Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem – Marosvásárhelyi Kar – ms.sapientia.ro

sapientia.ro

Főoldal / Hírek /

Frankovič Boldizsár-díjat kapott Fülöp Tímea

Rangos szakmai elismerést eredményezett a Sapientia EMTE és az Óbudai Egyetem nemrég megkötött együttműködési megállapodása. 

A két intézmény közös sikerének tudható be, hogy 2020-ban Fülöp Tímea, a Sapientia EMTE Collegium Talentum (CT) ösztöndíjasa, a Marosvásárhelyi Kar Szoftverfejlesztés mesterszakos hallgatója vehette át az Óbudai Egyetem és a Magyar Fuzzy Társaság által alapított Frankovič Boldizsár-díjat, Brain Tumor Segmentation from MRI Data Using Ensemble Learning and Multi-Atlas című publikációjáért.

díjazott dolgozatot eredményező tudományos munkát Kovács Levente egyetemi professzor, az Óbudai Egyetem rektora, és Szilágyi László, a  Sapientia EMTE professzora vezették. Társszerzők: Győrfi Ágnes (a Sapientia EMTE Marosvásárhelyi Karának oktatója, az Óbudai Egyetem doktorandusza), Surányi Béla (az Óbudai Egyetem doktorandusza). A kitüntetést a 18. alkalommal megszervezett World Symposium on Applied Machine Intelligence and Informatics (SAMI 2020) konferencián adták át a Kassa melletti Ránkfürdőn.

A díj névadója Baltazár Frankovič professzor, aki 2008-ig állandó résztvevője volt a szimpóziumnak, és akiről idén is megemlékeztek a konferencia résztvevői. Tiszteletére a Magyar Fuzzy Társaság és a Budapesti Műszaki Főiskola 2009-ben Frankovic Boldizsár-díjat alapított, amelyet az Óbudai Egyetem és Magyar Fuzzy Társaság az évente megrendezett SAMI szimpóziumon a 35 év alatti fiatal résztvevők közül a legjobb cikk és előadás szerzője kap meg.

A Kassai Műszaki Egyetem, az Óbudai Egyetem, a Szlovák Tudományos Akadémia, az IEEE Hungary Section és a Magyar Fuzzy Társaság közös szervezésében létrejövő konferencia jelentősége és felbecsülhetetlen értéke abban rejlik, hogy míg korábban csupán a magyar-szlovák kapcsolatokra épült, s helyi szintre korlátozódott, mostanra már nemzetközivé terjeszkedett. Az IEEE magyar tagozata támogatásával IEEE által jegyzett konferenciává vált, valamint a benyújtott cikkek DOI-számmal ellátva az Xplore adatbázisba kerülnek, ezáltal nagymértékben megnő a publikációk értéke, elérhetősége, kereshetősége.

A konferenciát prof. dr. Kovács Levente, az Óbudai Egyetem rektora, a konferencia elnöke nyitotta meg. Felidézte: kezdetben csupán két országból voltak résztvevők, tizennyolc év elteltével pedig már 12 ország képviselteti magát. Megemlítette, hogy nem szabad figyelmen kívül hagyni a konferencia kezdeteit, a hagyományokat, hiszen azoknak köszönhető, hogy a jelenlegi formájában még mindig sikeresen meg tudják rendezni. Így hangzott el prof. dr. Rudas Imre és prof. dr. Madarász László neve, akik nagyon sok energiát fektettek abba, hogy létrehozzák a SAMI rendezvényt.

A megnyitó eseményen a Kassai Műszaki Egyetem rektora, prof. dr. Stanislav Kmet, az Óbudai Egyetem Honorary professzora hangsúlyozta a két egyetem közötti szoros és aktív együttműködés szerepét a nemzetközi és tudományos életben, és támogatását fejezte ki a SAMI konferencia további szervezésében, valamint javaslatként fogalmazta meg a témakörök kibővítését. Prof. dr. Liberios Vokorokos, a Kassai Műszaki Egyetem Villamosmérnöki és Informatikai Kar dékánja megerősítette elkötelezettségét az Óbudai Egyetem és a SAMI konferenciasorozat felé, valamint kifejezte szándékát a közös tudományos munka folytatása irányába, amely partnerségi viszony egyik megjelenési módja az Acta Polytechnica Hungarica folyóiratban való publikálás.

Az idei konferencia neves plenáris előadókat is felvonultatott: a Pázmány Péter Katolikus Egyetemről és a SZTAKI-ból prof. pr. Szederkényi Gábor Analysis and Control of Nonnegative Dynamical Models with a Network Structure” címmel tartott előadást, az Antwerpeni Egyetemről dr. Cosmin Copot „A Graphical-oriented Approach to Improve the Programmability of a Robotic System” plenáris előadása hangzott el, valamint az Neumann János Egyetem képviseletében Dr. Johanyák Zsolt Csaba „Fuzzy Logic-based Network Intrusion Detection Systems” címmel tartott bemutatót. Egy különszekció is gazdagította a programot:  prof. pr. Horváth László, az Óbudai Egyetem Alkalmazott Informatika és Alkalmazott Matematika Doktori Iskolájának szervezésében, az „Informatika intelligens alkalmazásai” elnevezésű szekciója hét előadást tartalmazott.