Frankovič Boldizsár-díjat kapott Fülöp Tímea

Sapientia.ro Sapientia.ro
Neptun  Moodle  ISSUU  Könyvtár 
Frankovič Boldizsár-díjat kapott Fülöp Tímea
Frankovič Boldizsár-díjat kapott Fülöp Tímea
Frankovič Boldizsár-díjat kapott Fülöp Tímea
2020. január 31.

Rangos szakmai elismerést eredményezett a Sapientia EMTE és az Óbudai Egyetem nemrég megkötött együttműködési megállapodása. 

A két intézmény közös sikerének tudható be, hogy 2020-ban Fülöp Tímea, a Sapientia EMTE Collegium Talentum (CT) ösztöndíjasa, a Marosvásárhelyi Kar Szoftverfejlesztés mesterszakos hallgatója vehette át az Óbudai Egyetem és a Magyar Fuzzy Társaság által alapított Frankovič Boldizsár-díjat, Brain Tumor Segmentation from MRI Data Using Ensemble Learning and Multi-Atlas című publikációjáért.

díjazott dolgozatot eredményező tudományos munkát Kovács Levente egyetemi professzor, az Óbudai Egyetem rektora, és Szilágyi László, a  Sapientia EMTE professzora vezették. Társszerzők: Győrfi Ágnes (a Sapientia EMTE Marosvásárhelyi Karának oktatója, az Óbudai Egyetem doktorandusza), Surányi Béla (az Óbudai Egyetem doktorandusza). A kitüntetést a 18. alkalommal megszervezett World Symposium on Applied Machine Intelligence and Informatics (SAMI 2020) konferencián adták át a Kassa melletti Ránkfürdőn.

A díj névadója Baltazár Frankovič professzor, aki 2008-ig állandó résztvevője volt a szimpóziumnak, és akiről idén is megemlékeztek a konferencia résztvevői. Tiszteletére a Magyar Fuzzy Társaság és a Budapesti Műszaki Főiskola 2009-ben Frankovic Boldizsár-díjat alapított, amelyet az Óbudai Egyetem és Magyar Fuzzy Társaság az évente megrendezett SAMI szimpóziumon a 35 év alatti fiatal résztvevők közül a legjobb cikk és előadás szerzője kap meg.

A Kassai Műszaki Egyetem, az Óbudai Egyetem, a Szlovák Tudományos Akadémia, az IEEE Hungary Section és a Magyar Fuzzy Társaság közös szervezésében létrejövő konferencia jelentősége és felbecsülhetetlen értéke abban rejlik, hogy míg korábban csupán a magyar-szlovák kapcsolatokra épült, s helyi szintre korlátozódott, mostanra már nemzetközivé terjeszkedett. Az IEEE magyar tagozata támogatásával IEEE által jegyzett konferenciává vált, valamint a benyújtott cikkek DOI-számmal ellátva az Xplore adatbázisba kerülnek, ezáltal nagymértékben megnő a publikációk értéke, elérhetősége, kereshetősége.

A konferenciát prof. dr. Kovács Levente, az Óbudai Egyetem rektora, a konferencia elnöke nyitotta meg. Felidézte: kezdetben csupán két országból voltak résztvevők, tizennyolc év elteltével pedig már 12 ország képviselteti magát. Megemlítette, hogy nem szabad figyelmen kívül hagyni a konferencia kezdeteit, a hagyományokat, hiszen azoknak köszönhető, hogy a jelenlegi formájában még mindig sikeresen meg tudják rendezni. Így hangzott el prof. dr. Rudas Imre és prof. dr. Madarász László neve, akik nagyon sok energiát fektettek abba, hogy létrehozzák a SAMI rendezvényt.

A megnyitó eseményen a Kassai Műszaki Egyetem rektora, prof. dr. Stanislav Kmet, az Óbudai Egyetem Honorary professzora hangsúlyozta a két egyetem közötti szoros és aktív együttműködés szerepét a nemzetközi és tudományos életben, és támogatását fejezte ki a SAMI konferencia további szervezésében, valamint javaslatként fogalmazta meg a témakörök kibővítését. Prof. dr. Liberios Vokorokos, a Kassai Műszaki Egyetem Villamosmérnöki és Informatikai Kar dékánja megerősítette elkötelezettségét az Óbudai Egyetem és a SAMI konferenciasorozat felé, valamint kifejezte szándékát a közös tudományos munka folytatása irányába, amely partnerségi viszony egyik megjelenési módja az Acta Polytechnica Hungarica folyóiratban való publikálás.

Az idei konferencia neves plenáris előadókat is felvonultatott: a Pázmány Péter Katolikus Egyetemről és a SZTAKI-ból prof. pr. Szederkényi Gábor Analysis and Control of Nonnegative Dynamical Models with a Network Structure” címmel tartott előadást, az Antwerpeni Egyetemről dr. Cosmin Copot „A Graphical-oriented Approach to Improve the Programmability of a Robotic System” plenáris előadása hangzott el, valamint az Neumann János Egyetem képviseletében Dr. Johanyák Zsolt Csaba „Fuzzy Logic-based Network Intrusion Detection Systems” címmel tartott bemutatót. Egy különszekció is gazdagította a programot:  prof. pr. Horváth László, az Óbudai Egyetem Alkalmazott Informatika és Alkalmazott Matematika Doktori Iskolájának szervezésében, az „Informatika intelligens alkalmazásai” elnevezésű szekciója hét előadást tartalmazott.

EMTER 2020
FIGYELEM! A VERSENY ELMARAD!

Álláshirdetés - Pályázati kiírás óraadói állás betöltésére a 2019/2020-as tanév II. félévére
A Sapientia EMTE Marosvásárhelyi Kara pályázatot hirdet a Sepsiszentgyörgyön működő Agrármérnöki képzés következő óráinak megtartására a 2019/2020-es egyetemi év II. félévében:

A Nemzeti Közszolgálati Egyetem hallgatói látogatták meg Karunkat
2020. január 23-án, csütörtökon, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem hallgatói látogattak el a Marosvásárhelyi Karra Németh András őrnagy kíséretében. A diákok a látogatás során megismerkedtek a karunk képzési kínálatával, illetve laborjaink tevékenységébe is bepillantást nyertek.

Sepsiszentgyörgyi Tanulmányi Központ: Álláshirdetés – Labortechnikus
A Sapientia EMTE Marosvásárhelyi Kara versenyvizsgát hirdet a Sepsiszentgyörgyi Tanulmányi Központban működő Agrármérnöki képzés labortechnikusi feladatkörét betöltő állásra.

A 2019/2020-as tanév téli pótvizsgabeosztása
A 2019/2020-as tanév téli pótvizsgabeosztása itt követhető.

PÁLYÁZAT nemzetközi tudományos konferenciákon, művészeti fesztiválokon és kiállításokon való részvétel támogatására - 2020
A Kutatási Programok Intézete (KPI) pályázatot hirdet a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem (EMTE), valamint a Partiumi Keresztény Egyetem (PKE) főállású oktatói számára nemzetközi konferenciákon, fesztiválokon illetve művészeti kiállításokon való részvétel támogatására.

Pályázati felhívás a Balassi Bálint−ösztöndíjprogram − Klebelsberg Kuno Tehetséggondozó ösztöndíjban való részvételre (2019/2020. tanév)
A Külgazdasági és Külügyminisztérium ösztöndíjpályázatot hirdet a 2019/2020-as tanévben a magyarországi, szülőföldi és csehországi felsőoktatási intézményekben tanulmányokat folytató határon túli magyar hallgatók és vezetőtanáraik részére. A pályázati anyag beküldési határideje: 2020. február 6., csütörtök 24.00 óra (közép-európai idő /CET/).

Pályázati lehetőség
A Hungarian American Coalition pályázatot hirdet, amelynek a teljes leírása itt olvasható.

Pályázati felhívás tudományos eredményekre megítélhető minősítési bérkiegészítésre 2020
A Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem pályázatot hirdet a Sapientia EMTE főállású oktatói számára a 2017, 2018 és 2019-ben közölt tudományos publikációk/művészeti alkotások díjazására, minősítési bérkiegészítés formájában. A bérkiegészítés havi bruttó 550–5000 lej közötti összeg lehet, a pályázat értékelése során elért pontszám szerint.

Álláshirdetés óraadói állások betöltésére a 2019/2020-as tanév II. félévére
A Sapientia EMTE Marosvásárhelyi Kara pályázatot hirdet óraadói állások betöltésére a 2019/2020-as egyetemi év II. félévében.

Tömbösített képzés - Tanárképző Intézet
A 2019- 2020-as tanévben a tönbösített képzésre 2020. február 4-14. között lehet jelentkezni.

Másodjára nyertek hallgatóink az Adatvizualizációs versenyen
2020 január 11-én (szombaton) a Székelydata és a BBTE Közgazdaság- és Gazdálkodástudományi Kar közös szervezésében került sor a II. erdélyi adatvizualizációs mini-konferenciára, Kolozsváron.

Marosvásárhelyi Kar: Álláshirdetés – takarítói állás
A Sapientia EMTE Marosvásárhelyi Kara versenyvizsgát hirdet takarítói állás betöltésére.

Marosvásárhelyi Kar: Álláshirdetés - kari ERASMUS-koordinátor
A Sapientia EMTE Marosvásárhelyi Kara versenyvizsgát hirdet meghatározatlan időre szóló kari ERASMUS-koordinátor állás betöltésére.

Pályázati felhívás - Accenture Student Research Scholarship 2020
Pályázhat minden informatika vagy mérnök szakos, nem végzős évfolyamon tanuló hallgató, aki informatikai vagy villamosmérnöki témakörben végez kutatómunkát.

Könyvtári nyitvatartás a téli vizsgaidőszakban
A téli vizsgaidőszakban és az azt megelőző héten a könyvtár szombatonként is várja olvasóit.

A Sapientia EMTE is jelen lesz a 20. Educatio Nemzetközi Oktatási Szakkiállításon
2020. január 9-11. között várunk minden érdeklődőt Budapesten a 20. Educatio Nemzetközi Oktatási Szakkiállításon a Hungexpo "A" csarnokában! A Sapientia EMTE a HA06-os jelzésű standot foglalja el.

A 2019/2020-as tanév téli vizsgabeosztása
A 2019/2020-as tanév téli vizsgabeosztása ITT követhető.

Pályázati kiírás tanársegédi állás betöltésére - 2019/2020 tanév, II. félév
A Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem Marosvásárhelyi Kara pályázatot hirdet meghatározott időre szóló tanársegédi állás betöltésére a 2019/2020-as egyetemi év második félévétől.

Sikeres volt a VI. SapiLine Tracer
2019. december 17-én zajlott az immár 6 alkalommal megrendezett SapiLineTracer robotverseny, amelyet a Marosvásárhelyi Kar Villamosmérnöki Tanszéke rendezett.

Karácsonyi vakáció: könyvtári nyitvatartás
A könyvtári nyitvatartás a karácsonyi vakációban a következő:

Kiss Elemér Szakkollégium 2019. évi decemberi ülésszaka
A Kiss Elemér Szakkollégium 2019. évi decemberi ülésszakára kedden, december 17-én 12:30 órai kezdettel kerül sor.

VI. SapiLine Tracer
Az VI. SapiLineTracer robotversenyt 2019. december 17-én szervezi a Sapientia EMTE Marosvásárhelyi Kar Villamosmérnöki tanszéke a Hallgatói Önkormányzattal közreműködve.

Meghosszabbított határidő: Tenderfelhívás építkezési munkálatok kivitelezésére 2019
A Sapientia EMTE Marosvásárhelyi Kara pályázatot hirdet építkezési munkálatok kivitelezésére.

Mikulás kupa idén is
Decembert írunk, közeleg a Karácsony. A Marosvásárhelyi Karon hamarosan megjelennek a fel alá futkorászó mikulás sapkás hallgatók, az aula már díszekbe öltözött és a szeretet ünnepe ott tükröződik minden egyes mosolyban.

Kiváló TDK szervezői díjat kapott oktatónk, dr. Domokos József
A Villamosmérnüki Tanszék vezetője, dr. Domokos József 2019. december 6-án vehette át a kitüntetést Budapesten.

IN MEMORIAM dr. Weszely Tibor (1936–2019)
Szomorúan tudatjuk, hogy 2019. december 5-én, életének 84. évében elhunyt karunk nyugalmazott oktatója, Weszely Tibor matematikus, neves Bolyai-kutató, a Bolyai Farkas Líceum és a Pedagógiai Főiskola egykori tanára, a Természet Világa szerkesztőbizottsági tagja.

Szeretettel várunk mindenkit idén is a Karácsonyi kiállításra
Előző évekhez hasonlóan idén is megszervezzük a Karácsonyi kiállítást a Sapientia EMTE Marosvásárhelyi Kar aulájában 2019. december 9-11. között, minden nap 10-től 16 óráig.

Munkatársat keresünk – Labortechnikusi állás betöltésére a Villamosmérnöki Tanszékre
A Sapientia EMTE Marosvásárhelyi Kara munkatársat keres labortechnikusi állásra.

Munkatársat keresünk - Labortechnikusi állás betöltésére a Kertészmérnöki Tanszékre
A Sapientia EMTE Marosvásárhelyi Kara munkatársat keres labortechnikusi állásra.

A Continental tart bemutatót Karunkon
2019. november 28-án, csütörtökön 12 órától tart bemutatót a 231-es teremben a Continental cég a Sapientia EMTE Marosvásárhelyi Karán.

Gr. Mikó Imre-emléklappal tüntette ki az EME a Sapientia EMTE rektorát
Az Erdélyi Múzeum-Egyesület (EME) 2019. november 22-én, a Magyar Tudomány Napja Erdélyben 2019-es kiadásának a Sapientia EMTE Kolozsvári Karán tartott megnyitóján adta át a kitüntetést.

A romániai magyarság elmúlt harminc évének egyik legjelentősebb eseménye a Sapientia EMTE létrehozása
Az elmúlt harminc év 10 legfontosabb romániai magyar vonatkozású történései között említi a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem létrehozását a Transindex.

SapiSentia III - Vetélkedő középiskolásoknak
Újak és visszatérők, kreatívak és innovatívak, lendületesek és ötletesek - 10 csapat középiskolás diák jelentkezett a SapiSentia vetélkedőre, amelyet harmadik alkalommal szervezett meg a Sapientia EMTE Marosvásárhelyi Kar Sepsiszentgyörgyi Tanulmányi Központja középiskolások számára 2019. november 20-án.

Tenderfelhívás építkezési munkálatok kivitelezésére 2019
A Sapientia EMTE Marosvásárhelyi Kara pályázatot hirdet építkezési munkálatok kivitelezésére.

V. Közegészségügyi konferencia - 2019
Kortárs kihívások és megoldások a közegészségügyben címmel szervezzük idén, 2019. november 22-én az V. Közegészségügyi konferenciát.

Kiss Elemér Szakkollégium - Cybersecurity - from everyday life to the industry
A Kiss Elemér Szakkollégium 2019. évi novemberi ülésszakán Sándor Hunor ( Accenture) tart előadást "Cybersecurity - from everyday life to the industry " címmel, a 231-es előadóteremben, kedden, november 19-én 12:30-tól.

XV. Agrártudományi konferencia
A Sepsizentgyörgyi Tanulmányi Központban kerül megszervezésre a XV. Agrártudományi Konferencia 2019. november 15-én, pénteken.

Pályázati kiírás: Hunyadi János Ösztöndíj
Az Innovációs és Technológiai Minisztérium az Eötvös Loránd Tudományegyetemmel közösen pályázatot hirdet Hunyadi János ösztöndíjas teljes szemeszteres részképzésre, valamint részképzős tanulmányútra a magyarországi felsőoktatási intézmények nappali munkarendű képzésén a 2019/2020- as tanév tavaszi szemeszterében.

Meghosszabbított jelentkezési határidő: III. INNOVÁCIÓS CSAPATVERSENY
A Sapientia EMTE Marosvásárhelyi Karán ebben a félévben is megrendezésre kerül a hallgatók innovációs készségét fejlesztő csapatverseny. Gyere el 2019. október 15-én, kedden 12 órakor a 114-es terembe és minden kérdésedre választ adunk a verseny ismertető keretén belül!

MACRo konferencia
2019. november 14-16. között kerül sor a Villamosmérnöki és a Gépészmérnöki tanszékek közös MACRo konferenciájára, amely idén Szegeden lesz megszervezve az Óbudai Egyetem CINTI konferenciájával együtt.

Online is lapozható a 2020-as felvételi tájékoztató füzet
A Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem minden évben kiadja felvételi tájékoztató füzetét, mellyel a pályaválasztás előtt állókat szeretné segíteni. A külsőleg is megújult kiadványban, az egyetemi felvételire készülő diákok megtalálhatják a számukra leginkább tetsző szakot!

1956. október 23-ra emlékeztünk
A Marosvásárhelyi Kar Hallgatói Önkormányzata ünnepi megemlékezést tartott az aulában 1956. október 23-ra emlékezve.

Idén is sikerrel zárult Az Egyetem házhoz jön tájékoztató körút
A Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem 2019. október 14-18. között szervezte meg a már hagyományosnak számító Az Egyetem házhoz jön tájékoztató körutat.

Tandíj befizetési határidő módosulása
A tandíj befizetési határidő a 2019/2020-es tanévre 2019. október 31-ről november 4-re módosul, ugyanis a gazdasági osztály/pénztár 2019. október 30-31-én zárva lesz.

SapiSentia interdiszciplináris vetélkedő
A Sapientia EMTE Kertészmérnöki Tanszéke harmadik alkalommal szervezi meg a Sapientia EMTE Sepsiszentgyörgyi Tanulmányi Központjában a SapiSentia elnevezésű interdiszciplináris vetélkedőt középiskolás diákoknak 2019. november 20-án.

Kiss Elemér Szakkollégium 2019. évi októberi ülésszaka
A Kiss Elemér Szakkollégium 2019. évi októberi ülésszakára kedden, október 22-én 12:30 órai kezdettel kerül sor.

Idén is házhoz megy az egyetem – Hétfőn rajtol a Sapientia EMTE felvételi tájékoztató körútja
„Az egyetem házhoz jön” elnevezésű, 2020-as egyetemi felvételi tájékoztató körút során 50 települést keresnek fel, és közel 100 középiskolába látogatnak el a Sapientia EMTE hallgatói.

Borvízfogyasztási szokások - kérdőív
Tisztelettel megkérjük, hogy vegyen részt a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem által végzett kutatásban, amely célja közkedvelt székelyföldi ásványvízforrások beazonosítása, valamint a borvízfogyasztási szokások feltárása.

Pályázati felhívás: Makovecz Hallgatói Ösztöndíjprogram, 2019/20-as tanév, II. félév
A Sapientia EMTE pályázatot hirdet hallgatók számára a Makovecz Hallgatói Ösztöndíjprogramban való részvételre, a 2019/2020-as tanév második félévében. Jelentkezési határidő: 2019. október 23. szerda, 15:30.

Tiszteletbeli professzor címet kapott dr. Bíró Domokos oktatónk az Egyetem napi ünnepségen
A Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem 2001. október 3-án nyitotta meg kapuit, és az intézményi akkreditációt követően a Szenátus elhatározta, hogy az első tanévnyitó évfordulóját az Egyetem Napjává nyilvánítja. Az idei évben a Sapientia EMTE Kolozsvári Kara adott otthont az ünnepi rendezvénynek.

V. KÖZEGÉSZSÉGÜGYI KONFERENCIA
V. közegészségügyi konferenciánk a tudományterület aktuális kihívásait vizsgálja, és az azokra adott válaszlehetőségeket, megoldásokat mutatja be.

Október 3. - A Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem napja
Hagyományunkhoz híven, idén is október 3-án az Egyetemünk napját ünnepeljünk.

Tanárképző Intézet - Felvételi beszélgetés beosztás
Alább megtekinthető a felvételizők beosztása.

Német szintfelmérő
A német szintfelmérő teszt (a kötelező és fakultatív órákra egyaránt) szeptember 26-án (csütörtökön) 12:30-tól lesz a C07 teremben.

Legyél te is a Sapientia Arca! Indul a kampánykörút
A Sapientia EMTE a 2020-as felvételi kampány részeként idén is megszervezi „Az egyetem házhoz jön” tájékoztató körutat. Ennek során 2019. október 14-18. között Erdély mintegy 100 középiskolájába látogatunk el és tartunk bemutatót a végzős diákoknak.

Órarend 2019/2020
Elkészült az órarend 2019/2020-as tanévre.

Pályázati felhívás: Erasmus+ hallgatói tanulmányi mobilitás a 2019/20-as tanév II. félévében
A Sapientia EMTE pályázatot hirdet hallgatók számára az Erasmus+ tanulmányi mobilitási programban való részvételre a 2019/2020-as tanév második félévében.

Erasmus+ pályázati felhívás Kárpátalján megvalósuló oktatási célú mobilitásra (STA) a 2019/2020-as tanévben (KA107)
A Sapientia EMTE pályázatot hirdet oktatók számára partnerországban (Ukrajnában, Kárpátalján) megvalósuló oktatási célú Erasmus+ mobilitási támogatás elnyerésére a 2019/2020-as tanévben.

Álláshirdetés óraadó adjunktusi állás betöltésére a 2019/2020-as tanév I. félévére
A Sapientia EMTE Marosvásárhelyi Kara pályázatot hirdet a Sepsiszentgyörgyön működő Agrármérnöki képzés Jog és törvényhozás óráinak megtartására a 2019/2020-as egyetemi év I. félévében.

Beiratkozás a Sapientia EMTE Tanárképző Intézetének pedagógiai képzéseire (2019/2020-as tanév)
Első szintű pedagógia modul: szeptember 16 – 26., 14 óra. Második szintű pedagógia modul: szeptember 16 - 27.

Tanévkezdés 2019 (update)
A Sapientia EMTE Marosvásárhelyi Karán 2019. szeptember 16-án kezdődik a tanév. A 2019/2020-as tanév első hete regisztrációs hét. Ebben a 2019.09.16 – 22. közötti periódusban kötelező a regisztráció és a tantárgyfelvétel lebonyolítása minden hallgató számára.

Mesterképzés - Végleges felvételi eredmények - 2019. szeptember
A 2019-es őszi felvételi eredményei

Alapképzés - Végleges felvételi eredmények - 2019. szeptember
A 2019-es őszi felvételi eredményei

Mesterképzés - Felvételi eredmények - 2019. szeptember
A 2019-es őszi felvételi eredményei:

Alapképzés - Felvételi eredmények - 2019. szeptember
A 2019-es őszi felvételi eredményei:

Mesterképzés - Felvételi vizsgajegyek - 2019. szeptember
A vizsgajegyekkel kapcsolatos fellebbezéseket 2019. szeptember 12-én, csütörtökön, 9:00-16:00 óra között fogadjuk a kar titkárságán („a vizsgajegyekkel kapcsolatos fellebbezések benyújtása a vizsgajegyek kifüggesztésétől számított 24 órán belül lehetséges, a kar titkárságán iktatott kérvény alapján”).

Digitális Székelyföld Konferencia
Sapientia EMTE Marosvásárhelyi Kar társszervezésében 2019. szeptember 26-29. között kerül megrendezésre a 7. Digitális Székelyföld Konferencia.

Alapképzés - Felvételi vizsgajegyek 2019. szeptember
A vizsgajegyekkel kapcsolatos fellebbezéseket 2019. szeptember 12-én, csütörtökön, 9:00-16:00 óra között fogadjuk a kar titkárságán („a vizsgajegyekkel kapcsolatos fellebbezések benyújtása a vizsgajegyek kifüggesztésétől számított 24 órán belül lehetséges, a kar titkárságán iktatott kérvény alapján”).

Nyövényvédelem okosan - környezetbarát gyomszabályozási lehetőségek
Az előadást dr. Nyárádi Imre-István, a Sapientia EMTE oktatója tartja 2019. szeptember 9-én, 18 órától, Sepsiszentgyörgyön, a Csíki utca 50 szám alatt, a 205-ös teremben.

FELVÉTELIZŐKNEK - FONTOS TUDNIVALÓ
Tekintettel arra, hogy a tanfelügyelőségek jelezték az érettségi igazolások kiadásának késését, értesítjük a felvételizőket, hogy 2019. szeptember 9-10-én iratkozni lehet érettségi igazolás nélkül is.

Álláshirdetés - Labortechnikusi állások
A Sapientia EMTE Marosvásárhelyi Kara munkatársakat keres labortechnikusi állások betöltésére.

Honorary Professor kitüntető címet kapott Bitay Enikő
Honorary Professor kitüntető címet kapott Bitay Enikő akadémikus, a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem egyetemi docense 2019. augusztus 30-án az Óbudai Egyetem ünnepi megnyitóján a Művészetek Palotájában Budapesten.

Álláshirdetés - Óraadói állások a 2019/2020-as tanév I. félévére
A Sapientia EMTE Marosvásárhelyi Kara pályázatot hirdet a következő órák megtartására a 2019/2020-as egyetemi év I. félévében:

Álláshirdetés - Óraadói állás a 2019/2020-as tanév I. félévére
A Sapientia EMTE Marosvásárhelyi Kara pályázatot hirdet a Sepsiszentgyörgyön működő Agrármérnöki képzés következő óráinak megtartására a 2019/2020-as egyetemi év I. félévében.

Szilágyi Miklós (1940-2019)
Szomorúan vettük tudomásul, hogy volt tanárkollégánk, Szilágyi Miklós professzor életének 79. évében, 2019. augusztus 20-án, hosszú betegség után elhunyt. Osztozunk családja, felesége és két fia fájdalmában.

Tandíjmentes helyek is maradtak
Egy hónap és pár nap múlva újra szerencsét próbálhatnak a „sapis” életre, illetve képzésre vágyó fiatalok.

2019-es őszi kiegészítő vizsgabeosztás
A Sapientia EMTE Marosvásárhelyi Kar 2019-es őszi kiegészítő vizsgabeosztása itt található.

Tervezői tenderfelhívás
Tervezői tenderfelhívást hirdet a Sapientia EMTE Marosvásárhelyi Kara. Meghosszabbított leadási határidő: 2019. szeptember 11., 11 óra.

Őszi felvételire hirdetett helyek száma
A Sapientia EMTE Marosvásárhelyi Karára 2019. szeptember 9-én, hétfőn és 10-én, kedden lehet iratkozni a következő tandíjmentes és tandíjas helyekre:

MathInfo Konferencia
A Sapientia EMTE Marosvásárhelyi Karának Matematika-Informatika Tanszéke 2019. szeptember 2-4. között nemzetközi MatInfo konferenciát szervez.

Több esetben is kicsinek bizonyult a Sapientia-sátor a 30. Tusványoson
A Sapientia EMTE 2019-ben is sátrat vert a Bálványosi Nyári Szabadegyetemen. A korábbi kiadásokhoz hasonlóan, egyetemünk oktatói mellett magyarországi partneregyetemek – Eötvös Loránd Tudományegyetem és az Óbudai Egyetem - előadói is színesítették a Sapientia-sátor tusványosi programkínálatát.

Mesterképzés - Felvételi eredmények a második elosztási kör után 2019
Mesterképzés felvételi eredményei a második elosztási kör után.

Bentlakás pályázatok eredményei a 2019/2020-as tanévre
A sikeres pályázók listája itt érhető el.

Alapképzés - Felvételi eredmények a második elosztási kör után 2019
Alapképzés felvételi eredményei a második elosztási kör után.

Tenderfelhívás egyetemi menza működtetésére - 2019
A Sapientia EMTE Marosvásárhelyi Kara pályázatot hirdet az egyetemi menza (kantin) működtetésére.

Mesterképzés - Felvételi eredmények 2019
A mesterképzés 2019-es nyári felvételi vizsga eredményei.

Alapképzés - Felvételi eredmények 2019
Az alapképzés 2019-es nyári felvételi vizsga eredményei.

Figyelem! Mesterképzés - Vizsgajegyek 2019
A mesterképzés 2019-es nyári felvételi vizsgajegyei.

Figyelem! Alapképzés - Vizsgajegyek 2019
Az alapképzés 2019-es nyári felvételi vizsgajegyei.

Találkozzunk Tusványoson!
A Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem 2019-ben is sátrat ver a Bálványosi Nyári Szabadegyetemen. Egyetemünk oktatói mellett magyarországi partneregyetemek előadói is színesíteni fogják a Sapientia-sátor tusványosi programkínálatát.

Jubileumi nyári egyetem Fehérváron
Kárpátaljáról, Erdélyből, a Partiumból és Délvidékről érkezett ötvenöt mérnökhallgató a Székesfehérváron immár ötödszörre megrendezett Kandó Kálmán Nyári Egyetemre.

Bentlakás - Pályázati eredmények a 2019/2020-as tanévre
Hallgatók elszállásolása a bentlakásban a 2019/2020-as egyetemi tanévben

Legyél te is sapientiás!
Felvételizz a Marosvásárhelyi Karra 2019. július 15-20. között.

Fesztiválos SapExperience – kiköltözünk a VIBE-ra
Július 4–7. között külön helyszínnel várunk, de Csernobil, szólásszabadság, fotózás, geopolitika vagy épp külföldi munkavállalás témában is lesznek előadásaink.

XIII. Csűrszeminárium
A Sapientia EMTE Marosvásárhelyi Karának Kommunikáció és közkapcsolatok szakos diákjai számára idén XIII. alkalommal kerül megszervezésre a Csűrszeminárium.

Népújság: Ballagtak a marosvásárhelyi sapientiások
Tartalmas és látványos ünnepségen búcsúzott június 29-én a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem Marosvásárhelyi Karának 15. évfolyama, az a 268 „nyitott szemű és szívű” fiatal, akik reál vagy humán tudományokból megyeszékhelyünkön végezték alapfokú vagy mesteri tanulmányaikat.

Románia 20. legjobb egyeteme a Sapientia
Románia 20. legjobb egyeteme lett a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem (EMTE) – derül ki az uniRank idei felméréséből.

Kommunikáció szakos hallgatóink sikere a Kreatív Gondolkodásfejlesztő Műhely Nemzetközi Vetélkedőn
A Sapientia EMTE Marosvásárhelyi Karának kommunikáció és közkapcsolatok szakos diákjai nyerték a Budapesti Metropolitan Egyetem által 2019. június 13-án, Budapesten szervezett, angol nyelvel zajló Kreatív Gondolkodásfejlesztő Műhely Nemzetközi Vetélkedőt.

Elballagott az első Agrármérnök szakos évfolyam a Sepsiszentgyörgyi Tanulmányi Központban
Szombaton, 2019.06.22-én ünnepélyes keretek között elballagott a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem Sepsiszentgyörgyi Tanulmányi Központjának első Agrármérnök szakos évfolyama.

Sapientia.ro

Sapientia - Erdélyi Magyar Tudományegyetem

Sapientia EMTE

A Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem a romániai magyarság önálló egyeteme Európában, melynek célja nemzeti közösségünk oktatásának és tudományos életének elismert szakmai színvonalon való művelése.

Kapcsolat

Marosvásárhelyi Kar

Marosvásárhely/Koronka,  Calea Sighișoarei nr. 2.
Postacím: 540485 Târgu-Mureş, O.p. 9, C.p. 4


Tel: +40 265 206 210, fax: +40 265 206 211
E-mail: office@ms.sapientia.ro

btz webdesign