Trans-linguistica 5.

Sapientia.ro Sapientia.ro
Neptun  Moodle  ISSUU  Könyvtár 
Trans-linguistica 5.
Trans-linguistica 5.
Trans-linguistica 5.
2019. március 12.

A SAPIENTIA Erdélyi Magyar Tudományegyetem Marosvásárhelyi Karának Alkalmazott Nyelvészeti Tanszéke ötödik alkalommal szervezi meg a Trans-linguistica nemzetközi konferenciát, amelynek idén a „Nyelvek és kultúrák közötti közvetítés a digitális forradalom után – a 21. század kihívásai” címet választottuk. Jelentkezési határidő: március 24.

A konferencia időpontja: 2019. május 30–31.
 
Helyszín: SAPIENTIA-EMTE, MAROSVÁSÁRHELYI KAR, C. ÉPÜLET
 
A konferencia célja a digitális kor fordítástudományra gyakorolt hatásainak bemutatása, illetve azon új eszközök és lehetőségek ismertetése, amelyek átalakították a 21. században a fordítás és tolmácsolás mesterségét, illetve a nyelvoktatást és a lexikográfiát is. A konferencia lehetőséget nyújt tapasztalat- és eszmecserére, a kutatói munkával kapcsolatos új ötletek megvitatására, a kapcsolatteremtésre.
 
A tanácskozás szekciókban zajlik.
 
Az egyes előadások anyagaiból készült válogatást nemzetközi adatbázisban jegyzett konferenciakötetben publikáljuk.
 
A tervezett szekciók:
1) modern infokommunikációs technológiák és szerepük az nyelvoktatásban és az anyanyelvoktatásban;
2) új eszközök és lehetőségek a fordításban és tolmácsolásban;
3) a terminológia és a szaknyelvkutatás forradalmasítása a digitális eszközökkel;
4) új lexikológia, új lexikográfia;
5) kétnyelvűség és többnyelvűség az új média korában.
 
Plenáris előadók: dr. Horváth Ildikó (ELTE BTK, Fordító- és Tolmácsképző Tanszék), dr. Szoták Szilvia (OFFI - Országos Fordító és Fordításhitelesítő Iroda) és dr. Mona Arhire (Brassói Transilvania Egyetem).
 
Jelentkezési határidő: március 24.
Visszajelzés határideje: március 31.
 
Részvételi díj: 230 RON / 50 EUR.
 
A részvételi díjat pénznem függvényében az alábbi számlaszámokra lehet utalni. Helyszíni fizetésre nincsen lehetőség.

 

RON: RO46OTPV320000073814RO04

Banca: OTP Bank Tg. Mures

EUR: RO30OTPV320000073814EU03 - OTP Bank Tg. Mures

SWIFT : OTPVROBU

 

Kapcsolat: trans.linguistica5gmail.com

Jelentkezni az alábbi űrlap kitöltésével lehet.

Átvehetők az oklevelek a Marosvásárhelyi Karon (2019. március 22.)
Azon végzett hallgatók, akik a Sapientia EMTE által szervezett államvizsgán/disszertáción vettek részt, személyesen átvehetik egyetemi/mesteri oklevelüket Marosvásárhelyen, 2019. március 22-én, pénteken 11-18 óra között a 131-es teremben.

Kiss Elemér Szakkollégium 2019. évi márciusi ülésszaka
A Kiss Elemér Szakkollégium 2019. évi márciusi ülésszakán Kovács Lehel tart előadást "BBC micro:bitek, a menő cuccok alapjai" címmel.

Pályázati felhívás: Erasmus+ hallgatói mobilitási program, szakmai gyakorlat (2019 nyara) és tanulmányi mobilitás (2019/20-as tanév)
A Sapientia EMTE pályázatot hirdet hallgatók számára Erasmus+ szakmai gyakorlat mobilitási programban való részvételre 2019 nyarán, és tanulmányi mobilitási programban való részvételre a 2019/2020-as tanévben.

Ilyen volt a Marosvásárhelyi Karon tartott Erasmus+ Open Doors
A Sapientia EMTE Marosvásárhelyi Karán 2019. március 5-én, 12 órától az Erasmus+ Open Doors eseményen vettek részt az érdeklődők.

Pályázati felhívás: Sapientia Maximus Hallgatói Díj
A Sapientia EMTE Tehetséggondozási és Tudományos Diákköri Tanácsa pályázatot hirdet a SAPIENTIA MAXIMUS HALLGATÓI DÍJRA, a legkiemelkedőbb hallgatói tudományos munka elismeréseként. A díj oklevélből és pénzjutalomból áll, annak átadására a kari évzáró ünnepségek alkalmával kerül sor.

Dr. Cristina Nicolae előadása
A Sapientia EMTE marosvásárhelyi Alkalmazott Nyelvészeti Tanszékének meghívott előadója a Marosvásárhelyi Orvosi, Gyógyszerészeti, Tudomány- és Műszaki Egyetem adjunktusa, dr. Cristina Nicolae, aki tolmácsolás témában tart előadást The Battlefield of Interpreting. Case study: Note-taking címmel. Időpont és helyszín: 2019. március 7., 10 óra, C427-es terem.

Dr. Bianca Oana Han előadása
A Sapientia EMTE marosvásárhelyi Alkalmazott Nyelvészeti Tanszékének meghívott előadója a Marosvásárhelyi Orvosi, Gyógyszerészeti, Tudomány- és Műszaki Egyetem docense, dr. Bianca Oana Han, aki versfordítás témában tart előadást War and Peace in Poetry Translation címmel. Időpont és helyszín: 2019. március 7., 11 óra, C427-es terem.

Pontkom konferencia - felhívás
A Sapientia EMTE Marosvásárhelyi Karának harmadéves kommunikáció szakos hallgatói hatodik alkalommal szervezik meg a PontKom nevet viselő kommunikációs napokat 2019. március 28-29. között.

Mandátumának lejárta után a HÖK elnöke és vele együtt a bizottsági elnökök átadják a stafétabotot a következő generációnak
2019. március 12-én, kedden, a Közgyűlés keretén belül meghallgatjuk az elnökjelölt terveit, március 13-án, szerdán 8-16 óra között adhatók le a szavazatok.

Közegészségügy szakos hallgatóink sikerei a Debreceni Egyetem Egészségtudományi TDK-ján
A Debreceni Egyetem Egészségügyi Kar Tudományos Diákköri Konferenciáját ebben a tanévben február 15-én rendezték meg Nyíregyházán. A szekcióikban aktuális témákról magas színvonalú előadásokat hallgathattak meg az érdeklődők. A Sapientia EMTE-ről öt közegészségügyi szolgáltatások és politikák szakos hallgató vett részt a rangos megmérettetésen: Coman Andrea, Ferencz Júlia, Kun Emőke, Péter Krisztián (III. év), valamint Hegyi Brigitta (II. év).

IX. Kiss Elemér Programozói Tábor
A Kiss Elemér Szakkollégium Matematika Informatika Műhelye idén is megszervezi az immár IX. Kiss Elemér Programozói Tábort 2019. március 22-24. között a Sapientia EMTE diákjainak. A tábor mindazoknak szól, akik szeretnek programozni, és izgalmas feladatokat megoldani.

ERASMUS+ OPEN DOORS a Marosvásárhelyi Karon
2019. március 5-én, kedden, 12 órától, a C07-es teremben tájékoztatót tartunk, ahol meghívottunk Páll Zita, a Sapientia EMTE intézményi koordinátora ismerteti az Erasmus+ programot, valamint tanulmányi és szakmai mobilitáson részt vett hallgatók beszámolóit hallhatjátok.

EMTER 2019
A Sapientia EMTE Marosvásárhelyi Kara 2019. április 6-án szervezi meg az EMTER - Matematika, informatika és fizika versenyt középiskolások számára.

KOMMENT-TÁR
A Kommunikációs szakkollégium előadás-sorozatot rendez, amely TED-szerű előadásokat tartalmaz, kommunikációs tanárjaink előadásában.

Szakmai tanulmányút 2019 – Pályázat
Az Alkalmazott Nyelvészeti Tanszék pályázatot hirdet szakmai tanulmányúton való részvételre, I. és II. éves fordító és tolmács szakos hallgatók részére. A pályázatok beküldési határideje 2019. február 25.

Álláshirdetés titkári állás betöltésére az Alkalmazott Nyelvészeti Tanszékre
A Sapientia EMTE Marosvásárhelyi Kar Alkalmazott Nyelvészeti Tanszéke munkatársat keres tanszéki titkári állás betöltésére.

Internship program bemutató
2019. február 21-én a nagyszebeni Continental Automotive Systems képviselői a cég nyári gyakornoki programkínálatát mutatják be a Marosvásárhelyi Kar hallgatóinak.

Felmérik a székelyek lelkiállapotát
A Sapientia EMTE a budapesti ELTE – Pozitív Pszichológia Tanszékével együttműködve elkészíti Székelyföld boldogságtérképét.

Continental versenyfelhívás 2019 - Updated
2019. február 28-ig lehet benevezni a Continental Automotive Systems cég által meghirdetett versenyre, amely 2019. április 16-19. között kerül megszervezésre Nagyszebenben.

"Metszünk! De hogyan?"
2019. február 23-án, szombaton 9:30 kezdettel a Sapientia EMTE Sepsiszentgyörgyi Tanulmányi Központjában "Metszünk! De hogyan?" címmel szakmai napot szervezünk.

I. szintű tömbösített tanárképzés 2019
I. szintű tömbösített tanárképzés indul a 2018/2019-es tanév II. félévétől.

TDK 2019
XVIII. Marosvásárhelyi Kari TDK • Jelentkezési határidő: 2019. március 3. • Kivonat feltöltése: 2019. március 10. • Dolgozat...

Új Média Konferencia - felhívás
A Sapientia EMTE Marosvásárhelyi Karának Alkalmazott Társadalomtudományok Tanszéke 12. alkalommal szervezi meg az Új Média Konferenciát 2019. április 5-6-án.

PÁLYÁZAT nemzetközi tudományos konferenciákon, művészeti fesztiválokon, kiállításokon való részvétel támogatására – 2019
A Kutatási Programok Intézete (KPI) pályázatot hirdet a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem (EMTE), valamint a Partiumi Keresztény Egyetem (PKE) főállású oktatói számára nemzetközi konferenciákon, fesztiválokon illetve művészeti kiállításokon való részvétel támogatására.

V. Erdélyi Kertész és Tájépítész Konferencia - felhívás
Ötödik alkalommal szervezi meg a Sapientia EMTE Kertészmérnöki Tanszéke a gödöllői Szent István Egyetem, Tájépítészeti és Településtervezési Karával és az Erdélyi Múzeum Egyesülettel közösen az Erdélyi Kertész és Tájépítész Konferenciát 2019. április 12-13. között, a Sapientia EMTE Marosvásárhelyi kampuszában.

A 2018/2019-es tanév téli vizsgabeosztása
A 2018/2019-es tanév téli vizsgabeosztása itt követhető.

Pályázati felhívás tudományos eredményekre megítélhető minősítési bérkiegészítésre
A Sapientia EMTE pályázatot hirdet főállású oktatói számára.

Álláshirdetés titkári állás betöltésére az ANy Tanszékre
A Sapientia EMTE Marosvásárhelyi Kar Alkalmazott Nyelvészeti Tanszéke munkatársat keres tanszéki titkári állás betöltésére.

Meghosszabított határidő - Tenderfelhívás hőközpont korszerűsítésére
A Sapientia EMTE Marosvásárhelyi Kara pályázatot hirdet hőközpont korszerűsítésére. A meghosszabbított határidő: 2019. február 8.

Meghosszabított határidő - Tenderfelhívás hőközpont bővítésére
A Sapientia EMTE Marosvásárhelyi Kara pályázatot hirdet hőközpont bővítésére. A meghosszabbított határidő: 2019. február 8.

Magyarországon is valós továbbtanulási alternatívát jelent a Sapientia EMTE
Népszerűnek bizonyult a Sapientia EMTE standja a 19. Educatio Nemzetközi Oktatási Szakkiállításon, ahol évről-évre nagyobb az érdeklődés az egyetem képzései iránt. A 2019. január 10-12. között tartott rendezvényen mintegy 50 felsőoktatási intézmény és több mint 52 ezer látogató vett részt.

Álláshirdetés - Óraadói állások a 2018/2019-es tanév II. félévére
A Sapientia EMTE Marosvásárhelyi Kara pályázatot hirdet óraadói állások betöltésére a 2018/2019-es egyetemi év II. félévére.

Nemes Tihamér Nemzetközi Informatikai Tanulmányi Verseny a Sapientián
2019. január 12-én zajlott Marosvásárhelyen, a Sapientia – Erdélyi Magyar Tudományegyetemen a Nemes Tihamér Nemzetközi Informatikai Tanulmányi Verseny.

Gábor Dénes-díjjal tüntették ki dr. Kolozsváry Zoltánt, a Marosvásárhelyi Kar tanárát
Dr. Kolozsváry Zoltán az anyagtudomány terén elért eredményeiért, továbbá a felsőoktatásban betöltött kiemelkedő oktatásszervezői és oktatói tevékenységéért részesült Gábor Dénes-díjban.

Találkozzunk a 19. Educatio Nemzetközi Oktatási Szakkiállításon!
2019. január 10-12. között várunk minden érdeklődőt Budapesten a 19. Educatio Nemzetközi Oktatási Szakkiállításon a Hungexpo "A" csarnokában! A Sapientia EMTE standja a DA24-es jelzésű helyet foglalja el.

Hosszabbított könyvtári nyitvatartás a téli vizsgaidőszakban
A téli vizsgaidőszakban és az azt megelőző héten a könyvtár szombatonként is várja olvasóit.

Pályázati felhívás
„Magyarország és a közép-európai térség az Európai Unióban, az Európai Unió a világban” címmel egyetemek és a főiskolák hallgatói számára. A pályázaton magyarországi, valamint Magyarországgal szomszédos államok magyar nyelven is oktató felsőoktatási intézményeinek 30 évnél fiatalabb, nappali vagy levelező tagozatos, aktív státuszú hallgatói pályázhatnak. A pályázat beküldésének határideje: 2019. február 15.

Pályázati kiírás tanársegédi állások betöltésére - 2018/2019 tanév, II. félév
A Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem pályázatot hirdet meghatározott időre szóló tanársegédi állások betöltésére a 2018/2019-es egyetemi év második félévétől.

Könyvtári nyitvatartás a karácsonyi vakációban
December 21-én, pénteken, az olvasóteremben 8.00 és 18.00 óra között várjuk az olvasókat. December 27-28 között az olvasóterem...

Karácsonyi ünnepély
December 18-án a Hallgatói Önkormányzat egy meghitt karácsonyi ünnepéllyel ajándékozta meg az egyetemi közösséget.

Ösztöndíj a kiváló tanulási eredményeket elérő kertészmérnöki, agrármérnöki és tájépítészmérnöki szakos hallgatóknak
Immár negyedik alkalommal részesülnek a Sapientia EMTE, Marosvásárhelyi kara Kertészmérnöki Tanszékének koordinációjához tartozó, hallgatói a budapesti Agrárminisztérium egész Kárpát-medencére kiterjedő, a magyar nyelvű egyetemi agrárképzést támogató ösztöndíjában.

Kettős könyvbemutató a közegészségügy szakon
2018-as évünk szakmai sikereinek része az a két kötet, amely az év végén látott napvilágot a közegészségügy szak oktatóinak közreműködésével. A december 13-i kötetbemutatón a szerzők, a szerkesztők és a partner kutatóintézetekből meghívott vendégek vettek részt.

Innover csapatverseny - eredmények
Jó ötletek, gondosan elkészített tervek és kiváló csapatmunka jellemezte a második alkalommal megszervezett Innover versenyt.

Az Accenture pályázati felhívása a Sapientia EMTE Marosvásárhelyi Kar hallgatói számára
Accenture Student Research Scholarship 2019 Pályázhat minden informatika vagy mérnök szakos, nem végzős évfolyamon tanuló hallgató, aki informatikai vagy villamosmérnöki témakörben végez kutatómunkát. A pályázat beküldési határideje: 2019. január 15.

Kiss Elemér Szakkollégium 2018. évi decemberi ülésszaka
A Kiss Elemér Szakkollégium 2018. évi decemberi ülésszakán, az .Msg cég részéről Demeter Zoltán tart előadást "A szoftverfejlesztők 9+1 tévhite 2018-ban" címmel.

Karácsonyi kiállítás újra
Az immár hagyománnyá vált Karácsonyi kiállítást 2018. december 11-13. között szervezzük meg a Sapientia EMTE Marosvásárhelyi Karának aulájában.

Balla Géza nyerte az Év bortermelője Magyarországon címet
Első határon túli borászként Balla Géza, a Sapientia EMTE Kertészmérnöki Tanszékének adjunktusa nyerte el a 28. Év bortermelője Magyarországon címet. A "borvilág Kossuth-díjával" kitüntetett termelő elmondta, továbbra is küzdeni fog egy határoktól független, egységes magyar borvilágért.

SapiSentia II - eredmények
Erős mezőny, kreativitás és lendület jellemezte a 2018. november 27-én második alkalommal megrendezett SapiSentia vetélkedőt, amelyet a Sapientia EMTE Marosvásárhelyi Kar Sepsiszentgyörgyi Tanulmányi Központjaszervezett középiskolások számára.

SapiTranslatio 3.0 fordítóverseny - eredmények
A Sapientia EMTE Marosvásárhelyi Karának Alkalmazott Nyelvészeti Tanszéke harmadik alkalommal szervezte meg a SapiTranslatio fordítóversenyt, 2018. november 22-én, melyre rekordszámú jelentkező regisztrált.

XVIII. Marosvásárhelyi Kari TDK
A Sapientia EMTE Marosvásárhelyi Karának Tudományos Diákköri Tanácsa és Hallgatói Önkormányzata a 2018/2019. tanév tavaszi félévére meghirdeti a XVIII. Kari Tudományos Diákköri Konferenciát (TDK).

Tenderfelhívás hőközpont korszerűsítésére
A Sapientia EMTE Marosvásárhelyi Kara pályázatot hirdet hőközpont korszerűsítésére.

Tenderfelhívás hőközpont bővítésére
A Sapientia EMTE Marosvásárhelyi Kara pályázatot hirdet hőközpont bővítésére.

A romániai magyar felsőoktatás helyzetének évtizedes tanulságai
Dr. Kása Zoltán emeritus professzor előadása 2018. november 27-én, 18 órakor a Bernády-házban.

Erasmus+ pályázati felhívás Kárpátalján megvalósuló oktatási és képzési célú mobilitásra (STA, STT) a 2018/2019-es tanév II. félévében (KA107)
A Sapientia EMTE pályázatot hirdet felsőoktatási munkatársak számára partnerországban (Ukrajnában) megvalósuló oktatási és képzési célú Erasmus+ mobilitási támogatás elnyerésére a 2018/2019-es tanév második félévében.

Lezárult a jelentkezés a SapiTranslatio 3.0 fordítóversenyre
A jelentkezés lezárult: 199 középiskolás diák és egyetemi hallgató iratkozott az angol nyelvpárra, illetve 37 diák a német nyelvpárra, összesen 7 Maros megyei középiskolából és több egyetemi központból.

XIV. Agrártudományi konferencia
Az Erdélyi Múzeum Egyesület Agrártudományi Szakosztálya 2018. november 17-én a Határtalan tudomány témájú Magyar Tudomány Napja Erdélyben 17. fórumához kapcsolódóan hagyományszerűen megtartja éves szakmai konferenciáját, amelynek ez alkalommal a Sapientia EMTE, Marosvásárhelyi Karának főépülete ad otthont.

Dr. Bodnár István előadása
November 20-án, 13:00 órától dr. Bodnár István, a Miskolci Egyetem adjunktusa tart előadást villamos-energetika, nagy- és középfeszültségű hálózatok, hangfrekvenciás és rádiófrekvenciás központi vezérlések témakörben.

SapiTranslatio 3.0 fordítóverseny
A SapiTranslatio 3.0 verseny angol nyelvpárosítású szakasza 2018. november 22-én 10 órától a C06-os teremben zajlik, míg a német 12 órától a C531-es teremben.

Fordító és tolmács szakos hallgatóink a Shades of Meaning fordítóversenyen
2018. október 26-27 között a Sapientia EMTE marosvásárhelyi Fordító és tolmács szakának három hallgatója részt vett a Temesvári Nyugati Tudományegyetem (Universitatea de Vest din Timișoara) által 4. alkalommal megszervezett Shades of Meaning fordítóversenyen.

Dr. Eliza Claudia Filimon előadása
Dr. Eliza Claudia Filimon a temesvári Nyugati Egyetem Bölcsészettudományi Karának adjunktusa, 2018. november 22-én 8:30-tól a C526-os teremben audiovizuális témában tart előadást.

Álláshirdetés (titkár)
A Sapientia EMTE Marosvásárhelyi Kara versenyvizsgát hirdet a következő állás betöltésére: titkár (Dékáni Hivatal).

XVIII. Marosvásárhelyi Kari TDK - felhívás
2019. április 12–13. FELHÍVÁS

Kiss Elemér Szakkollégium 2018. évi novemberi ülésszaka
A Kiss Elemér Szakkollégium 2018. évi novemberi ülésszakán a Graphisoft cég részéről Kovács Viktor és L. Kiss József tart előadást "ARCHICAD, Under the Hood" címmel.

Gyászjelentés - Dr. Filep Emőd
Fájó szívvel tudatjuk, hogy kedves kollégánk dr. Filep Emőd tiszteletbeli professzor, 2018. november 14-én elhunyt.

Agrármérnöki szakos diákjaink az INDAGRA szakkiállításon
A Sepsiszentgyörgyi Tanulmányi Központban tanuló Agrármérnöki szakos hallgatók tanáraik kíséretében 2018. november 2-án meglátogatták a bukaresti Romexpo kiállító központban megrendezett INDAGRA Nemzetközi Mezőgazdasági és Élelmiszeripari kiállítást.

Online is lapozható a 2019-es felvételi tájékoztató füzet
A Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem minden évben kiadja felvételi tájékoztató füzetét, mellyel a pályaválasztás előtt állókat szeretné segíteni. A külsőleg is megújult kiadványban, az egyetemi felvételire készülő diákok megtalálhatják a számukra leginkább tetsző szakot!

II. forduló - Hallgatói képviselők választása - Szenátusi és Kari Tanácsi tagok
A választási szabályzatnak megfelelően, mivel az első fordulóban a választások kvórum hiányában nem érvényesek, egy hét múlva, 2018. november 19-én, 8-16 óra között, újabb fordulót szervezünk a Szenátus teremben.

V. SapiLine Tracer
Az V. SapiLineTracer robotversenyt december 11-én szervezi a Sapientia EMTE Villamosmérnöki tanszéke a Hallgatói Önkormányzattal közreműködve.

Robochallenge
A Marosvásárhelyi Kar HeptaCube csapata első helyezést nyert a XI. Robochallenge nemzetközi robotversenyen

Rendkívüli nyitvatartás a könyvtárban
November első napjaiban a kari könyvtár a következő, rövidített órarend szerint tart nyitva:

II. SapiSentia verseny középiskolásoknak
A Sapientia EMTE Kertészmérnöki Tanszéke második alkalommal szervezi meg a Sapientia EMTE Sepsiszentgyörgyi Tanulmányi Központjában a SapiSentia elnevezésű interdiszciplináris vetélkedőt középiskolás diákoknak 2018. november 27-én.

Kiss Elemér Szakkollégium 2018. évi októberi ülésszaka
A Kiss Elemér Szakkollégium 2018. évi októberi ülésszakán Ambrus Oszkár, az Accenture cég munkatársa tart előadást "Crack the Interview. A practical guide on how to charm your job interviewer" címmel a 230-as előadóteremben, kedden, október 30-án 13:00 órai kezdettel.

BrainMarathon for Health
Egészségügyi témájú nemzetközi diákvetélkedőnek adott otthont a Semmelweis Egyetem Egészségügyi Menedzserképző Központja. A BrainMarathon for Health témája az elszigetelt települések egészségügyi ellátásának javítása, tágabb értelemben az egészségi állapot javítása, a jövő egészségügyének fejlesztése innovatív ötletekkel.

A ZES Zollner Electronic cég és termékbemutatója a Sapientia EMTE-n
2018. november 6-án, 13:00 órától a a szatmárnémeti ZES Zollner cég tart bemutatót a 114-es teremben.

Megemlékezés az 1956-os forradalom és szabadságharc 62. évfordulója alkalmából
2018. október 23-án rövid megemlékezést tartottunk az 1956-os forradalom és szabadságharc 62. évfordulójának tiszteletére az egyetem aulájában.

INNOVER 2 - II. Innovációs csapatverseny
Ha műszaki fejlesztési ötleteid vannak és ezek piaci értékesítéséről álmodozol, készíts egy hiteles üzleti tervet és mutasd be! Jelentkezési határidő: 2018. november 2., 14 óra.

Ha a városi fák beszélni tudnának
Szaller Vilmos minősített favizsgáló Ha a városi fák beszélni tudnának címmel tart előadást szombaton, 2018. október 27-én, 17-19 óra között a Sapientia EMTE Marosvásárhelyi Karának dendrológia laboratóriumában (132-es terem). Az előadás nyitott minden érdeklődő számára.

Hallgatói képviselők választása - Szenátusi és Kari Tanácsi tagok
A Szenátus elrendeli a részleges hallgatói választások megszervezését három Kari Tanácsi képviselői és két Szenátusi hely betöltésére (Szenátusi határozat: 2165/2018. szeptember 14.).

Határtalan tudomány
Az Erdélyi Múzeum Egyesület Agrártudományi Szakosztálya 2018. november 17-én a Határtalan tudomány témájú Magyar Tudomány Napja Erdélyben 17. fórumához kapcsolódóan hagyományszerűen megtartja éves szakmai konferenciáját, amelynek ez alkalommal a Sapientia EMTE, Marosvásárhelyi Karának főépülete ad otthont.

Startol a Sapientia EMTE felvételi tájékoztató körútja
A korábbi évekhez képest egy hónappal korábban vág neki „Az egyetem házhoz jön” elnevezésű, 2019-es egyetemi felvételi tájékoztató körútnak a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem.

Dr. Vásárhelyi József előadása
Október 16-án, 13:00 órától dr. Vásárhelyi József, a Miskolci Egyetem előadótanára tart előadást Újrakonfigurálható digitális áramkörök témakörben.

A kevesebb több
Szerinted milyen egy jó előadás? Hogyan lehetsz jó előadó? Ezekre, és még sok más kérdésre ad választ Porcsalmi Bálint A kevesebb több – A jó előadások és látványos prezentációk receptje című előadásában, október 16-án, 13:00 órától.

Sapientiás jegyzetbörze
Ha van olyan jegyzeted ami megmaradt és szívesen segítenél egy nyomdokaidban járónak tedd le a könyvtárba a szakodnak kijelölt helyre!

Magyarországi tájépítészeti jelenlét Erdélyben
Az erdélyi Traditio Transylvanica Alapítvány meghívására, október 4-én és 5-én a Szent István Egyetem Tájépítészeti és Településtervezési Kar kertművészeti szakcsoportjának oktatói és hallgatói valamint a Sapientia EMTE Marosvásárhelyi Karának tájépítész hallgatói a gyalui fejedelmi várkastély parkjának kerttörténeti értékeit vizsgálták.

Lezajlott az Egészségfejlesztés konferencia
Szeptember 27-én zajlott karunk új épületében a IV. közegészségügyi konferencia, melynek témája az egészségfejlesztés volt. Előadóink között neves hazai és magyarországi szakemberek kaptak helyet, így a budapesti Semmelweis Egyetem, a Debreceni Egyetem, a MOGYE és a Sapientia EMTE kutatói.

Az Egyetem Napját ünnepeltük
2018. október 3-án, szerdán a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem első tanévnyitójának 18. évfordulóját Csíkszeredában és Marosvásárhelyen ünnepeltük.

A Sapientia EMTE Marosvásárhelyi Karának oktatójából és több volt hallgatójából álló csapat a nyertese a My City Marosvásárhely pályázatnak
A marosvásárhelyi városháza által meghirdetett Az én városom Marosvásárhely pályázatra – amelynek célja a megyeszékhely főterének korszerűsítése – nyolc pályamunka érkezett. Első díjat nem osztottak ki, így a második helyezett lett a nyertes.

Egyetem Napja Csíkszeredában
A Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem első tanévnyitójának 18. évfordulóját Csíkszeredában ünnepeljük. Az Egyetem Napi rendezvénysorozat 2018. október 3-án, szerdán, 11 órától kezdődik a Csíki Mozi nagy termében.

Pályázati felhívás: Makovecz Hallgatói Ösztöndíjprogram, 2018/19-as tanév
A Sapientia EMTE pályázatot hirdet hallgatók számára a Makovecz Hallgatói Ösztöndíjprogramban való részvételre, a 2018/2019-as tanév második félévében.

EGÉSZSÉGFEJLESZTÉS
IV. KÖZEGÉSZSÉGÜGYI KONFERENCIA 2018. szeptember 27. Sapientia EMTE, Marosvásárhelyi Kar

Beiratkozás a Sapientia EMTE Tanárképző Intézetének pedagógiai képzéseire
Beiratkozás a Sapientia EMTE Tanárképző Intézetének első szintű pedagógiai képzésére Az első szintű pedagógia modul (románul...

Pályázati felhívás: Erasmus+ hallgatói tanulmányi mobilitás a 2018/19-es tanév II. félévében
A Sapientia EMTE pályázatot hirdet hallgatók számára az Erasmus+ tanulmányi mobilitási programban való részvételre a 2018/2019-es tanév második félévében.

Mesterképzés - 2018-as őszi felvételi eredmények
A mesterképzés 2018-as őszi felvételi vizsga eredményei.

Tandíj befizetési határidők a 2018/2019-es tanévre
A tandíj befizetési határidők a 2018/2019-es tanévre a következők: TANDIJ BEFIZETÉSI HATÁRIDŐK a 2018/2019-es tanévre...

Alapképzés - 2018-as őszi felvételi eredmények az első elosztási kör után
Az alapképzés 2018-as őszi felvételi vizsga eredményei.

Tanévkezdés 2018
A Sapientia EMTE Marosvásárhelyi Karán 2018. szeptember 17-én kezdődik a tanév. A 2018/2019-es tanév első hete regisztrációs hét. Ebben a 2018.09.17 – 23. közötti periódusban kötelező a regisztráció és a tantárgyfelvétel lebonyolítása minden hallgató számára.

Mesterképzés - vizsgajegyek 2018 ősz
A mesterképzés 2018-as őszi felvételi vizsgajegyei.

Alapképzés - vizsgajegyek 2018 ősz
Az alapképzés 2018-as őszi felvételi vizsgajegyei.

Őszi felvételi 2018 - Meghirdetett helyek száma
A Sapientia EMTE Marosvásárhelyi Kara a 2018-as őszi felvételire az alapképzésen 279, míg a mesterképzésen 80 helyet hirdet meg. Iratkozás: szeptember 8 és 10.

Álláshirdetés - Óraadói állások a 2018/2019-es tanév I. félévére
A Sapientia EMTE Marosvásárhelyi Kara pályázatot hirdet óraadói állások betöltésére a 2018/2019-es egyetemi év I. félévére.

Sapientia.ro

Sapientia - Erdélyi Magyar Tudományegyetem

Sapientia EMTE

A Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem a romániai magyarság önálló egyeteme Európában, melynek célja nemzeti közösségünk oktatásának és tudományos életének elismert szakmai színvonalon való művelése.

Kapcsolat

Marosvásárhelyi Kar

Marosvásárhely/Koronka,  Calea Sighișoarei nr. 2.
Postacím: 540485 Târgu-Mureş, O.p. 9, C.p. 4


Tel: +40 265 206 210, fax: +40 265 206 211
E-mail: office@ms.sapientia.ro

btz webdesign