt korhatár- vagy nemzeti különbség vagy bármi más, csak a napfényben fürdőző kitűnő hangulat.

- Săndulescu Annamária (Sapientia EMTE, II. éves tájépítészmérnök-hallgató)

A görögországi szakmai gyakorlat nagyon hasznosnak bizonyult számomra, nem csak szakmai szempontból, hanem az új barátságok kialakítása szempontjából is, hiszen más szakokkal együtt tehettük meg ezt az utazást. A szakmai gyakorlat egyik fontos üzenete volt számomra, hogy tiszteljük a természetet. Az Olümposz megmászása közben az ember megismeri határait és feszegeti azokat, hogy már minden lépés nehézkes, de mégis fel akar érni a csúcsok egyikére. A rengeteg kép nem adja vissza azt az életérzést, amit ott átél az ember ezalatt az időszak alatt, hiába meséljük el a történeteket, mivel ezen részt kell venni és át kell élni, csak pozitív élményekkel gazdagodtam.

- Lukács Alfonz (Sapientia EMTE, II. éves kertészmérnök-hallgató)

Az Erasmus+ felsőoktatási mobilitás keretein belül volt lehetőségem a tanulmányi "kiránduláson" részt venni. Számomra ez nagy élmény volt, mert erre az otthoni oktató intézményben nem lett volna lehetőségem. Egy kis tanulás, egy kis szórakozás és egy jó társaság. Kellhet-e ennél több?

- Nemes Gábor Bonaventura (SZIE- Kertészettudományi Kar, Budapest, Erasamus+ hallgató)

Mint erasmusos hallgató, nagyon nagy élmény volt számomra, hogy részt vehettem egy ilyen volumenű tanulmányi kiránduláson, amire az otthoni egyetemem nem ad lehetőséget. Mind a társaság, mind pedig a programok egyaránt nagyszerűek voltak. Hálás vagyok, hogy ilyen csodálatos emberekkel tölthettem együtt ezt az egy hetet, és egyaránt szerezhettem szakmai tapasztalatokat és bővíthettem a látókörömet.

- Erdmann Kata (SZIE- Tájépítészeti és Településtervezési Kar, Budapest, Erasamus+ hallgató)

Az év elején már hallottuk pár diáktársunktól, hogy milyen jó nektek, mentek Görögországba, és igen, elmondhatom, hogy mindenki irigykedhet. Nem a kirándulás, a „nyaralás” miatt, hanem mert új szemlélettel tértünk vissza mindarról, ami körülöttünk van, a természetről, a szakmánkról, amivel fogunk foglalkozni a jövőben. Egy nap alatt megtapasztalni a mélységet és a magasságot, csodálni a természet változását és érezni azt, ami körülöttünk van, szóban leírhatatlan. A tájépítészet lényege észrevenni a természet által adott szépséget, ezt mi láttuk, éreztük és csodáltuk. Ráébredtünk, hogy ennél szebb szakma nincs a mai rohanó világunkban, képesek leszünk olyan természetes környezetet alkotni ahol az ember lelke megnyugvásra talál, megpihen, ha csak egy pillanatra is. Tudjuk, hogy ez irgalmatlanul nehéz lesz, viszont ahogyan „Szkolió”csúcsát is elértük, úgy célunk is beteljesül.

Egy szakmai gyakorlat, ami megmutatta, hogy mennyire fontosak vagyunk mi, tájépítészek a világ számára.

- Both Réka (Sapientia EMTE, II. éves tájépítészmérnök-hallgató)