Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem – Marosvásárhelyi Kar – ms.sapientia.ro

sapientia.ro

Főoldal / Hírek /

Sapientia belépő a Megtorlásra

A Marosvásárhelyi Nemzeti Színház Tompa Miklós Társulata szeretettel vár minden kedves érdeklődőt a november 6-i, 19:30-tól kezdődő Megtorlás c. kistermi előadásra, amelyet a színház Sapientia-belépőként hírdetett meg. Ez azt jelenti, hogy az egyetemen lehet jegyet váltani – tanároknak, adminisztrációs kollegáknak és diákoknak egységesen 10 lej értékben.

Rendhagyó módon, az előadás után az alkotókkal való rövid találkozóra, beszélgetésre is sor kerül a Kisterem előcsarnokában. A jegyekről érdeklődni, helyet igényelni Benedek Klára tanárnőnél (Kertészmérnöki Tanszék-II. emelet) vagy a Sapientia Büféjében lehet november 5-ig.

Ion Luca Caragiale: Megtorlás

A dráma cselekménye egyetlen éjszakába sűrűsödik. A szereplők súlyos terheket cipelnek: a szerelemből elkövetett, be nem vallott gyilkosság tudatát, a tévedésből elítélt jogtalan büntetést és kínzást, az igazi tettes emiatt érzett kínzó bűntudatát, és végül az őrületet.

Caragiale legritkábban játszott drámáját a szerző születésének 160., halálának 100. évfordulója és a Caragiale-év alkalmából, sikeres 2002-es krajovai rendezése után Kincses Elemér idén Marosvásárhelyen állította színpadra.

Kincses Elemér rendező az előadásról:
„Két ember a pokolban él. A pokol neve: házasság. Egyikükben ott ég, lüktet, dolgozik a sejtelem, a gyanú... Anca azt gyanítja majd tíz éve, hogy élete értelmét, szerelmét a mostani férje ölte meg.  Itt és most  az Anca által bejárt út az érdekes, a mai, az izgalmas.
Menjünk együtt, kedves néző... Itt. Belül.”
 

Szereposztás:

Anca, Dragomir felesége: Berekméri Katalin
Dragomir, korcsmáros: Bányai Kelemen Barna
Gheorghe, tanító a faluban: László Csaba
Ion, fegyenc: Györffy András
Zenész: Ráduly Zsófia
Falusiak

Díszlet- és jelmeztervező asszisztens: Szabó Annamária
Díszlet- és jelmeztervező: Lia Dogaru
Rendező: Kincses Elemér