Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem – Marosvásárhelyi Kar – ms.sapientia.ro

sapientia.ro

Főoldal / Hírek /

Elindult az EUSecure Projekt

Elindult az EUSecure Projekt: Az EU biztonsága, rezílienciája és fenntarthatósága interdiszciplináris tréning – szimulációs gyakorlattal kiegészített tömeges, nyílt online kurzus (SimMOOC)         Projekt ID: 2020-1-HU01-KA203-078719

Az Nemzeti Közszolgálati Egyetem (NKE) vezetésével és a Pireuszi Egyetem, Görögország (UNIPI), a Fernando Pessoa Egyetem, Portugália (UFP), a Salentoi Egyetem, Olaszország (UNISAL) és a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem, Románia (SAPIENTIA) részvételével a 2021. november 12-i nemzetközi programindító megbeszélés által elindult az EUSecure Projekt. A projekt az Európai Unió támogatásával, az Erasmus+ Stratégiai Partnerség a Felsőoktatásban program keretében valósul meg. Három évig tart, és célja, hogy az EU jelenlegi és jövőbeni biztonsági kihívásaihoz kapcsolódó transzdiszciplináris kurzust hozzon létre.

A partnerség felismerte a felsőoktatási intézmények szerepét abban, hogy olyan társadalom alakuljon ki, amelyben az állampolgárok és a vezetők pontosabb képpel rendelkeznek az Unió biztonságának, rezílienciájának és fenntarthatóságának legfontosabb kérdéseiről. Azok a kihívások, amelyekkel jelenleg szembesül a társadalom új és ismeretlen méretűek, komplexek, ugyanakkor megfelelő szakpolitikai válaszokat igényelnek. Ezért a projekt általános célja, hogy az oktatáson keresztül hozzájáruljon az európai integrációhoz a biztonság területén azáltal, hogy a diákoknak, oktatóknak, kutatóknak, gyakorló döntéshozóknak és általánosságban minden érdeklődőnek új, nemzetközi és interdiszciplináris oktatási platformot, továbbá modern és gyakorlatorientált tudást nyújtson.

A kurzus egy maroknyi biztonsági kérdésekhez kapcsolódó modulból fog állni, úgy mint a megatrendek a 21. században; az EU stratégiai autonómiája; a tengerbiztonság; a migráció; a kiberbiztonság; a mesterséges intelligencia veszélyei és lehetőségei; a kritikus infrastruktúra védelme; a vízbiztonság és a víz-geopolitika; a közösségi média és fake news, továbbá a közegészségügy és a járványvédelem. Ezeket a modulokat nemzetközi professzori gárda alakítja ki és a teljes kurzust két nemzetközi oktatási/tanulmányi esemény során teszteli: egy téli szeminárium és egy nyári egyetem keretében. Az oktatási módszerek ötvözik a hagyományos és az online tanulást, illetve szimulációs gyakorlattal egészülnek ki.

A résztvevő egyetemeknek sok éves tapasztalata van a fenti témákban: a Pireuszi Egyetem Nemzetközi és Európa-tanulmányok Tanszéke az első helyezett Görögországban, a Fernando Pessoa Egyetemnek saját oktatókórháza van, a Salentoi Egyetem kitűnő kutatói háttérrel rendelkezik a kritikus infrastruktúra védelme területén, a Sapientiának híres a közegészségügyi tanszéke, az NKE-nek pedig többéves tapasztalata van a szimulációs gyakorlatok megszervezésében és lebonyolításában.

A projekt keretében nyílt elérésű online oktatási platform kerül kialakításra, valamint a résztvevők vállalták, hogy a kifejlesztett kurzus 2022/2023 őszétől egyetem-közi választható tárgyként elérhetővé válik a hallgatók számára.

A projekt szakmai vezetője Molnár Anna professzor, a Nemzetközi Biztonsági Tanulmányok Tanszék tanszékvezetője. A partneregyetemek részéről Antonella Longo docens (Unisalento), Foteini Asderaki docens (UniPi), Claudia Ramos docens (UFP) és Török Ferenc tanársegéd (Sapientia EMTE) látják el a projekt szakmai koordinációját. A Marosvásárhelyi Kar munkatársa, dr. Sántha Ágnes adjunktus a közegészségügyi modulon dolgozik.